Praktische Gids voor Watervoorziening in Frankrijk: Van Aansluiting tot Drinkwaterkwaliteit

Kees de Jager,  zondag 5 november 2023

Oud stenen huis met klimop 

Frankrijk, het land dat wereldwijd bekend staat om zijn cultuur, cuisine en natuurlijk de romantiek, is ook een plaats waar het beheer van de natuurlijke hulpbronnen, zoals water, van vitaal belang is voor zowel zijn bewoners als de talloze bezoekers. Wanneer men zich in het Franse landschap vestigt, of het nu in een rustiek huisje op het platteland of een chic appartement in de stad is, zal men onvermijdelijk in aanraking komen met het systeem van watertoevoer, een systeem dat net zo divers is als het landschap zelf.

Drinkbaarheid en Beschikbaarheid
In de meeste Franse regio's kan men het kraanwater direct drinken. Dit is een teken van de moderne infrastructuur en strenge normen voor waterzuivering die het land hanteert. Echter, zoals het klimaat verandert, ervaren bepaalde gebieden een toenemende droogte, wat de betrouwbaarheid van de watertoevoer in gevaar kan brengen. Perioden van droogte kunnen leiden tot onderbrekingen of zelfs rantsoenering van water, waardoor het essentieel wordt om voorbereid te zijn met alternatieven zoals flessenwater of het opvangen van regenwater voor niet-drinkbaar gebruik.

Alternatieve Bronnen: Putten en Bronnen
Vooral in het zuiden van Frankrijk, waar het klimaat mediterraan is en droogte vaker voorkomt, kunnen huishoudens afhankelijk zijn van alternatieve waterbronnen zoals putten en natuurlijke bronnen. Deze bronnen zijn niet altijd goedgekeurd voor drinkwater, aangeduid met de term 'eau non potable'. In dergelijke gevallen is het raadzaam om het water te laten analyseren door lokale gezondheidsafdelingen of waterbedrijven. Bij de aanschaf van landelijke eigendommen is het van essentieel belang om de toegang tot en rechten van deze waterbronnen te verifiëren, aangezien deze complex kunnen zijn en historisch geworteld in lokale gebruiken.

Waterleidingnetwerk: Aansluiting en Kosten
Voor velen is aansluiting op het waterleidingnetwerk de meest praktische optie. Dit vereist de installatie van een watermeter en het aanvragen van aansluiting bij het lokale waterbedrijf. Deze processen kunnen tijdsintensief zijn en de kosten kunnen snel oplopen, afhankelijk van de locatie en de afstand tot de hoofdleiding. De tarieven voor waterverbruik variëren regionaal en worden halfjaarlijks of jaarlijks in rekening gebracht, waarbij water in drogere streken duurder kan zijn dan in de meer gematigde regio's.

Warm Water en Efficiëntie
De behoefte aan warm water in huis, vooral voor zoiets alledaags als een warme douche, wordt meestal vervuld door een elektrische boiler. De grootte van de boiler moet worden afgestemd op het aantal gebruikers; een capaciteit van 200 liter is meestal voldoende voor een gemiddeld huishouden.

Collectieve Systemen: Appartementencomplexen
In appartementencomplexen wordt de watervoorziening geregeld door een centrale meter. De kosten worden verdeeld onder de bewoners, onafhankelijk van de verblijfsduur. Dit betekent dat een vakantieganger evenveel kan bijdragen aan de waterrekening als een permanente bewoner, wat leidt tot discussies over billijkheid en efficiënt gebruik.

Beheer en Toezicht
De verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de watervoorziening ligt bij de watermaatschappijen, maar uiteindelijk blijft de lokale burgemeester verantwoordelijk voor de levering en kwaliteit van het drinkwater. Met de toenemende zorg over vervuiling van grond- en oppervlaktewater, dringen consumentenorganisaties aan op transparantie en maatregelen om de kwaliteit te waarborgen. Sinds de wetgeving van 2000 zijn waterleveranciers verplicht de waterkwaliteit op de rekening te vermelden, een stap richting grotere bewustwording en verantwoording.

Conclusie
De watertoevoer in Frankrijk is een ingewikkeld netwerk van natuurlijke en door de mens gemaakte systemen, elk met hun eigen uitdagingen en oplossingen. Van de droge velden van de Provence tot de besneeuwde toppen van de Alpen, water is een bron die nauwlettend wordt beheerd en gerespecteerd, een weerspiegeling van de Franse waardering voor dit essentiële element van het leven. Het beheer van water, of het nu gaat om drinkbaarheid, toegankelijkheid of duurzaamheid, blijft een topprioriteit in het hart van de Franse gemeenschap en beleid.Bij het maken van een koudwaterleiding helpen wij je graag een handje. Lees hier hoe je stap voor stap aan de slag kunt gaan en stroop je mouwen op, pak de zaag en vijl en ga ervoor!


In Frankrijk heb je twee systemen om je te voorzien van water namelijk je eigen waterput of aansluiting op de waterleiding. Veel huishoudens op het Franse platteland maken echter gebruik van beide systemen. Ze gebruiken leidingwater voor in huis en putwater voor de tuin en de toiletten.


Meer dan 5,4 miljoen huizen in Frankrijk zijn niet aangesloten op het riool. Het is de verantwoordelijkheid van iedere huiseigenaar om voor een aan de normen voldoende installatie voor de verwerking van het afvalwater te zorgen. 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Gezicht op Rocamadour Het zal u ongetwijfeld niet zijn ontgaan: de huizenprijzen in Frankrijk zijn de afgelopen jaren steeds interessanter geworden, de rente staat historisch laag en de economie in Nederland trekt langzaam weer aan. Voor velen is dit hét moment om actief te gaan zoeken naar een droomhuis in Frankrijk. 
More articles