Diverse kosten bij het verhuizen van Nederland naar Frankrijk

Jos Deuling,  dinsdag 4 september 2012

Vers brood in de Provence 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 4 artikelen over de kosten van een verhuizing naar Frankrijk. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Kosten paspoort of identiteitskaart

Een paspoort of identiteitskaart kun je aanvragen in je gemeente. Gemeentes hanteren verschillende tarieven. Er is wel een maximumtarief. Een paspoort kost maximaal € 48,73 een identiteitskaart € 40,05. Voor mensen die in het buitenland wonen zijn de kosten iets hoger, € 58,55 voor een paspoort en € 49,60 voor een ID-kaart. Zie ook .

Kosten uitschrijven GBA

Er zijn geen kosten verbonden aan het uitschrijven uit de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens).

Kosten Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Als je in Frankrijk gaat werken, dan kan je werkgever vragen om een verklaring van goed gedrag. Een aanvraag per post kost € 30,05, een aanvragen via Internet kost € 24,55. Meer informatie vind je op .

Kosten waardering opleiding en vertaling diploma’s

Als je van plan bent om in Frankrijk te gaan werken, dan is het wellicht handig om je opleiding te laten waarderen en je diploma’s te laten vertalen. Een Franse werkgever is niet bekend met het Nederlandse onderwijssysteem. Je zult via een onafhankelijke instantie moeten aantonen wat je opleiding en diploma’s waard zijn.

Voor een waardering van lbo, vbo, vmbo, mavo, havo, vwo, mulo, hbs en mms kun je terecht bij . Je krijgt van DUO een statusverklaring in het Nederlands of Engels. Een uitgebreide statusverklaring kost € 57, de standaard verklaring is gratis. Een vertaling in het Frans moet je zelf regelen. Een beëdigd vertaler rekent tussen de 15 en 20 cent per woord.

Voor een waardering van een hoger onderwijs opleiding kun je terecht bij het (Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs). Een diplomawaardering kost € 80 per diploma.

Voor MBO opleidingen kun je terecht bij .

Kosten doorgeven adreswijzigingen aan familie en vrienden

Bij Post.nl betaal je € 5 voor 10 adreswijzigingskaarten met postzegel. De ‘nieuwe woning’ kaarten bij Greetz.nl beginnen vanaf € 2.

Kosten verhuisservice Post.nl

Post.nl stuurt alle post door naar je nieuwe Franse adres. Je betaalt € 3,15 in de eerste maand, € 51,95 voor 3 maanden. Kijk voor een overzicht van de actuele prijzen op .

Kosten beëindigen abonnement mobiele telefoon

Een verhuizing naar het buitenland is voor de telecom provider geen geldige reden voor opzeggen van het abonnement. Het beste is natuurlijk om ruim van tevoren het abonnement op te zeggen of om te laten zetten in een flex abonnement. Je kunt het abonnement ook afkopen of laten overnemen door iemand in je familie- of vriendenkring.


Hout opmeten
Zoek naar huizen te koop in Frankrijk. Stadswoningen, boerderijtjes, fermettes en gites te koop van particulier en makelaar. Aanbod in alle Franse regio’s 

Deur met 2 sloten Wat gebeurt er in de praktijk als er in uw toekomstige Franse woning een technisch probleem naar voren komt in de periode tussen het tekenen van de Compromis de Vente en de overdracht? Welke positie heeft u als koper? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de eigenaar de beloofde werkzaamheden niet uitgevoerd heeft? 
More articlesLinks