Gids voor het kopen van een huis in Brazilië

Daniela Quiros,  zaterdag 15 februari 2014

detail straat en strand in Rio de Janeiro 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in . De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Een vraag die bij veel investeerders opkomt als zij de mogelijkheden bekijken om een huis in het buitenland te kopen is de vraag of men als buitenlander onroerend goed mag kopen in het desbetreffende land.

Voor Brazilië is het antwoord op deze vraag zonder meer : ja. Buitenlanders mogen niet alleen investeren in Brazilië, zij zijn zelfs van harte welkom en worden aangemoedigd om te investeren in de economie en om onroerend goed te kopen. De Braziliaanse overheid laat zien dat zij erg geinteresseerd is in buitenlandse investeringen doordat zij het proces van het aanvragen van een visum steeds gemakkelijker maakt en de overheid daarnaast vele internationale belastingverdragen afsluit om het dubbel heffen van belastingen te voorkomen.

Daarnaast worden buitenlanders niet beperkt in de mogelijkheid om onroerend goed te kopen : stadsgrond, en woningen aan het strand kunnen vrijelijk door buitenlanders gekocht worden. Buitenlanders hebben dezelfde rechten als Brazilianen als het gaat om het kopen van onroerend goed en in de meeste gevallen hoeven de buitenlanders geen te zijn. Desondanks zijn er wel extra voorwaarden voor buitenlanders als zij een groot aantal hectare landbouwgrond kopen of een strandwoning die binnen de 180 meter van de kustlijn ligt of onroerend goed dichtbij de nationale grens. Maar buitenlanders die willen participeren in export, toerisme, onroerend goed of de milieumarkt worden heel hartelijk welkom geheten door de Braziliaans overheid en het gastvrije Braziliaanse volk.

De Braziliaanse gastvrijheid is voor een buitenlander niet de enige reden om in Brazilië tw willen wonen. Brazilië biedt ook adembenemende, puur witte zandstranden die zich over honderden kilometers uitstrekken en waaraan veel pittureske dorpen, stadjes, grote steden en afgesloten liggen. Deze bieden een grote verscheidenheid aan vastgoed mogeliijkheden voor elk budget. Het helder tropische water in Brazilië heeft het hele jaar door een stabiele temperatuur. Veel steden hebben eigen stranden binnen de stadsgrenzen, een opwindend nachtleven met carnaval, nachtclubs en een algemeen bekende tolerante houding ten opzichte van mensen van alle rassen, religies en seksuele oriëntatie.

Opgemerkt dient te worden dat het minimumloon in Brazilië rond de $300 ligt. Amerikaanse en Europese expats kunnen het zich veroorloven om een full-time huishoudster of een professionele verpleegkundige in dienst te nemen.

Trends Huizenprijzen

“Wacht niet met het kopen van een huis in Brazilië; koop een huis en wacht”

De prijzen van onroerend goed zijn de laatste jaren sterk gestegen in Brazilië. Ondanks de geruchten dat de prijzen momenteel te hoog zijn voor het budget van binnenlandse kopers, wordt het kopen van onroerend goed in Braziliaanse steden steeds populairder bij buitenlanders en bij de Brazilaanse middenklasse,. In zijn de prijzen het sterkst gestegen. Appartementen kosten inmddels tussen de $3500 en $5000 per vierkante meter. , , Tambau en Antiplano behoren tot de meest populaire bestemmingen voor buitenlanders die een huis willen kopen in Brazilië.

Het koopproces

Het eerste wat een buitenlander moet doen is het verkrijgen van een CPF nummer, een persoonlijk registratienummer voor de belastingen, afgegeven door het lokale belastingkantoor. CPF staat overigens voor Cadastro de Pessoas Física.

In stedelijke gebieden heb je bij de aankoop van onroerend goede de volgende documenten nodig : CPF, paspoort, geboorte- of huwelijksakte en een bewijs van kredietwaardigheid als je de aankoop financiert middels een lening. Alle documenten moeten worden vertaald in het Portugees en moet worden gecertificeerd.

Als je een huis op het platteland koopt dan heb je de volgende documenten nodig : CPF, paspoort, verblijfsvergunning en een bouwplan.

Je kunt op de volgende manieren een CPF nummer krijgen : a) je kunt vanuit je eigen land een aanvraag indienen. Hiervoor moet je je geboorteakte laten vertalen in het Portugees en deze vertaling laten beëdigen door het Braziliaans consulaat in het land van herkomst. Stuur het vertaalde geboortebewijs naar jouw Braziliaanse advocaat. Deze manier van aanvragen kost veel tijd; b) de snelste en veiligste manier is het aanvragen van een CPF als je zelf in Brazilië verblijft. Je moet een gecertificeerde vertaling van je geboortebewijs of trouwakte meenemen. Deze procedure in Brazilië duurt ongeveer een week.

Het inhuren van een ervaren juridische vertegenwoordiger in Brazilië is de sleutel tot een soepele en probleemloze eigendomsoverdracht. Jouw advocaat is verantwoordelijke voor het onderzoek van het eigendomsbewijs, het onderzoek naar de eigenaren en naar de rechten en lasten die rusten op het onroerend goed. De advocaat zal het koopcontract opstellen en jou begeleiden bij de ondertekening van het contract op het kantoor van de notaris. De advocaat is ook verantwoordelijk voor de registratie van de woning op jouw naam.

Kan een buitenlander als deel-eigenaar een huis kopen in Brazilië?

Als je overweegt een huis in Brazilië te kopen met vrienden of zakenpartners, dan is dat een reële optie omdat je op het eigendomsbewijs maximaal 10 individuele namen kunt laten opnemen. Dit is een vorm van ‘fractional ownership’, deel-eigenaarschap, hetgeen op zich een praktisch alternatief is in deze tijden van economische crisis.

Erfpacht

Er is in Brazille geen limiet aan de periode waarin een buitenlander of ingezetene eigenaar kan zijn van een erfpacht object. Zolang de erfpacht (foro) betaald wordt is er weinig verschil tussen het zelf in eigendom hebben van de grond en erfpacht. Als je de erfpacht niet betaalt dan zijn de gevolgen gelijk aan het niet betalen van de onroerend goed belasting voor een object in eigen bezit.

Zonering, landgebruik en Bouw beperkingen

In Brazilië bestaat het concept van ecologische en economische zonering, de zogenaamde ZEE (Zoneamento Econômico e Ecológico). Iedere gemeente in Brazilië heeft eigen bouwvoorschriften zoals vastgelegd door de regionale raden van Bouw, Architectuur en Landbouw, CREA (Conselho Regional de Engenharia, Arquitetura E Agronomia). Voordat men start met de bouw starten moet een bedrijf of individu voldoen aan de regels en voorschriften en in het bezit zijn van een vergunning.

Kosten

Juridische kosten en onroerend goed belastingen in Brazilië hangen af van de lokatie van de woning aangezien iedere gemeente in Brazilië zijn eigen systeem van regels en voorschriften heeft. Het is niet het meest transparante systeem maar de Braziliaanse autoriteiten werken er hard aan om het proces gemakkelijker te maken. Hou er rekening mee dat je gemiddeld zo’n 7.5% van de waarde van de woning kwijt bent aan kosten:

  • Overdrachtsbelasting : 2 - 4%
  • Notariskosten : ongeveer 1.25%
  • Registratiekosten : ongeveer 0.75%
  • Juridische kosten : ongeveer 2%
  • Een ‘zee’ belasting van 5% als de woning in de maritieme zone ligt
Jaarlijkse kosten van onroerend goed in Brazilië

De maandelijkse gemeentelijke kosten in Brazilië liggen tussen de $80 en $300, afhankelijk van de grootte van de woning en het type woning. De jaarlijkse onroerend goed belasting IPTU (Imposto Predial e Territorial Urbano) is afhankelijk van de gemeente waarin de woning ligt. Over het algemeen is deze rond de 0.5% - 1% van de WOZ waarde van de woning.

Hypotheek

Buitenlanders die niet in Brazilië wonen kunnen op dit moment geen hypotheek krijgen bij een Braziliaanse bank. Desondanks bieden Braziliaanse bouwbedrijven financieringen aan op hele gunstige voorwaarden. De Braziliaanse overheid moedigt banken aan om het assortiment aan hypotheekproducten te vergroten voor zowel ingezetenen als buitenlanders.

In Brazilië zullen de prijzen voor onroerend goed stijgen als gevolg van het Wereldkampioenschap voetbal in 2014 en door een aantal industriële projecten die miljarden waard zijn. Er is een stijgende trend dus wellicht is het nu het moment om te investeren.  


Strandhuis Brazilië
Huizen te koop in Brazilië van particulieren en makelaars. Zoek naar villa’s en appartementen in in Fortaleza, Iracema, Rio de Janeiro or Tambau 

relaxen op het strand Het overdragen van de eigendomsrechten op onroerend goed in Brazilie is een eenvoudig en transparant proces vooropgezet dat alle documenten in overeenstemming zijn met alle wetten en voorschriften. De lijst met benodigde documenten verschilt van de wijze waarop het onroerend goed gekocht wordt, als particulier of via een bedrijf. Het wel/niet aanwezig zijn van een hypotheek bepaalt ook welke documenten bij de koop moet overleggen. 
More articles