4 manieren waarop makelaars zullen veranderen

Lars de Jong,  dinsdag 16 mei 2023

Overhandigen sleutel 
makelaar 

In veel industrie√ęn volgen de veranderingen elkaar in een rap tempo op. Daardoor kan het erg lastig worden om alles goed bij te houden. Dit geldt ook voor de makelaardij, want in de nabije toekomst zijn er allerlei manieren waarop makelaars zullen veranderen, waarbij sommige ontwikkelingen nu al plaatsvinden. Ben jij benieuwd naar deze ontwikkelingen zodat je goed voorbereid bent op de toekomst? In deze blog vertellen we je hier meer over, dus lees zeker verder om meer te weten te komen.

Vaste tarieven
De eerste manier waarmee makelaars zullen veranderen, is op het vlak van tarieven. Normaliter vraagt een makelaar namelijk om een tarief dat gebaseerd is op een commissie. Hierbij wordt het bedrag van de verkoopprijs genomen als commissiepercentage, wat meestal rond de 2% is. Steeds meer mensen zijn dit echter beu, waardoor er langzaam maar zeker ook meer en meer makelaars zijn die een vast tarief vragen. Daardoor weet men meteen al waar hij aan toe is en wordt ook nog eens een redelijk geldbedrag bespaard. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat makelaars zoals een voorloper zullen zijn op dit gebied.

Online bezichtigingen
Ten tweede kunnen makelaars ook steeds vaker online aanbieden. Dit is handig voor mensen die niet in staat zijn om een huis persoonlijk te komen bekijken door bijvoorbeeld drukke baan tijden of beperkte mobiliteit. Daarnaast maakt dit het ook mogelijk om mensen over de hele wereld te bereiken, waardoor een veel groter klantenbestand kan worden opgebouwd. Vooral makelaars die zich richten op expats en andere doen hier goede zaken mee. Bovendien is een online bezichtiging handig voor wanneer er te veel mensen naar een huis komen om het offline te kunnen bekijken.

Informeler contact
Verder is de verwachting dat makelaars op een informele manier met hun klanten zullen omgaan. We zien steeds vaker dat makelaars persoonlijk contact opnemen met hun klanten en behandelen ze meer als vrienden dan als klanten. Dit vergroot het vertrouwen en biedt een betere relatie tussen makelaar en klant. Daarnaast is het ook gemakkelijker voor de makelaar om klanten te beoordelen en hun behoeften te begrijpen. Bovendien kan het informele contact ervoor zorgen dat er meer klanten worden aangetrokken doordat veel klanten een voorkeur hebben voor informeel contact.

Automatische berichten
Tot slot zal de technologie ervoor zorgen dat makelaars ook meer automatische berichten naar hun klanten sturen. Dit maakt het veel gemakkelijker voor makelaars om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in hun markt en om klanten te informeren over nieuwe ontwikkelingen. Automatische berichten zijn ook effectief voor het makkelijker maken van deelname aan activiteiten, wat de mogelijkheid biedt om meer klanten aan te trekken. Automatische berichten maken het ook veel eenvoudiger voor makelaars om hun klanten te benaderen, wat de communicatie vergemakkelijkt.