Gids voor het kopen van een huis in Bulgarije

Maria Plamenova,  zondag 9 februari 2014

detail of bulgarian 
flat 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Bulgarije. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Vanaf 1 januari 2014 gelden voor inwoners van de geen beperkingen meer t.a.v. het kopen van land in Bulgarije. Iedere EU burger heeft nu dezelfde rechten als Bulgaarse ingezetenen. Tot januari 2014 mochten buitenlanders geen onroerend goed bezitten in Bulgarije. De wet stond buitenlanders echter wel toe om eigenaar te zijn van een Bulgaars bedrijf en voor een bedrijf gold geen verbod om onroerend goed te bezitten. Er was daarom een wijdverspreid systeem in Bulgarije ontstaan om bedrijven te registreren waarvan de eigenaars en managers buitenlanders waren. Deze bedrijven werden louter en alleen opgericht om onroerend goed te kopen.

Buitenlanders die een huis willen kopen in Bulgarije huren meestal een lokale advocaat in en geven de advocaat volmacht om namens hen op te treden. De advocaat handelt daarna het hele koopproces af. Het inhuren van een advocaat zorgt wel voor extra kosten voor de koper.

Op de website van de Britse overheid Gov.uk staat een overzicht met Engelssprekende Bulgaarse advocaten. Zie . Handig voor als je zelf niet of onvoldoende Bulgaars spreekt.

De eerste stap in het koopproces is het vinden van een geschikte woning. Het is verstandig om zelf naar Bulgarije te gaan en gedurende een week samen met een makelaar huizen te bekijken. Het scheelt tijd als je eerst via Internet een selectie maakt. Dit geeft je een idee van wat er te koop is en waar je voorkeur naar uit gaat. De commissie die je aan de makelaar betaalt (als de koop doorgaat) is ongeveer 3-4% van de verkoopprijs.

Nadat de koper een woning gevonden heeft, geeft hij vaak een volmacht aan de advocaat om namens de koper de woning te kopen. De volmacht biedt de advocaat de mogelijkheid om een voorlopig koopcontract af te sluiten met de verkoper. Na ondertekening van het voorlopig koopcontact doet de koper gewoonlijk een aanbetaling van 10%. Dit geld krijgt de koper niet terug als hij om wat voor reden dan ook besluit om de koop niet door te laten gaan. De verkoper moet op zijn beurt alle documenten overleggen die nodig zijn voor de verkoop : een plattegrond, de belastingaanslag en het eigendomsbewijs. Voor een buitenlandse koper is de hulp van een advocaat in deze fase bijzonder handig. De advocaat controleert namelijk of alles in orde is. Na goedkeuring van de advocaat kan de koper kan de officiële overdracht van de woning plaatsvinden. De overdracht vindt plaats in aanwezigheid van een notaris. De notariskosten zijn ongeveer 3% van de verkooprijs. Deze kosten worden meestal betaalt door de koper maar soms worden ze ook gedeeld door koper en verkoper. Een deel van de notariskosten bestaat uit een gemeentelijke belasting van 2.5%.

Bij het inventariseren van de kosten van de aankoop van een Bulgaarse woning moet de koper ook rekening houden met kosten die jaarlijks terugkeren. Zo is er een onroerend goed belasting die per gemeente verschilt. De belasting is o.a. gebaseerd op de WOZ waarde en loopt van 0.1% tot 4%. Het percentage is afhankelijk van het aantal voorzieningen in een gemeente. Hoe meer voorzieningen hoe hoger het percentage. Het ophalen van het huisvuil is een andere kostenpost waar je rekening mee moet houden. Deze kosten wordt ook berekend over de WOZ waarde en liggen tussen de 1‰ en 10‰ (Promille!)

Veel buitenlanders laten hun advocaat alles regelen, van de details van het koopcontract tot de overdracht bij de notaris. Anderen geven er de voorkeur aan om zelf aanwezig te zijn bij de officiële overdracht. In dat geval moet er een beëedigd tolk/vertaler aanwezig zijn bij de overdracht. Dit kost 40-50 euro.

Een Bulgaarse woning financieren via een hypotheek is ook een optie voor buitenlanders. Bulgaarse banken vinden het geen probleem geld te lenen voor de aankoop van onroerend goed, integendeel. Voorwaarde is wel dat de kopers alle benodigde documenten aanleveren : kopie van het arbeidcontract, aanslag inkomstenbelasting etc. Op dit moment, najaar 2013, staat de hypotheekrente in Bulgarije op 6-7%.

Als conclusie kun je zeggen dat het kopen van onroerend goed in Bulgarije voor buitenlanders sinds 1 januari 2014 een stuk gemakkelijker is geworden. Het kopen van onroerend goed via een eigen bedrijf is niet meer nodig. De koper moet het land minimaal één keer bezoeken en misschien wel vaker als hij persoonlijk betrokken wil zijn bij het verkoopproces. Veel buitenlanders vinden het geen probleem omdat men in Bulgarije kwaliteit kan kopen tegen lage prijzen.

Externe links

- Nederlandstalige makelaar gespecialiseerd in Bulgaarse vastgoed.
- Engelstalige website van de Bulgaarse overheid met allerlei informatie over het kopen van onroerend goed in Bulgarije.
- Informatieve pagina van de Britse overheid met een aantal handige links.  


Huis op het Bulgaarse platteland
Woningen en appartementen te koop in Bulgarije. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen aan de Zwarte Zee kust en goedkope boerderijen in het binnenland 

countryside bulgaria Als je een huis in Bulgarije koopt dan zul je als koper rekening moeten houden met enkele bijkomende kosten. De belangrijkste kostenpost is de overdrachtsbelasting die in Bulgarije ook wel de lokale belasting wordt genoemd. De overdrachtsbelasting is 2.5% vand de verkoopprijs zoals die is overeengekomen in het verkoopcontract. 
More articles