Waarom zijn oude, vervallen plattelandswoningen in Italië zo duur?

Enzo Ricci,  donderdag 31 augustus 2017

Plattelandswoning Toscane 

Het aantal plattelandswoningen in Italie is stabiel. Je zult er weinig nieuwbouw vinden en de bestaande woningen zijn ook nog eens beschermd. Deze huizen mogen wel verbouwd worden. Dat is ook de reden waarom je vaak zoveel moet betalen voor een bouwval. Op het platteland is de staat waarin een woning verkeert meestal niet belangrijk voor de verkoopprijs.

Hieronder een overzicht van de factoren die de prijs van een plattelandswoning bepalen:

Het uitzicht

Afstand tot de dichtstbijzijnde luchthaven of snelweg

Afstand tot de grote steden

Afstand tot de zee

Architectonische of historische kenmerken

Geluidsvervuiling

Perceelgrootte

Je kunt in Italie heel goed een woning laten renoveren. Je kunt de woning aanpassen naar je eigen smaak. Voorwaarde is wel dat je een goede geometra inhuurt en bekwame ambachtslieden.

De geometra is verantwoordelijk voor de bouwplaats en de bouwwerkzaamheden. Hij vervult verschillende rollen: bouwmeester, civiel ingenieur en architect. Hij is tevens aanspreekpunt voor de bouwbedrijven, overheden en gemeenten. De geometer coördineert de renovatiewerkzaamheden, onderhoudt de contacten met de bouwbedrijven en ambachtslieden, regelt papieren, vergunningen en de aanvraag van elektriciteit en water. De kosten van een geometra bedragen meestal rond de 14-16% van de bouwsom. Ik heb in een eerder artikel al eens uitgebreid de rol van de geometra beschreven. Zie deze link .

Bouwvergunning

In de woning kun je je gang gaan, maar buiten de woning kun je feitelijk niets veranderen. Uitbouw van de woning is niet mogelijk. Je mag ook geen nieuwe gebouwen plaatsen.Je kunt het interieur van de woning naar eigen smaak aanpassen. Ramen vergroten of nieuwe ramen plaatsen mag ook. En het plaatsen van een zwembad is vaak ook mogelijk.
Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Monte Angelo Italie Begin mei 2012 hoorde ik op de radio in Italië een bericht over een in aanbouw zijnd appartementencomplex bij Val d'Elsa waarop door de Corpo Forestale van Siena beslag was gelegd. De reden daarvan was dat het complex deels in strijd met en deels zonder vergunning bleek te zijn gebouwd. De zaak haalde het nieuws omdat het in korte tijd het tweede project was dat in het kader van de operatie Monopoli werd stilgelegd. 
More articles