Verhuizen naar Frankrijk: welke kosten kun je verwachten?

Jos Deuling,  maandag 20 januari 2020

Vers brood in de Provence 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 4 artikelen over de kosten van een verhuizing naar Frankrijk. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :Een paspoort of identiteitskaart kun je aanvragen in je gemeente. Gemeentes hanteren verschillende tarieven. Er is wel een maximumtarief. Zie de volgende link voor de huidige tarieven .


Er zijn geen kosten verbonden aan het uitschrijven uit de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens).


Als je in Frankrijk gaat werken, dan kan je werkgever vragen om een verklaring van goed gedrag. Een aanvraag per post kost € 41,35 (januari 2020), een aanvragen via Internet kost € 33,85 (januari 2020). Meer informatie vind je op .


Als je van plan bent om in Frankrijk te gaan werken, dan is het wellicht handig om je opleiding te laten waarderen en je diploma’s te laten vertalen. Een Franse werkgever is niet bekend met het Nederlandse onderwijssysteem. Je zult via een onafhankelijke instantie moeten aantonen wat je opleiding en diploma’s waard zijn.

Voor een waardering van lbo, vbo, vmbo, mavo, havo, vwo, mulo, hbs en mms kun je terecht bij . Je krijgt van DUO een statusverklaring in het Nederlands of Engels. Een uitgebreide statusverklaring kost € 57, de standaard verklaring is gratis. Een vertaling in het Frans moet je zelf regelen. Een beëdigd vertaler rekent tussen de 15 en 25 cent per woord.

Voor een waardering van een hoger onderwijs opleiding kun je terecht bij het (Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs). Een diplomawaardering kost € 96,80 per diploma (januari 2020).

Voor MBO opleidingen kun je terecht bij .


Bij Post.nl betaal je € 9,10 voor 10 adreswijzigingskaarten met postzegel (januari 2020). De ‘nieuwe woning’ kaarten bij Greetz.nl beginnen vanaf € 2,95 (januari 2020).


Post.nl stuurt alle post door naar je nieuwe Franse adres. Je betaalt € 29,95 in de eerste week, daarna € 8,95 voor elke extra week. Kijk voor een overzicht van de actuele prijzen op .


Bij een abonnement met toestel volgt er altijd een afkoopsom. Het is verstandig om even op de website van de provider te kijken welke eisen men stelt en welke documenten je moet opsturen.  


Hout opmeten
Zoek naar huizen te koop in Frankrijk. Stadswoningen, boerderijtjes, fermettes en gites te koop van particulier en makelaar. Aanbod in alle Franse regio’s 

Huis te koop Frankrijk Johan had altijd al gedroomd van een vakantiehuis in Frankrijk, een plek waar hij kon ontsnappen aan het drukke stadsleven en tot rust kon komen. Na maandenlang zoeken op internet en het bezoeken van verschillende locaties, vond hij eindelijk het perfecte huisje in de regio Provence. 
More articles
Links