Vakantiehuis in frankrijk kopen : voldoet het huis aan deze woonnormen

BR France,  woensdag 4 maart 2020

Wijnbouw in de Elzas 

Vakantiehuis in Frankrijk kopen? Een uitstekende keuze, in een prachtig land! Tenminste, als u rekening houdt met de belangrijke woonnormen. Staat er een vakantiehuis te koop in Frankrijk? Controleer dan of die voldoet aan de normen zoals we die in Nederland en België gewend zijn. Dat is helaas lang niet altijd het geval, waardoor een mooie droom zomaar kan veranderen in een behoorlijke tegenvaller.

De meeste vakantiehuizen zien er prachtig uit, maar zitten ze technisch (nog) goed in elkaar? Met aandacht voor de belangrijke woonnormen vindt u een woning die netjes voldoet aan de eisen voor een A- of B-energielabel.

Tip: zo’n 50% van de vakantiehuizen in Frankrijk voldoet nu al niet aan onze Nederlandse en Belgische normen. We verwachten dat nieuwe wetgeving en vereisten ertoe zal leiden dat zelfs 75% niet meer tot een A- of B-energielabel zal komen.

7 woonnormen om op te letten:

Een te koop staand vakantiehuis in Frankrijk gevonden? Let op de volgende woonnormen om een goede keuze te maken:

  • Karkas van de woning
  • Zwembad
  • Energielabel
  • Ramen, deuren en luiken
  • Verwarming en koeling
  • Isolatie
  • Elektra

1. Karkas van de woning

Staat er een vakantiehuis te koop in Zuid Frankrijk of een ander deel van dit mooie land? Het karkas van het huis geeft een goede indicatie van de technische staat. Hoe zit het met de fundering, de draagmuren en het dak? Het is de basis van de woning, die er over 50 jaar nog steeds moet staan.

Tip: let vooral op oude natuurstenen woningen. De dakspanten en dakpannen zijn typisch kwetsbaar. Controleer daarnaast de voegen van natuursteen, om na te gaan of die nog in goede staat zijn.

2. Zwembad

Het populairste onderdeel bij veel mensen die een vakantiehuis in Frankrijk kopen: het zwembad. Kijk samen met een specialist verder dan alleen het blauwe water. Voldoet het zwembad nog aan de belangrijkste eisen?

3. Energielabel

Misschien wel de belangrijkste peiler voor een goede aankoop in Frankrijk: het energielabel. Woningen met een energielabel C of lager vragen om flinke renovaties, die behoorlijk in de kosten kunnen lopen.

Let op: een woning van 100 tot 150m2 renoveren? Houd rekening met €75.000 – €150.000 om het huis weer aan de huidige woonnormen te laten voldoen.

4. Ramen, deuren en luiken

Hoe is de staat van de ramen, deuren en luiken? Het vervangen daarvan is een kostbare investering. Tegelijkertijd zijn ze van grote invloed op het binnenklimaat in de woning. Van welk materiaal zijn de delen gemaakt en is de dubbele beglazing minimaal 24mm dik?

5. Verwarming en koeling

Staat er een vakantiehuis te koop in Frankrijk met een warmtepomp? Dat is een goed teken, omdat het de huidige norm is. Wordt er nog gestookt op gas, elektra of zelfs stookolie? Houd rekening met vervangingen, om extra belastingen door de Franse overheid te voorkomen.

6. Isolatie

Hoe is de woning geïsoleerd? Belangrijke elementen zijn de buitenmuren, het dak, het plafond en natuurlijk de vloer. Heeft de eerste eigenaar hier goed naar gekeken of is het een ondergeschoven kindje gebleken? Isolatie is niet altijd direct zichtbaar, dus vraag ernaar of laat een specialist meekijken.

7. Elektra

Hoe zien de meterkast en het schakelmateriaal eruit? Een goede indicatie van de technische staat van de elektra. Belangrijk als er een vakantiehuis te koop staat in Frankrijk, waar u graag wilt wonen. Voorkom het risico op brand en maak de elektra alvast klaar voor de toekomstige zwaardere belasting die eraan zit te komen.

Vakantiehuis in Frankrijk kopen: neem contact op

Een vakantiehuis in Frankrijk kopen? We adviseren u graag over de mogelijkheden, net als over het laten bouwen van uw eigen huis. Met deskundig advies over de belangrijke woonnormen, zodat het aan de technische staat van het huis in ieder geval niet zal liggen.

Enthousiast om vakantiehuis in Frankrijk te kopen of benieuwd naar onze ervaring met bouwbegeleiding? Bel ons (we spreken Nederlands) op telefoonnummer +33 (0)7 60 95 70 23, stuur ons een e-mail naar lennart@brfrance.eu of gebruik het online contactformulier. We horen graag van u.

Hebt u altijd gedroomd van een woning in het zuiden van Frankrijk? Wij helpen u graag op weg om uw droom te verwezenlijken.
Lennart van der Meulen
E.
T. 00 33 (0)7 60 95 70 23
Kantoorhoudend Frankrijk
Dit artikel is eerder verschenen op de website van B&R France :  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Oude franse deurknop U hebt het waarschijnlijk al meegemaakt. U bezichtigt een woning in Frankrijk en de Franse makelaar of de verkoper deelt u mede dat als u interesse heeft u snel moet zijn want er is nog iemand die geïnteresseerd is. Is die tweede koper er echt? 
More articles