Wonen in het buitenland, waar moet je rekening mee houden?

Lars de Jong,  donderdag 20 juli 2023

Kleurrijke vakantiewoningen 
Spanje 

Ben je van plan om naar het buitenland te verhuizen? Dan is dat een hele stap en ook vast niet één die je van gisteren op vandaag hebt genomen. Allereerst is het ontzettend moedig en liggen er legio kansen om van je leven een succes te maken in het buitenland. Los van het feit dat het een geweldige stap is, zijn er nog wel een hoop zaken die geregeld moet worden. Zo moet je goed nadenken over hoe je geld gaat verdienen, mits dit aan de orde is natuurlijk en is het raadzaam om te kijken naar een woon- en verblijfplaats. Daarbij komt ook dat het in veel landen handig is dat je de taal spreekt en je dus voortijdig naar een cursus moet of je een week of twee laat opsluiten bij de nonnen in Vught.

Visum en verblijfsvergunning

Wanneer je voornemens bent volledig te gaan verhuizen naar bijvoorbeeld Spanje, dan is het belangrijk dat je zorgt dat je ook daadwerkelijk inwoner wordt in Spanje. Dit zorgt ervoor dat je niet meer belastingplichtig bent in Nederland en verdere zaken ook allemaal daar kunt regelen. Omdat dit in het begin vaak niet direct mogelijk is, zal je eerst een visum en verblijfsvergunning moeten aanvragen, zodat je vanuit daar verder kan om uiteindelijk Spanjaard te kunnen worden. Los van dit traject, kun je, indien je in het bezit bent van een NIE-nummer, bij ons bekend als BSN, gewoon aan het werk.

Je woning en bijbehorende faciliteiten

Op het moment dat je naar bijvoorbeeld Spanje vertrekt, is het wel fijn dat je ook direct een vaste verblijfplaats hebt. Vooral wanneer je je wilt gaan settelen, is er niets zo fijn als een plekje voor jezelf. Wanneer je een huis of appartement hebt gevonden, is het wel aan te raden om ook kritisch naar de randzaken te kijken, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een airco. Helemaal in de zomermaanden, wanneer de zon vol op je huis schijnt, is het handig dat je beschikt over de nodige beschutting. Heb je nu geen airco, dan is een met knikarm, die je eenvoudig in- en uitklappen, wel een aanrader. Deze houdt namelijk een deel van de warmte tegen, waardoor het binnen niet gigantisch warm wordt.

Werk en inkomen

Nu is er een deel van de mensen die de luxe heeft om naar het buitenland te kunnen vertrekken en hier niet meer hoeven te werken. Is dit bij jou niet het geval, dan is het belangrijk zo snel mogelijk te zoeken naar werk. Niet alleen moet er inkomsten komen, maar is het ook belangrijk dat je onder de mensen bent. Stel dat je in Nederland altijd werkzaam bent geweest in de zonnewering, dan weet je dat het aan te raden is om iets soortgelijks als bij Zandschulp te zoeken. Zandschulp is een bedrijf dat en omgeving plaatst om ervoor te zorgen dat het binnen koel blijft. Laat de zon in Spanje nu ook eens de nodige uurtjes schijnen, dus het vinden van een soortgelijke baan zal zeker mogelijk moeten zijn.