De Weg naar uw Franse Droomhuis: Een Introductie tot de Compromis de Vente

Hilde Tuinstra,  dinsdag 14 november 2023

Huis in Normandie 

Bent u verliefd geworden op een charmant stenen huisje in de Provence of droomt u van een chique appartement in Parijs? Voordat u uw handtekening zet onder het koopcontract, is het essentieel om het Franse koopproces te begrijpen, te beginnen met de 'Compromis de Vente'.

Wat is een 'Compromis de Vente'?

De 'Compromis de Vente' is een voorlopig koopcontract dat een centrale rol speelt in de aankoop van onroerend goed in Frankrijk. Het is een juridisch bindend document waarin de details van de verkoop en de voorwaarden waaronder de koop plaatsvindt, worden vastgelegd.

Belangrijke Termen in de 'Compromis de Vente'

Conditions Suspensives: Dit zijn ontbindende voorwaarden. Bijvoorbeeld, de koop kan afhangen van de goedkeuring van een hypotheek. Als de financiering niet wordt verkregen, kan de koper zich terugtrekken. Stel, u wilt een appartement in Marseille kopen. Een van de 'conditions suspensives' zou kunnen zijn dat de koop alleen doorgaat als u binnen 60 dagen een hypotheekgoedkeuring krijgt voor een bepaald bedrag tegen een specifieke rente. Zonder deze goedkeuring kunt u zich terugtrekken en uw aanbetaling terugkrijgen.

Clause de Dédit: Dit is een aanbetalingsclausule. Meestal betaalt de koper een aanbetaling van 10% die kan worden verbeurd verklaard als de koper zich onterecht terugtrekt. Bijvoorbeeld, bij een huis van €300.000 zou u €30.000 kunnen verliezen als u zich zonder geldige reden terugtrekt.

Acte Authentique de Vente: De definitieve akte van verkoop. Na het voldoen aan alle voorwaarden, wordt deze akte ondertekend en wordt de koper de officiële eigenaar.

Notaire: Een notaris is een overheidsfunctionaris die verantwoordelijk is voor de juridische overdracht van het onroerend goed. In Frankrijk doet een notaris meer dan alleen het valideren van documenten. Bij de aankoop van een huis in Lyon, bijvoorbeeld, voert de notaris uitgebreide controles uit, waaronder het verifiëren van de eigendomsrechten van de verkoper en het controleren van lokale bouwvoorschriften.

Het Belang van 'Conditions Suspensives'

Het is cruciaal om te begrijpen wat de 'conditions suspensives' in uw contract betekenen. Deze bepalingen zijn ontworpen om u als koper te beschermen. Als bepaalde vooraf overeengekomen gebeurtenissen niet plaatsvinden, zoals het verkrijgen van een bouwvergunning ('permis de construire'), bieden deze clausules u een uitweg zonder financiële gevolgen. De Rol van de Notaire

De 'notaire' speelt een onmisbare rol in het Franse koopproces. Zij zorgen voor de juridische geldigheid van documenten en handelen als een neutrale partij die de belangen van zowel koper als verkoper behartigt.

Tot Slot

Als u overweegt een huis in Frankrijk te kopen, neem dan de tijd om u te verdiepen in de 'Compromis de Vente'. Overweeg om professioneel juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat u volledig begrijpt wat u tekent. Het is de eerste stap naar het veiligstellen van uw droomhuis onder de Franse zon.

Het kopen van een huis in Frankrijk kan een ingewikkeld proces zijn, maar met de juiste kennis en hulp kunt u met vertrouwen navigeren door de 'Compromis de Vente'. En voor u het weet, geniet u een croissant op uw eigen Franse terras!



Een Compromis de Vente is een Frans verkoop contract waarin de afspraken tussen verkoper en koper worden bevestigd. De Compromis de Vente wordt ook wel Promesse de Vente of Avant-Contrat genoemd. Dit contract is te vergelijken met de Nederlandse “voorlopige koopovereenkomst”. Hoewel deze vergelijking niet geheel opgaat zijn er wel veel overeenkomsten..





 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Molen Bretagne Meer dan 85 zorgvuldig geselecteerde links over emigreren naar en wonen en werken in Frankrijk. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Frans leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Frankrijk, Klimaat en Milieu, Eten, Blogs en Ik Vertrek.

 
More articles