Hypotheek afsluiten in Spanje

Saskia Gruijters,  zaterdag 18 februari 2017

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Spanje. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Stel u heeft uw droomhuis in Spanje gevonden en u heeft nu financiering nodig. Er zullen veel vragen oprijzen bij het afsluiten van een hypotheek in Spanje en mede door het niet beheersen van de Spaanse taal kan dit een lastige opgave lijken.
Met onderstaande aandachtspunten maken wij het u een stuk gemakkelijker en krijgt u een algemeen beeld van de hypotheekmogelijkheden in Spanje.

Hoeveel kan ik lenen?

Anders dan in Nederland kunt u in Spanje tot maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde financieren. Bent u fiscaal resident in Spanje dan kunt u maximaal 80% lenen. Ook beoordelen de Spaanse banken uw inkomen en bestaande hypotheeklasten. De maatstaf is dat er ongeveer 1/3 aan hypotheeklasten besteed mag worden. Alles moet aantoonbaar zijn met documenten want de Spaanse banken hebben een volledig inzicht nodig in uw financiële situatie.

Taxatie

De Spaanse banken voeren via erkende bureaus een taxatie uit. De waarde wordt bepaald door het aantal geregistreerde m2 van de woning. Ook spelen factoren mee als de status van de woning, de ligging, het materiaal gebruik en of de woning gelegen is in een stad, dorp of platteland (campo).
De klant krijgt uiteraard een kopie van het taxatierapport met volledige informatie en fotos.

Soort hypotheek

In Spanje worden geen aflossingsvrije hypotheken meer verstrekt. De annuïteitenhypotheek is de meest voorkomende vorm. Hierbij wordt er maandelijks rente en aflossing betaald. Alleen over het uitstaande hypotheekbedrag wordt er rente berekend.

Rente

In tijde van een lage rente kan een vaste rente aantrekkelijk zijn. Ook in Spanje worden er tegenwoordig veel hypotheken verstrekt tegen een vaste rente. Er wordt in Spanje meer tegen een vaste rente hypotheken afgesloten. Er zijn verschillende manieren om de rente vast te zetten.

Bij het kiezen van een juiste bank is het belangrijk dat u zich niet laat verleiden door alleen een lage rente, deze gaan vaak gepaard met het afsluiten van onnodige dure bijproducten. Meer informatie hierover treft u .

Wat kost een hypotheek in Spanje?

De totale kosten voor de aankoop en hypotheek bedragen ongeveer 12% van de koopsom waarin de volgende posten zijn inbegrepen: Belastingen, notaris, register, bankkosten en taxatie. Wij raden aan om u te laten begeleiden door een advocaat en uw hypotheek te laten aanvragen door een gespecialiseerd bureau. Dit voorkomt een hoop onduidelijkheid en onnodige kosten.

Zijn er mogelijkheden voor het oversluiten van een Spaanse hypotheek?

Hypotheken die zijn afgesloten in het verleden kunnen vaak worden verbeterd. Bijvoorbeeld om van een lage rente te profiteren en deze vast te zetten. Omdat dit niet bij alle banken mogelijk is, dient u zich goed te informeren en met internationaal georiënteerde banken te gaan praten. Een lokale hypotheekintermediair weet precies welke banken hiervoor open staan. Voordat u gaat oversluiten, is het belangrijk om eerst te laten bestuderen of er een rentevloer in uw hypotheekakte vermeld staat.

Actueel! De beruchte rentevloer clausule.

In het verleden zijn er heel veel hypotheken afgesloten tegen een rente met een minimale grens. Hierdoor konden de hypotheeklasten niet optimaal profiteren van een lage rente. