Overzicht onroerend goed markt Brazilië : huizenprijzen, regio's

Daniela Quiros,  zondag 9 maart 2014

boten 
kust 
Brazilie 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Brazilië. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Het land

produceert de lekkerste koffie in de wereld, heeft het voetbal verheven tot cultuur en is de thuisbasis van de mooiste vrouwelijke modellen ter wereld. Als land met een rijke historie op het gebied van slavernij, Portugese colonisatie en de strijd voor burgerrechten, heeft het de wereld een hele rij met uitzonderlijke artiesten, sporters en showbiz sterren gegeven. De legendaridische Pele, Kaka, Ronaldo en Ronaldinho hebben de toon gezet in de Champions Leaugue, Gisele Bündchen, Paloma Jimenez en Adriana Lima staan aan de top van de meest begeerde topmodellen, Nelson Piquet en Ayrton Senna zijn race legendes geworden. Brazilië heeft 4 miljoen planten- en dierensoorten en het hoogste regenwoud in de wereld, het Amazone gebied. Het is het tweede land ter wereld voor wat betreft het aantal christelijke inwoners maar heeft zelf geen officiële staatsgodsdienst. Brazilië heeft bovendien het homohuwelijk gelegaliseerd.

Brazilië, een land van contrasten, heeft naast een verbluffende rijkdom en veiligheid, ook een cultuur van dans, eten en misdaad in de arme zoals geportretteerd in een aantal populaire films. Bijvoorbeeld (een 5-sterren film op Bol.com). Brazilië heeft kilometers aan stranden en kleine steden die zich ontwikkelen tot moderne plaatsen met de veiligheid van . Waar je vroeger aan de kust slaperige dorpjes aantrof zijn deze nu veranderd in moderne steden die bewoond worden door een groeiende Braziliaanse middenklasse en door buitenlanders die de Braziliaanse manier van leven op prijs stellen. Buitenlanders maken ongeveer een derde deel uit van de huizenkopers in Brazilië met de Britten, Scandinaviërs en Portugezen aan de top van de ranglijst.

Overzicht van de Brazilaanse huizenmarkt

De Braziliaanse vastgoed markt probeert rijke Amerikaanse en Canadese pensionados aan te trekken. De Braziliaanse huizenprijzen zijn aantrekkelijk voor kopers uit het Westen. Maar met de komst van het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische zomerspelen in 2016 en de bouw van een aantal grote industriële bouwprojecten als de bouw van de wereldhaven in Pecem, geven aanleiding om een zeer sterke groei op de Braziliaanse onroerend goed markt te voorspellen.

Brazilië is de 6e economie ter wereld en de grootste exporteur van voedsel. Recent ontdekte olievoorraden en de productie van hernieuwbare energie zorgen ervoor dat het land niet deelt in de wereldwijde economische crisis. Er worden miljarden aan dollars in het land geinvesteerd en dit heeft zijn uitwerking op de vastgoedmarkt. Volgens Forbes voert Brazilië het lijstje aan met landen waar de huizenprijzen het snelst stijgen.

Vanaf begin 2011 tot 31 december 2012 stegen de onroerend goed prijzen in Brazilië met 13.7%. Vastgoed experts verklaren dit door het aantrekkelijke financiële klimaat, met een vastgoedmarkt die veel stabieler is dan het systeem dat gezorgd heeft voor de grote zeepbel op de vastgoed markt van de Verenigde Staten. Meer informatie over hypotheken vind je in dit artikel . Ook al neemt de groei momenteel af, mede veroorzaakt door de rellen tegen de overheid, de huizenprijzen stijgen nog steeds.

Huizenprijzen in Brazilië

Hier zijn een paar voorbeelden om je een idee te geven van de huizenprijzen in Brazilië.

Fortaleza, een van de gebieden die populair is onder buitenlanders, biedt voor $85.000 appartementen aan van 93 vierkante meter met 2 slaapkamers, een kamer voor de hulp in de huishouding, 2 badkamers, garage en balkon en dichtbij het strand.

Antiplano, een recente stijger op de vastgoed markt, biedt voor $150.000 schitterende appartementen aan van 88 vierkante meter, met drie slaapkamers, drie badkamers, een luxueuze afwerking en veel extra voorzieningen.

Tambau, een andere kustgemeente, biedt voor $170.000 nieuwbouw appartementen aan van 65 vierkante meter, twee badkamers en twee slaapkamers, een zwembad in het complex, garage, fitness ruimte en barbecue patios.

Pipa, ook een kustgemeente, biedt strandhuizen aan voor rond de $2000 per vierkante meter.

Rio de Janeiro trekt ook buitenlanders aan met appartementsprijzen in Ipanema die oplopen tot boven de $5000 per vierkante meter. De appartementsprijzen aan de Copacana lopen op tot rond de $4000 per vierkante meter.

