Inzicht in Energieprestatiecertificaten op de Franse Huizenmarkt

Hilde Tuinstra,  vrijdag 10 november 2023

Het plaatsen van zonnepanelen 

Wanneer u de Franse vastgoedmarkt betreedt, of u nu als koper, verkoper of verhuurder optreedt, zult u onvermijdelijk te maken krijgen met Energieprestatiecertificaten (EPC's), of in het Frans bekend als ‘Diagnostic de performance énergétique’ (DPE). Deze documenten vormen sinds 2006 de ruggengraat van zowel de EU- als Franse vastgoedwetgeving. Recente veranderingen hebben echter gezorgd voor hernieuwde aandacht.

Wat is een Energieprestatiecertificaat?
Elk pand dat op de Franse markt komt, moet worden voorzien van een EPC, een document dat de energie-efficiëntie beoordeelt. Het energieverbruik wordt hierin gerangschikt van A (groen voor hoge efficiëntie) tot G (rood voor lage efficiëntie), waarbij ultra-efficiënte ecohuizen soms een A+ scoren, hoewel dit niet officieel erkend wordt.

Diagnostic de 
performance énergétique - DPE 

Het Belang van EPC-beoordelingen
Deze certificaten zijn slechts één onderdeel van een breder EU-beleid dat streeft naar efficiënter energieverbruik en vermindering van broeikasgassen. Vernieuwd en gebaseerd op de energiesystemen van een pand, in plaats van historische verbruiksgegevens, verschaffen ze inzicht in het energieverbruik, uitgedrukt in kWh per m2 per jaar.

Recente Regelgevende Veranderingen
Met de aanscherping van de EPC-wetgeving door de Franse overheid, ligt de focus nu op de renovatie van panden met de laagste energie-efficiëntie (F en G). Deze ontwikkeling stimuleert vastgoedeigenaren om verbeteringen door te voeren, wat bijdraagt aan een energiezuiniger woningaanbod.

Wat Staat er in het EPC?
Het certificaat omvat niet alleen een energielabel dat het primaire energieverbruik inschat, maar ook een klimaatlabel dat de uitstoot van broeikasgassen beoordeelt. Met deze labels kunnen kopers en huurders de bedrijfskosten beter inschatten en bepalen of toekomstige renovaties voor verbetering van energie-efficiëntie nodig zijn.

De Verplichte Aard van EPC's
In Frankrijk is het overleggen van een EPC bij alle vastgoedtransacties een must. Alleen professionals die door COFRAC zijn gecertificeerd, mogen deze beoordelingen uitvoeren. Hoewel de verkoper of verhuurder de kosten draagt, moet het certificaat beschikbaar zijn bij het ondertekenen van de 'Compromis de Vente' en het blijft een decennium geldig.

De Invloed van EPC op Vastgoedtransacties
Sinds het EPC in 2021 juridisch bindend werd, staat of valt de energie-efficiëntie van een pand hiermee. Onjuistheden in de beoordeling kunnen leiden tot juridische geschillen, wat het cruciale belang van accurate beoordelingen benadrukt. Energie-efficiënte panden zijn zelfs meer waard, blijkens een studie uit 2020 die een significante waardestijging voor deze woningen aantoont.

Aankomende Veranderingen en Markteffect
Vanaf september 2022 zal voor panden met een F- of G-score een uitgebreide, en dus kostbaardere, energieaudit verplicht worden. Daarnaast zullen huurbeperkingen, die in januari 2023 ingaan, panden met een bepaalde energieverbruiksdrempel uitsluiten van verhuur. Deskundigen verwachten dat door deze maatregelen de marktdynamiek zal verschuiven, met een potentiële waardedaling voor minder efficiënte panden tot gevolg.

Toekomstperspectief
Hoewel de nieuwste ontwikkelingen soms nadelig kunnen zijn voor verkopers van energie-inefficiënte panden, liggen er kansen voor kopers die renovaties willen uitvoeren. Frankrijk bevordert nog steeds renovatiesubsidies voor diegenen die de energie-efficiëntie willen verbeteren, wat getuigt van een nationaal streven naar duurzaamheid.

Case Study: Waardevermeerdering van "Villa Beau Soleil"

In de pittoreske regio Provence, te midden van glooiende wijngaarden en historische dorpjes, staat "Villa Beau Soleil", een charmante tweede woning die in 2020 een indrukwekkende metamorfose onderging. Deze woning, oorspronkelijk uit de vroege jaren '80, had een G-energiebeoordeling, de laagste op de Franse schaal voor energie-efficiëntie. De villa was geliefd vanwege haar locatie, maar de hoge energiekosten en milieubelasting weerhielden kopers ervan om een bod te doen.

Het echtpaar uit Parijs dat de villa als vakantiehuis gebruikte, besloot dat het tijd was voor verandering. Geïnspireerd door de nationale push naar duurzaamheid, en met het oog op toekomstige verkoop, begonnen zij aan een ambitieus renovatieproject. Het doel: de energie-efficiëntie van de villa verbeteren en haar transformeren in een aantrekkelijke investering voor milieubewuste kopers.

De renovatie omvatte de volgende maatregelen:

  • Isolatie: De villa werd voorzien van een volledige nieuwe isolatie, waardoor de warmte in de winter behouden bleef en het interieur in de zomer koel bleef.
  • Verwarmingssysteem: Een verouderde oliegestookte boiler maakte plaats voor een moderne, efficiënte warmtepomp.
  • Zonnepanelen: Op het dak werden zonnepanelen geïnstalleerd, die niet alleen de villa van groene energie voorzagen, maar ook de mogelijkheid boden om overtollige elektriciteit terug te verkopen aan het net.
  • Waterbesparing: Er werden regenwateropvangsystemen en waterbesparende armaturen geïnstalleerd om het waterverbruik te verminderen.

Na de renovatie werd "Villa Beau Soleil" opnieuw beoordeeld en behaalde een B-energiebeoordeling. Deze transformatie trok de aandacht; binnen enkele maanden na het voltooien van de werkzaamheden ontvingen de eigenaren meerdere biedingen. Uiteindelijk werd de villa verkocht voor een prijs die 20% hoger lag dan de oorspronkelijke marktwaarde.

De casus van "Villa Beau Soleil" benadrukt de potentie van duurzame investeringen in tweede woningen. Het laat zien dat ecologische en economische belangen hand in hand kunnen gaan, vooral in een markt waar kopers steeds meer waarde hechten aan energie-efficiëntie en duurzaamheid. Voor de nieuwe eigenaren was de villa niet alleen een vakantieoord maar ook een toonbeeld van milieubewust investeren.

Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de evoluerende EPC-landschap in Frankrijk, of u nu koopt, bezit of verhuurt. Goed geïnformeerd zijn, betekent dat u effectiever door de markt kunt navigeren en beslissingen kunt nemen die in lijn zijn met zowel persoonlijke ambities als milieuverantwoordelijkheid.Bent u eigenaar van een tweede woning in Frankrijk? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente veranderingen in de Franse milieuvoorschriften die uw eigendom kunnen beïnvloeden.


Duurzaam bouwen en verbouwen is niet alleen goed voor de planeet, maar kan ook uw comfort verhogen en op lange termijn geld besparen. Maar waar begint u? Hier is een eenvoudige gids om u te helpen verstandige keuzes te maken, geïnspireerd door echte mensen die deze reis al hebben ondernomen. 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Gite in Normandie Frankrijk Droomt u van het verhuren van een gîte in Frankrijk? Lees deze gids voor praktische tips over het opzetten van uw bedrijf, bepalen van de huurprijs en promoten van uw gîte. Leer hoe u een goede relatie met uw gasten opbouwt en zorg dat ze terugkomen. Lees nu onze gids en begin met de voorbereiding op het opzetten van uw eigen gîtebedrijf in Frankrijk! 
More articles