Praktische Handleiding voor het Opvangen van Regenwater op het Franse Platteland

Jan Brouwer,  zondag 21 januari 2024

Zinken bloemengieter in de tuin 

Inleiding

Met de toenemende hitte en droogte tijdens de zomers in Frankrijk, wordt het opvangen en hergebruiken van regenwater steeds belangrijker. Gezien de strengere waterbeperkingen door lokale overheden, biedt het verzamelen van regenwater een duurzame en zelfvoorzienende manier om aan de waterbehoeften in landelijke gebieden te voldoen. Deze handleiding introduceert u tot effectieve en milieubewuste methoden voor het opvangen van regenwater, conform de Franse regelgeving.

Methoden voor het Opvangen van Regenwater

Regengoten: Deze worden langs de rand van daken geïnstalleerd om regenwater efficiënt naar een opslagsysteem te leiden. Regelmatig onderhoud van de goten is essentieel voor een optimale werking.

Opslagtanks: Er zijn verschillende opslagopties, van eenvoudige plastic vaten tot betonnen of metalen tanks. Deze keuze hangt af van uw specifieke behoeften en budget.

Benodigde Materialen en Kosten

Regengoten: Deze zijn verkrijgbaar in PVC of metaal, en de prijzen variëren meestal tussen de 3 en 10 euro per meter.

Opslagtanks: Een plastic vat kost ongeveer 30 euro, terwijl betonnen of metalen tanks een grotere investering vereisen.

Filtersystemen: Afhankelijk van hun complexiteit, kunnen de kosten van filtersystemen variëren van 20 tot 200 euro.

Ecologische Voordelen en Regelgeving in Frankrijk

Milieueffect: Het gebruik van regenwater vermindert de belasting op lokale waterbronnen, vooral tijdens droge periodes. Dit draagt bij aan een duurzamer waterbeheer, door de afname van oppervlaktewaterafstroming en het behoud van grondwaterreserves.

Gebruik en Wetgeving: In Frankrijk mag regenwater gebruikt worden voor het besproeien van tuinen, het wassen van auto's en andere niet-drinkbare huishoudelijke toepassingen. Het gebruik voor menselijke consumptie is onderworpen aan strikte regelgeving. Zorg ervoor dat uw systeem voldoet aan de lokale normen, die u kunt opvragen bij uw gemeente.

Conclusie

In een tijd van klimaatverandering is het opvangen van regenwater in landelijke delen van Frankrijk zowel een ecologische als economische keuze. Het vermindert de afhankelijkheid van het publieke waternetwerk en helpt bij het opvangen van de gevolgen van waterbeperkingen tijdens droogte. Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, worden deze kosten op de lange termijn gecompenseerd door besparingen op de waterrekening.Ontwerp kosteloos uw regenwateropvangsysteem in slechts enkele klikken


Une citerne souple is een flexibele, lekvrije tank, meestal gemaakt van materialen als PVC of elastomeer, ontworpen om grote hoeveelheden vloeistof, zoals regenwater, op te slaan. De flexibele tank wordt gebruikt om regenwater op te vangen en op te slaan voor later gebruik, met name voor het besproeien van de tuin, het wassen van voertuigen, het voorzien van toiletten of, na behandeling, voor menselijke consumptie.


Op YouTube 631.000 views voor “Ik drink mijn regenwater”, door Barnabé Chaillot – “Na analyse is stadswater tien keer meer vervuild met nitraten dan mijn water”


Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Sortie véhicules ne pas stationner merci Onderhandelen met Fransen blijft een vak apart. Het cultuurverschil is enorm. Je kunt daarom overwegen om iemand in te huren die gespecialiseerd is in de aankooponderhandeling en verdere begeleiding van Nederlanders die in Frankrijk een huis willen kopen. 
More articles