Regio’s die populair zijn bij buitenlanders en kansen in onontdekte gebieden.

Brazilië staat bekend om zijn prachtige stranden. De zuidelijke regio’s kunnen bogen op grote kuststeden met veel investeringsmogelijkheden voor eigenaren van tweede woningen. Ceara, Fortaleza en João Pessoa spreken tot de verbeelding bij hedonisten die het strandleven omarmen terwijl het vibrerende Rio mensen aantrekt die het leven in een metropool preferen. Ook al zijn woningen aan de kust populair bij buitenlanders, Brazilië heeft een klimaat en landschap voor iedere veeleisende koper. Omdat Brazilië het meest uitgestrekte land ter wereld is, heeft het meerdere klimaatzones.

De Noordelijke Regio maakt ongeveer de helft uit van het grondgebied van Brazilië. Het is het thuisland van de Amazone rivier. Het Amazone regenwoud strekt zich uit over zeven federale staten. De tropische regenwouden Para en Amazona met de kronkeligge Amazone rivier was voorheen de bron voor de export van hout, noten en mineralen. Tegenwoordig nemen milieubewust leven en ecotourisme deze rol over en de regio trekt nu veel toeristen aan van over de hele wereld. Honderden inheemse stammen wonen in dit gebied, ieder met hun unieke taal, cultuur en tradities.

De Noord-Oostelijke Regio heeft vele kilometers aan stranden en kuststeden. In de steden vind je de mooiste voorbeelden van koloniale architectuur die teruggaan naar de 18de en 19de eeuw. Salvador in de provincie Bahia, eens de hoofdstad van Brazilië, was vroeger de markt van de slavenhandel. De regio is rijk aan Afrikaanse kunst, muziek en religie en biedt een unieke mix van ethnische en Europese cultuur.

De regio Centraal-West met Mato Grosso is ook een aatrekkelijke regio. Het herbergt Pantane, het milieu reservaat, dat lokale en buitenlandse natuurliefhebbers en ornithologen aantrekt. De grootste modderweg ter wereld, de Transpantaneira, die door savannen, bossen en velden loopt, is een van de andere trekpleisters van de regio. Deze regio is rijk aan natuurgebieden waaronder het nationale parken Emas en Chapada do Guimaraes.

Het Zuiden is de kleinste maar wel de meest verstedelijkte regio in Brazilië. De regio biedt een hoge standaard op het gebied van wonen en in deze regio wonen de rijken en de middenklasse. Het zuiden is een agrarische regio die tabak, tarwe, rijst en soya produceert.

De parel van Brazilië is natuurlijk het Zuid-Oosten, waar Sao Paolo en Rio de Janeiro een opwindend nachtleven, een wereldberoemd carnaval, top dansscholen en een levendige showbizz bieden.

Infrastructuur en kosten van levensonderhoud

Onderwijs en medische zorg zijn gratis in Brazilië en hebben een redelijk niveau gemeten naar Europese standaarden. Toch vind je in Brazilië veel privé scholen en klinieken en sommige van deze privé klinieken behoren tot de beste ter wereld. De kosten voor privé onderwijs en medische verzorging zijn lager dan in Europa. Personeel is redelijk goedkoop vergeleken met Amerikaanse standaards. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een fulltime huishoudelijk hulp in te huren voor $300 per maand.

Op de website Numbeo.com kun je de kosten in levensonderhoud vergelijken tussen steden. Ik heb voor een aantal Braziliaanse steden de kosten vergeleken met Amsterdam:
Volgens een onderzoek van de Braziliaanse vereniging van makelaars wordt 30% van het Braziliaanse vastgoed gekocht door buitenlanders, hetgeen betekent dat voor iedere 10 huizen die gekocht worden er maar liefst 3 gekocht worden door buitenlanders. De onroerend goed markt biedt een onbeperkte keuze aan appartementen, condos, huizen en penthouses, en ook hotels en bouwpercelen. Maar de beste manier om een gevoel te krijgen voor het echte Brazilië met zijn gekke samba, hete stranden en bijzonder gastvrije bevolking is een bezoek aan dit schitterende land. De kans bestaat dat je er voorgoed wil blijven.  


Strandhuis Brazilië
Huizen te koop in Brazilië van particulieren en makelaars. Zoek naar villa’s en appartementen in in Fortaleza, Iracema, Rio de Janeiro or Tambau  

kikker in bananenboom Heb je een advocaat nodig bij het kopen van een woning in Brazilië? En een makelaar? Wat heeft een goede makelaar te bieden aan een buitenlander die op zoek is naar een woning in Brazilië? Dit soort vragen stellen buitenlanders zich als ze beginnen met hun speurtocht naar een huis in Brazilië. Lees daarom onze beknopte beschrijving van makelaars en advocaten in Brazilië. 
More articles