Informatie over het aanvragen van een hypotheek in Bulgarije

Maria Plamenova,  zondag 29 december 2013

detail of 
bulgarian 
flat 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Bulgarije. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Een huis kopen in Bulgarije via een hypotheek is erg populair. Veel mensen maakten hier gebruik van in de periode 2000-2009. Hierna werd het door de economische crisis een stuk minder met als gevolg dat de banken met steeds betere aanbiedingen kwamen. Op dit moment ligt de hypotheekrente in Bulgarije tussen de 6-7%. Bulgaarse banken zijn meer dan bereid om buitenlanders geld te lenen voor de aankoop van een woning in Bulgarije. Maar alleen als men alle documenten overhandigt die hiervoor nodig zijn. Er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet weten voordat je een hypotheek aanvraagt. Bulgaarse banken financieren bijvoorbeeld niet het volledige aankoopbedrag. Het maximale bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 60% en 90% van de woningwaarde. Meestal ligt het zo rond de 80%. De rest van het bedrag moet je zelf financieren.

Voordat je een hypotheek aanvraagt moet je een aantal documenten overhandigen. En je hebt de volgende kosten : aanvraagkosten, kosten vooronderzoek en beoordelingskosten. Deze kosten verschillen per bank. Belangrijk hierbij is of je van tevoren al een kredietbeoordeling hebt laten doen of dat de bank deze kredietbeoordeling nog moet uitvoeren. De aanvraagkosten beginnen bij 20 euro maar kunnen ook 10 maal zo hoog zijn. Veel banken hebben speciale aanbiedingen waarbij ze helemaal geen aanvraagkosten in rekeningen brengen. Het is dus handig om dit vooraf even te controleren.

Er zijn een aantal belangrijke documenten die je moet overhandigen. Een kopie van je identiteitskaart of paspoort, een verklaring dat je geen openstaande belastingschulden hebt en een uittreksel uit de burgerlijke stand met je huwelijkse staat. De banken zijn erg strikt in het beoordelen van de documenten die je inkomen aantonen. Je moet de volgende documenten overhandigen : een inkomensverklaring van je werkgever met je bruto en netto inkomen, een kopie van de arbeidsovereenkomst, een formulier met de inkomstenbelasting, een bewijs dat de belastingen betaald zijn etc. Er is een ook een setje met documenten die betrekking hebben op de woning zelf : het voorlopig koopcontract, een kadastraal plan, een taxatietraport opgesteld door een door de bank aangestelde taxateur en een certificaat van het kadaster waarin aangegeven wordt dat er geen lasten meer rusten op het onroerend goed.

De hypotheekrente is voor Bulgaren en buitenlanders gelijk. De rente hangt niet alleen af van het hypoheekbedrag maar ook van de valuta. Op dit moment is het gunstiger om een lening in Euro af te sluiten. De Bulgaarse Lev heeft overigens sinds 1997 een vaste wisselkoers met de euro en deze wisselkoers is vastgesteld op 1 euro = 1.95583 leva.

Aangezien banken een strikte deadline hanteren voor hun hypotheek aanbod, is het verstandig om e.a. af te stemmen met de verkoper zodat de deadline van de verkoper overeenkomt met de deadline van het aanbod van de bank. Het is in Bulgarije een goed gebruik om voorrafgaand aan de definitieve verkoop al een voorlopig koopcontract op te stellen. De koper moet dan wel eisen dat er minstens 45 dagen zitten tussen de ondertekening van het voorlopig koopcontract en de overdracht van de woning omdat sommige banken in Bulgarije een week of twee nodig hebben om de papieren rondom de hypotheekaanvraag af te handelen.

Een ander belangrijk aspect waar je naar moet kijken is of je een vaste of variabele rente wilt gaan betalen. Je kunt een vast rentepercentage afspreken voor de hele periode van de hypotheek. Je kunt ook met een lager percentage beginnen. Dit komt nogal eens voor als je gebruik maakt van een speciale aanbieding van de bank. Maar je kunt ook in het begin meer aflossen waardoor je aan het eind van de looptijd minder betaalt.

Het aanvragen van een hypotheek kan complex zijn, speciaal voor buitenlanders. Het aantal leningen is sinds de start van het nieuwe millenium sterk gestegen en het raadplegen van hypotheekadviseurs wordt steeds populairder in Bulgarije. Je kunt gebruik maken van zo’n hypotheekadviseur om een beter idee te krijgen van het aanbod van de bank, welke hypotheek het beste bij jou past en hoe de aanvraagprocedure eruit ziet. Voor de aanvrager van een hypotheek is de hulp van een hypotheekadviseur gratis maar je moet wel voorzichtig zijn en alles twee keer controleren.

Het gebruik van een tolk gedurende de aanvraagprocedure is een extra onkostenpost voor buitenlanders die een Bulgaarse lening willen. Dit soort kosten is echter geen weggegooid geld omdat het erg belangrijk is om alle hypotheekvoorwaarden nauwkeurig door te nemen en precies te weten welke verplichtingen je aangaat voor de komende 15-20-25 of zelfs 30 jaar. Een andere kostenpost is het feit dat buitenlanders in Bulgarije aanwezig moeten zijn als de bank de hypotheekaanvraag verwerkt. Deze procedure kan twee weken duren dus je hebt wel wat geduld nodig. Je kunt natuurlijk ook een advocaat inhuren en hem volmacht geven om namens jou op te treden, maar ook dit kost weer geld.

Externe links

- Informatieve pagina van de Britse overheid met een aantal handige links.
- Engelstalige informatie over hypotheken in Bulgarije.  


House in the Bulgarian countryside
Woningen en appartementen te koop in Bulgarije. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen aan de Zwarte Zee kust en goedkope boerderijen in het binnenland. 

countryside bulgaria Als je een huis in Bulgarije koopt dan zul je als koper rekening moeten houden met enkele bijkomende kosten. De belangrijkste kostenpost is de overdrachtsbelasting die in Bulgarije ook wel de lokale belasting wordt genoemd. De overdrachtsbelasting is 2.5% vand de verkoopprijs zoals die is overeengekomen in het verkoopcontract. 
More articles