Wonen in een Braziliaanse Condo

Luca Colombo,  woensdag 10 februari 2021

Woningen in Salvador 
de Bahia 

Ik lees bijna dagelijks klachten van expats over Braziliaanse condo's en de kosten. De klachten komen voort uit het gebrek aan kennis over hoe condo's zijn georganiseerd in Brazilië.

De meeste mensen in de grote Braziliaanse steden wonen in condo's (condomínios). Er zijn condo-huizen, condo-appartementen en zelfs condo-landhuizen; condo's voor de hogere klasse, de middenklasse en de lagere klasse.

Wonen in een condo is handig en het wordt als veiliger ervaren dan een wonen in een huis. Je hoeft je niet bezig te houden met tuinieren, onderhoud van het gebouw, buiten schoonmaken, buiten schilderen en ga zo maar door. Meestal heb je een portier en 24 uur elektronische beveiliging, inbraak is zeer zeldzaam en je kunt jouw condo-unit rustig wekenlang onbewoond laten met behoud van je gemoedsrust.

Het is ongebruikelijk dat een condo slechts één eigenaar heeft in Brazilië. In de meeste gevallen is elke condo-unit onafhankelijk eigendom. Voor elke condo komen de eigenaars samen in een vereniging genaamd "Assembleia Geral do Condomínio". Daar komen zij bijeen en keuren de verhogingen en uitgaven goed, kiezen een vertegenwoordiger die "síndico" wordt genoemd, beslissen hoe het condo gebied moet worden onderhouden, en welke diensten moeten worden verleend en gedeeld.

Alle gedeelde diensten en uitgaven worden betaald door de bewoners door middel van een maandelijkse bijdrage genaamd "taxa de condomínio". In de meeste condo's zijn de bewoners een mix van eigenaren en huurders. Permanente verbeteringen aan de condo, zoals een nieuw zwembad, verhogen de waarde van het eigendom en worden alleen door de eigenaren gedragen. Het is gebruikelijk om de "taxa de condomínio" op te splitsen tussen investeringen ("investimento" -- alleen gedragen door de eigenaren) en uitgaven ("despesas" -- gedragen door alle bewoners -- eigenaren of huurders).

In het algemeen huurt de vertegenwoordiger, desíndico, een professionele beheerder (in de meeste gevallen het goedkoopste bedrijf dat hij kan vinden) om de boekhouding bij te houden, werknemers volgens de wet te betalen, het gebied te onderhouden en de kosten te berekenen en te innen.

Het is belangrijk te benadrukken dat de eigenaar de eindverantwoordelijke is voor de "taxa de condomínio". Als hij de woning verhuurt en de huurder betaalt de "taxa de condomínio" niet, dan zal de eigenaar dat doen. Als de woning wordt verkocht en er zijn uitstaande schulden ("taxas de condomínio em aberto"), dan is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor deze schulden. In het ergste geval, als de uitstaande schulden toenemen, kan de eigenaar van de unit door de vereniging van eigenaren worden aangeklaagd en zijn eigendom verliezen.

 


Strandhuis Brazilië
Huizen te koop in Brazilië van particulieren en makelaars. Zoek naar villa’s en appartementen in in Fortaleza, Iracema, Rio de Janeiro or Tambau 

Rio de Janiero bij nacht Brazilaans vastgoed is de afgelopen 10 jaar steeds populairder geworden. De Braziliaanse overheid spant zich in om het buitenlanders steeds gemakkelijker te maken om te investeren in Braziliaans onroerend goed. Een aantal grote industriele projecten en entertainment projecten zullen naar verwachting de vastgoed markt de komende jaren een enorme impuls geven. Lees deze buying guide voor een introductie in het kopen van een huis in Brazilië. 
More articles