De ultieme gids voor het kopen van een woning in Frankrijk

James Mansfield,  vrijdag 13 december 2019

Wijngaarden Sancerre 

Als je zelf geen Frans spreekt laat dan alle contracten in het Nederlands vertalen door een officiele vertaler.

Als je een bod uitbrengt ga dan altijd onder de vraagprijs zitten.

De makelaarscommissie bedraagt 5 tot 8%. Vraag aan de makelaar of de commissie al is meegenomen in de vraagprijs van de woning.

Vraag naar de kosten van de notaris. Deze bedragen meestal rond de 6%.

De makelaar is wettelijk verplicht om je bod door te geven aan de verkoper. Ook al vindt hij het bot te laag. Je kunt niet vrijblijvend een bod uitbrengen. Als je eenmaal een bod hebt uitgebracht dan moet je je vanaf dat moment aan bepaalde regels houden.

De verkoper moet per brief bevestigen dat hij het bod accepteert. Na ontvangst van de brief heb je 7 dagen de tijd om van gedachten te veranderen zonder dat hier een boete tegenover staat.

Het is niet nodig om een vooruitbetaling te doen nadat je een bod hebt uitgebracht. Dat is wettelijk zelfs niet toegestaan. Er kan slechts sprake zijn van een vooruitbetaling nadat de koop definitief is.

Net als in Nederland regelt ook in Frankrijk de notaris de officiële verkoop. De notaris in Frankrijk moet zich ervan overtuigen dat de koper precies weet wat hij ondertekent. De notaris is hiertoe wettelijk verplicht. Stel hem daarom gerust vragen als er onduidelijkheden zijn. Je kunt eventueel ook zelf een notaris inhuren die samen met de notaris van de verkoper de transactie afhandelt.

Als je het verkoopcontract ondertekent hebt dan ben je verplicht de woning te kopen. Je hebt nog wel een periode van 7 dagen waarin je de koop ongedaan kunt maken. En er kunnen ook andere redenen zijn die het wettelijk mogelijk maken om van de koop af te zien, bijvoorbeeld het financieringsvoorbehoud.

Loop voordat je het koopcontract ondertekent nog eenmaal het hele huis door en controleer of alles conform de afspraken is. En of er geen zaken ontbreken.

De verkoper moet bij de verkoop een aantal standaard technische onderzoeksrapporten opleveren. Vertrouw deze rapporten niet volledig. En ga nooit akkoord met het voorstel van de verkoper om een niet aansprakelijkheidsclausule op te laten nemen in het verkoopcontract. Laat de woning ook altijd zelf keuren. De kosten van een onderzoeksrapport wegen niet op tegen de kosten die je moet maken om de verborgen gebreken te repareren.

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Huis Platteland Frankrijk Bij het kopen van een woning in Frankrijk krijg je te maken met diverse belastingen zoals notariskosten (7-8% voor bestaande woningen, 2-3% voor nieuwbouw), registratiebelasting (5-5,8%), jaarlijkse onroerendgoedbelasting, woonbelasting, vermogensbelasting, overdrachtsbelasting, BTW op nieuwbouw, inkomstenbelasting op huurinkomsten en verkoopwinstbelasting. 
More articles