Water voor uw Franse woning: is een waterput de beste optie?

Jennieka de Velde,  zondag 12 maart 2017

Oude waterpomp in de Provence 

Watervoorziening in Frankrijk

In Frankrijk heb je twee systemen om je te voorzien van water namelijk je eigen waterput of aansluiting op de waterleiding. Veel huishoudens op het Franse platteland maken echter gebruik van beide systemen. Ze gebruiken leidingwater voor in huis en putwater voor de tuin en de toiletten.

Als je in Frankrijk een huis hebt gekocht, is het verstandig door het waterbedrijf de meterstand te laten opnemen voordat je gebruik gaat maken van het water, anders heb je kans dat je betaalt voor de rekening van de vorige gebruiker.

Het leidingwater in Frankrijk is hoofdzakelijk in handen van particuliere bedrijven als .

De meeste mensen kiezen voor een watermeter om zelf de kosten in de gaten te houden. Indien je huis geen meter heeft, kun je er op eigen kosten één laten installeren. Je hoeft niet bij de huidige aanbieder te blijven, maar mag gerust overstappen naar een concurrent.

Als je huis ouder is of afgelegen ligt, kan het zijn dat je bent aangewezen op je eigen waterput. Het is wellicht mogelijk je te laten aansluiten op de waterleiding als je huis binnen een bepaalde afstand tot het dorpscentrum staat. Deze aansluiting dien je zelf te bekostigen, inclusief de aanleg van de pijpen onder de grond. Vraag daarom altijd eerst een offerte aan van de lokale watermaatschappij voordat je een aansluitprocedure in gang zet.

Voor-en nadelen waterleiding

Voordelen van aansluiting op de waterleiding zijn:
  • drinkbaar water,
  • schoon water,
  • goede waterdruk.
Nadelen kunnen zijn:
  • de kosten, welke enorm kunnen verschillen per regio,
  • de beschikbaarheid, in tijden van droogte kan je worden afgesloten door de watermaatschappij.

Voor-en nadelen waterput

Voordelen van je eigen waterput zijn:
  • de kosten, het is goedkoop, de elektriciteit voor de pomp zijn de enige kosten,
  • de beschikbaarheid, je kan niet worden afgesloten in tijden van droogte.
Nadelen kunnen zijn:
  • het is niet drinkbaar, je bent aangewezen op flessen mineraalwater uit de supermarkt,
  • het kan sediment bevatten dat het water verkleurd en zodoende ook je kleding, wasmachine etc,
  • bij stroomuitval zit je zonder water aangezien je pomp het dan niet doet.
Het komt trouwens voor dat het leidingwater ook niet drinkbaar is. Dus aansluiting op het leidingwater is niet altijd zo gunstig als het lijkt. Het is daarom goed om het water zelf te testen. Deze set, inclusief duidelijke instructie, kost ongeveer €100,- en is gewoon te verkrijgen bij de apotheek. Als je op het leidingwaternetwerk bent aangesloten en de test wijst uit dat het water niet drinkbaar is, kun je wellicht korting bedingen bij het waterleidingbedrijf.

Via deze handige link van het Franse Ministerie van Volkskgezondheid kun je per gemeente de kwaliteit van het drinkwater bekijken: .

In Frankrijk probeert men, net als bij ons, zuinig om te gaan met water. Nieuwe baden hebben waterbesparende designs en toiletten een dubbele spoelknop. Bij een verbouwing van badkamer en/of toilet is het zeker de moeite waard bij de aanschaf hierop te letten.  


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Frans stenen huis in een dorp Ontdek de voor- en nadelen van het zelf verkopen van onroerend goed in Frankrijk zonder makelaar. Van directe interactie met kopers tot volledige controle over het verkoopproces, leer hoe eigenaren hun huis op de markt brengen met persoonlijke flair en zonder makelaarskosten. We bespreken ook de uitdagingen, waaronder beperkte expertise, juridische complexiteit en het belang van objectieve prijsstelling. Een essentiële gids voor iedereen die overweegt zelf een huis in Frankrijk te verkope 
More articles