Vermogenswinstbelasting bij de Verkoop van een Woning in Frankrijk: Wat u Moet Weten

Kees de Jager,  woensdag 8 november 2023

Wijngaard in de Franse Elsas 

De verkoop van een woning in Frankrijk brengt niet alleen logistieke, maar ook fiscale verplichtingen met zich mee, zoals de 'plus-value', de Franse term voor vermogenswinstbelasting. Dit artikel biedt een overzicht voor eigenaren van een tweede woning in Frankrijk die zich willen verdiepen in de belasting die zij mogelijk moeten betalen bij de verkoop van hun onroerend goed.

Definitie van Plus-value

'Plus-value' verwijst naar de winst die gemaakt wordt bij de verkoop van een woning: het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs. In Frankrijk is deze winst belastbaar.

Tarieven van de Belasting

De vermogenswinst wordt belast tegen een vast tarief van 19% aan belasting plus 17,2% aan sociale lasten, wat neerkomt op een totaal van 36,2%. Deze percentages gelden voor zowel residenten als niet-residenten van Frankrijk.

Aftrek na Langdurig Bezit

Er is een aftrekregeling voor langdurig bezit. Vanaf het zesde jaar na aankoop van de woning wordt de belastbare 'plus-value' elk jaar minder. Na 22 jaar is de winst vrijgesteld van vermogenswinstbelasting, en na 30 jaar ook van sociale lasten.

Extra Heffingen bij Grote Winsten

Bij verkoopwinsten boven de €50.000 kunnen extra heffingen van toepassing zijn. Deze beginnen bij 2% en kunnen oplopen tot 6% voor winsten boven €260.000.

Mogelijke Vrijstellingen en Verlagingen

Er bestaan verschillende vrijstellingen, bijvoorbeeld als de verkochte woning de hoofdresidentie is van de verkoper. Bovendien kunnen kosten voor verbeteringen aan de woning onder bepaalde voorwaarden van de 'plus-value' worden afgetrokken.

Belang van Professioneel Advies

Gezien de complexiteit van de Franse belastingwetgeving is het aan te raden om professioneel fiscaal advies in te winnen bij de verkoop van uw Franse woning. Zo kunt u onaangename verrassingen voorkomen en optimaal profiteren van mogelijke belastingvoordelen.

De verkoop van een tweede huis in Frankrijk vereist een goede voorbereiding, met name op het gebied van de vermogenswinstbelasting. Dit overzicht biedt een basisbegrip, maar voor een gedetailleerde aanpak is het raadzaam om contact op te nemen met een belastingadviseur die gespecialiseerd is in Franse fiscale zaken.Dit informatieblad is specifiek bedoeld voor inwoners van Nederland met een tweede woning in Frankrijk. Let erop dat afwijkende regels gelden als u (permanent) in Frankrijk woont! De informatie is gebaseerd op fiscale cijfers voor 2022. Bedragen luiden in euro’s.


In France, real estate properties and moveable goods are subject to both capital gains tax and social charges. Capital Gains Tax applies to both residents and non-residents, and it can total more than 40% in certain circumstances, so it’s essential to understand your tax liabilities before you decide to sell your second home. Here’s what you need to know about French capital gains tax. 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Koperen leidingen Als u een woning in Frankrijk bezit, is het belangrijk om het voor te bereiden op de wintermaanden. Ontdek onze tips en advies om uw huis winterbestendig te maken en problemen te voorkomen. Lees nu verder voor meer informatie. 
More articles