Dit is hoe zonnepanelen de waarde van je huis kunnen verhogen

Lars de Jong,  donderdag 25 januari 2024

Zonnepanelen op dak 

Het laten plaatsen van zonnepanelen is een investering die op meerdere manieren ontzettend veel voordelen biedt. Allereerst zorgt het er natuurlijk direct voor dat je maandelijks minder kwijt bent aan stroom en je levert een bijdrage aan het verduurzamen van de wereld en dus de verlaging van de uitstoot van CO2. Een andere bijkomstigheid is het verhogen van de waarde van je huis. Juist omdat je maandelijkse lasten minder worden, is het voor een potentiƫle koper natuurlijk interessanter om te kiezen voor een huis waar al de nodige energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd, waardoor de maandelijkse kosten lager uitvallen. Omdat niet iedereen weet welk effect zonnepanelen nu eigenlijk hebben op onder andere de waarde van onze woning, hebben we een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet, die je zeker aan het denken zullen zetten, mocht je nog geen zonnepanelen op het dak hebben liggen.

Besparing op je maandelijkse lasten

We hebben het al even genoemd, maar de voornaamste reden dat mensen kiezen voor het laten plaatsen van zonnepanelen, is omdat je er simpelweg direct mee bespaart. Het rendement op zonnepanelen is daarom dan vaak ook hoger dan wanneer je het (spaar)geld op de bank laat staan. Niet voor niets noemen we de aanschaf van zonnepanelen dus ook geen kosten, maar een investering. Juist doordat je maandelijkse lasten lager zijn, is je huis meer waard, doordat een potentiƫle koper voor exact hetzelfde huis zonder zonnepanelen, maandelijks natuurlijk meer kwijt is dan jouw huis.

Milieubewust

Met elkaar zijn we natuurlijk al een hele tijd bezig om ervoor te zorgen dat we een stuk milieubewuster leven. Dit geldt dus niet alleen voor het switchen van brandstofauto naar een elektrische auto, maar ook voor de manier waarop we energie opwekken. Door te investeren in zonnepanelen, is je huis een stuk duurzamer, wat veel kopers tegenwoordig belangrijk vinden in het maken van een uiteindelijke keuze. Nu wil dat niet zeggen dat dit voor iedereen geldt, maar we zien wel een groeiende trend als het gaat om verduurzaming van woningen.

Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel

Sinds enige tijd is het verplicht om een energielabel op je huis te hebben. De begint bij A en eindigt bij G. Vanzelfsprekend is energielabel A het beste, wat dus eigenlijk iets vertelt over de mate hoe duurzaam je huis is. Door te kiezen voor het laten plaatsen van , is de kans vrij groot dat je bijvoorbeeld van label C naar B gaat, wat ook weer positieve invloed heeft op bijvoorbeeld het afsluiten van een bouwdepot voor andere verbouwingen aan je woning. Logischerwijs zorgt dit ook voor een hogere verkoopprijs van de woning, doordat een beter energielabel ook meeweegt in de uiteindelijke taxatiewaarde van de woning.

Subsidies en andere voordelen

Nederland en daarmee dus ook de meeste gemeenten, vinden het belangrijk dat we bezig zijn met het verduurzamen van onze woning. Het is daarom dus ook heel goed mogelijk dat jouw gemeente bepaalde regelingen ter beschikking stelt, waarmee je beloond wordt in de vorm van subsidies op het moment dat je zonnepanelen laat plaatsen. Zeker iets om over na te denken dus!