Nadelen van Franse makelaars bij het verkopen van een woning in Frankrijk

Hilde Tuinstra,  woensdag 3 januari 2024

Oude blauwe 
deur 

Inleiding

In de wereld van vastgoed verschilt de aanpak van land tot land aanzienlijk. Neem bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk, twee Europese landen met fundamenteel verschillende benaderingen voor de verkoop van woningen. In Nederland is het gebruikelijk om een exclusiviteitsbeginsel te hanteren, waarbij één makelaar de verkoop van een woning begeleidt. In Frankrijk daarentegen, is het niet ongebruikelijk dat meerdere makelaars dezelfde woning aanbieden. Hoewel dit systeem zijn voordelen kan hebben, zijn er ook duidelijke nadelen te benoemen, vooral in vergelijking met het Nederlandse systeem.

Concurrentie en Prijsinconsistentie

Een van de grootste nadelen in Frankrijk is de felle concurrentie tussen makelaars. Dit kan leiden tot prijsinconsistentie, waarbij dezelfde woning tegen verschillende prijzen wordt aangeboden. In Nederland, waar een enkele makelaar verantwoordelijk is voor de verkoop, is er meer consistentie en stabiliteit in de prijsstelling.

Verwarrende Communicatie en Marketing

Met meerdere makelaars die dezelfde woning promoten, kan de marketingboodschap verwarrend worden. In tegenstelling tot Nederland, waar één makelaar een duidelijke en coherente marketingstrategie kan uitvoeren, kan het in Frankrijk voorkomen dat potentiële kopers tegenstrijdige informatie ontvangen.

Verminderde Makelaarsverantwoordelijkheid

In het Franse systeem, waar makelaars vaak niet exclusief werken, kan de verantwoordelijkheid en toewijding van de makelaar aan een specifieke woning aanzienlijk verminderen. Dit contrasteert sterk met het Nederlandse systeem waar één makelaar exclusieve verantwoordelijkheid draagt. In Frankrijk zal een makelaar waarschijnlijk minder tijd en moeite investeren in elke individuele woning, om de volgende redenen:

  • Minder grondige Kennis van de Woning: Omdat een Franse makelaar meerdere woningen tegelijk beheert zonder exclusiviteit, zal hij waarschijnlijk minder tijd besteden aan het grondig leren kennen van elk pand. Dit resulteert in een oppervlakkiger begrip van de unieke kenmerken en mogelijke verkooppunten van de woning.
  • Beperkte Inspanning in Presentatie: De kans is groot dat er minder aandacht wordt besteed aan het maken van kwalitatief hoogstaande foto's of aan het creëren van aantrekkelijk marketingmateriaal. Dit komt omdat de makelaar minder directe stimulans heeft om te investeren in een woning die ook door anderen wordt gepromoot.
  • Minder Enthousiasme voor Bezichtigingen: Een Franse makelaar die meerdere niet-exclusieve lijsten beheert, kan minder gemotiveerd zijn om potentiële kopers actief rond te leiden. Dit kan resulteren in minder bezichtigingen, wat de verkoopkansen van de woning kan verminderen.
  • Gebrek aan Persoonlijke Investering: In een niet-exclusieve situatie kan een makelaar zich minder persoonlijk geïnvesteerd voelen in de verkoop van elke individuele woning. Dit gebrek aan persoonlijke binding kan leiden tot een minder proactieve verkoopbenadering.

Al deze factoren samen kunnen de verkoop van een woning in Frankrijk, vergeleken met de Nederlandse aanpak, potentieel minder efficiënt maken. De exclusiviteit in Nederland zorgt voor een hogere mate van betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de makelaar, wat vaak resulteert in een betere presentatie en snellere verkoop van de woning. Overlapping van Inspanningen

De niet-exclusieve benadering kan leiden tot aanzienlijke overlapping van inspanningen, waarbij meerdere makelaars dezelfde acties uitvoeren. Dit is inefficiënt in vergelijking met het Nederlandse model, waarbij één makelaar een gerichte aanpak kan hanteren.

Potentiële Vertragingen in het Verkoopproces

Met verschillende makelaars die betrokken zijn, kan het verkoopproces in Frankrijk gecompliceerder en langduriger worden. In Nederland leidt de exclusieve relatie tussen verkoper en makelaar vaak tot een vlotter en gestroomlijnder verkoopproces.

Conclusie

Hoewel het niet-exclusiviteitsbeginsel in Frankrijk flexibiliteit biedt, brengt het ook aanzienlijke nadelen met zich mee, vooral wanneer het wordt vergeleken met het Nederlandse systeem. De exclusiviteit in Nederland zorgt voor consistentie, heldere communicatie, en een efficiënt verkoopproces. Deze elementen zijn cruciaal voor zowel verkopers als kopers in de dynamische wereld van vastgoed.Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Vers brood in de Provence Ontdek de kosten van verhuizen naar Frankrijk: van huur- en hypotheekkosten tot nutsvoorzieningen en verzekeringen. We bespreken ook onverwachte uitgaven zoals het vinden van een baan en het leren van de taal. Met onze gids ben je goed voorbereid op je nieuwe avontuur in Frankrijk. 
More articles