Wintersport in de Italiaanse Alpen

Laura de Rooy-Dekker,  zaterdag 28 januari 2017

Skying in the 
Alps 

In het noorden van Italië vormen de zuidelijke Alpen een zeer aantrekkelijk gebied. Grenzend aan Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk bieden ze eindeloze wintersportmogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld prachtige skigebieden in de Valle d’Aosta. Deze regio biedt onder andere de topwintersportplaatsen Courmayeur met de Monte Bianco (inderdaad, de Mont Blanc), Breuil-Cervinia met de Monte Cervino (die wellicht beter bekend is als de Matterhorn) en het skigebied rond de fameuze Monte Rosa. Piemonte waar in 2006 de Olympische Winterspelen plaatsvonden heeft veel wintersportplaatsen op de kaart gezet. En meer naar het oosten vinden we Alto Adige, ook bekend als Südtirol en de regio waar de Dolomieten overheersen en voor spectaculaire vergezichten zorgen. Hier was het vroeger Oostenrijks en de mix met de mediterrane levensstijl zorgt voor een bijzondere sfeer. Extra aantrekkelijk wordt de wintersport door de combinatie met de fantastische Italiaanse keuken. Geen grootschalige zelfservice restaurants, maar verrassende restaurantjes in berghutten. In de Dolomieten is zelfs een aantal sterrenrestaurants aan de piste te vinden.
In de Valle d’Aosta is veel op de traditionele manier gebouwd, een bouwstijl die ook aan de Zwitserse kant van de grens in Wallis te vinden is en terugvoert naar de middeleeuwen. Kenmerkend zijn de houten woningen die gebouwd werden op rotsstenen plateaus. Er wordt tegenwoordig in deze regio in de bouw nog altijd veel gewerkt met natuursteen en lokaal hout. Dit past mooi in de authentieke cultuur en tradities van de Valdostanen, die dankzij de besloten ligging tussen de bergen door de eeuwen heen goed bewaard zijn gebleven. De bouwstijl in Südtirol in de dorpen is een typische, Oostenrijkse bergdorpenstijl met chalets, aangevuld met karakteristieke details uit de zuidelijke Italiaanse bouwstijlen. Kenmerkend zijn ook het gebruik van lokale materialen zoals natuursteen en respect voor het omringende landschap. De vraag naar goede wintersportchalets of -appartementen is de afgelopen jaren toegenomen. Geschikt aanbod vinden is echter niet eenvoudig. Ook voor de wintersportgebieden geldt dat de Italiaanse overheid nooit grootschalige projecten heeft toegestaan. Dit is de kwaliteit van de skigebieden ten goede gekomen. Er is weinig nieuws ontwikkeld in de afgelopen decennia en huizen en appartementen blijven in Italiaanse families of worden onderhands verkocht. Investeringen in de Italiaanse Alpen behouden hierdoor hun waarde. De aankoop van een wintersportchalet of -appartement is dus een goede investering. Niet alleen zakelijk gezien met de waardevastheid doordat er relatief weinig goed aanbod is en er goed te verhuren is in de hooggelegen en dus sneeuwzekere wintersportgebieden. Maar ook, en misschien wel minstens zo belangrijk, is het een uitstekende investering in eigen geluk en Italiaans genot!

Laura de Rooy-Dekker Italiacasa
Laura de Rooy-Dekker - ItaliaCasa

 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Italiaanse lunch Geen zin en tijd om saaie Italiaanse grammatica boeken door te worstelen? Met deze 7 Italiaanse taal tips kun je op een efficiënte manier tussen alle bedrijven door Italiaans leren. 
More articles