Verhuizen naar Frankrijk: wat kost een verhuisbedrijf?

Jos Deuling,  donderdag 23 januari 2020

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 4 artikelen over de kosten van een verhuizing naar Frankrijk. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :Ik heb op Internet gezocht naar de tarieven van internationale verhuisbedrijven. Wat zijn bijvoorbeeld de gemiddelde kosten per kuub? Ik heb helaas niets concreets kunnen vinden. Via berichten op allerlei forums ben ik er inmiddels achter gekomen dat een verhuizing van 40 kuub al gauw zo’n € 4000 kan gaan kosten. Misschien moet je uitgaan van een gemiddelde van € 100 tot € 150 per kuub.

Vraag altijd meerdere offertes aan en vergelijk ze nauwkeurig. Ga na wat wel en wat niet aangeboden wordt. Is de offerte bv. inclusief BTW? En inclusief transportverzekering? Een goedkope offerte zegt niet alles.

Frans onroerend 
goed 
woordenboek 

Voor wat betreft het BTW-tarief is het land van herkomst bepalend. Voor een verhuizing van Nederland naar Frankrijk betaal je het hoge Nederlandse BTW-tarief van 21%.

Als de inboedel tijdelijk moet worden opgeslagen in Frankrijk, dan ben je goedkoper uit als je verhuizing èn opslag bij dezelfde verhuizer afneemt.

Als het aantal kuub laag is of als je in delen verhuist, dan kun je gebruik maken van ‘groupage’. Je inboedel wordt dan gecombineerd met een andere vracht. De kosten zijn dan lager.

Als je niet afhankelijk bent van een vaste verhuisdatum maar de verhuizer de vrijheid geeft om het binnen een bepaalde periode te verhuizen, dan kunnen de kosten ook lager uitvallen.

Bij een verhuisbedrijf betaal je per kuub. Glaswerk neemt veel ruimte in en weegt weinig. Misschien kun je dit soort zaken zelf meenemen. Of niet meenemen en ter plekke nieuw aanschaffen. Wees een beetje kritisch in wat je wel en niet meeneemt.


Schade die ontstaat tijdens de verhuizing wordt niet gedekt door de inboedelverzekering. Sluit daarom altijd een af. De kosten van een transportverzekering zijn rond de 2% van de verzekerde waarde. Vaak komen er ook nog administratiekosten bij.

Bij een internationale verhuizing via een verhuisbedrijf zijn vaak meerdere partijen betrokken. Als er schade onstaat aan de inboedel dan is het vaak lastig een schuldige aan te wijzen. Een transportverzekering is dan erg handig.

Als de inboedel voor een langere periode in opslag gaat, dan moet je de verzekering tijdig verlengen. Een professioneel verhuisbedrijf zal je wel attenderen op de verlenging maar het kan nooit kwaad dit zelf ook in de gaten te houden.


Je hoeft geen invoerrechten te betalen bij de Franse grens. Wel is het zo dat de Franse douane af en toe steekproeven houdt. Als zij het vermoeden hebben dat er sprake is van een commerciële invoer, dan moet de BTW alsnog voldaan worden. Het is dan handig om een inventarisatielijst te hebben en de aankoopfacturen waarmee je kunt aantonen dat de BTW al betaald is.


Ik heb hieronder een aantal links opgenomen naar verhuisbedrijven.


 


Ramen oud huis in Frankrijk
Zoek naar huizen te koop in Frankrijk. Dorpshuizen, boerderijtjes, fermettes en gites te koop van particulier en makelaar. Aanbod in alle Franse regio’s 

Haven in Centuri op Corsica Per toeval ontdekt Sabine dat ze ook in Frankrijk nog steeds gehouden wordt aan de huwelijkse voorwaarden van toen. Daarnaast wordt duidelijk dat zij en haar man het bijbehorende beding nooit hebben uitgevoerd. Even wankelt een gelukkig ogend gezin. Maar dan blijkt er toch een uitweg te zijn 
More articles
Links