Verhuizen naar Frankrijk: welke kosten kun je verwachten?

Jos Deuling,  maandag 20 januari 2020

Vers brood in de Provence 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 4 artikelen over de kosten van een verhuizing naar Frankrijk. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :Een paspoort of identiteitskaart kun je aanvragen in je gemeente. Gemeentes hanteren verschillende tarieven. Er is wel een maximumtarief. Zie de volgende link voor de huidige tarieven .


Er zijn geen kosten verbonden aan het uitschrijven uit de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens).


Als je in Frankrijk gaat werken, dan kan je werkgever vragen om een verklaring van goed gedrag. Een aanvraag per post kost € 41,35 (januari 2020), een aanvragen via Internet kost € 33,85 (januari 2020). Meer informatie vind je op .


Als je van plan bent om in Frankrijk te gaan werken, dan is het wellicht handig om je opleiding te laten waarderen en je diploma’s te laten vertalen. Een Franse werkgever is niet bekend met het Nederlandse onderwijssysteem. Je zult via een onafhankelijke instantie moeten aantonen wat je opleiding en diploma’s waard zijn.

Voor een waardering van lbo, vbo, vmbo, mavo, havo, vwo, mulo, hbs en mms kun je terecht bij . Je krijgt van DUO een statusverklaring in het Nederlands of Engels. Een uitgebreide statusverklaring kost € 57, de standaard verklaring is gratis. Een vertaling in het Frans moet je zelf regelen. Een beëdigd vertaler rekent tussen de 15 en 25 cent per woord.

Voor een waardering van een hoger onderwijs opleiding kun je terecht bij het (Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs). Een diplomawaardering kost € 96,80 per diploma (januari 2020).

Voor MBO opleidingen kun je terecht bij .


Bij Post.nl betaal je € 9,10 voor 10 adreswijzigingskaarten met postzegel (januari 2020). De ‘nieuwe woning’ kaarten bij Greetz.nl beginnen vanaf € 2,95 (januari 2020).


Post.nl stuurt alle post door naar je nieuwe Franse adres. Je betaalt € 29,95 in de eerste week, daarna € 8,95 voor elke extra week. Kijk voor een overzicht van de actuele prijzen op .


Bij een abonnement met toestel volgt er altijd een afkoopsom. Het is verstandig om even op de website van de provider te kijken welke eisen men stelt en welke documenten je moet opsturen.

Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Hout opmeten
Zoek naar huizen te koop in Frankrijk. Stadswoningen, boerderijtjes, fermettes en gites te koop van particulier en makelaar. Aanbod in alle Franse regio’s 

Oude waterpomp in de Provence Als u een woning in Frankrijk bezit, is de keuze tussen een waterleiding en een waterput belangrijk. Ontdek de voor- en nadelen van elk systeem en welke optie het beste bij uw situatie past. Lees nu verder voor meer informatie. 
More articles
Links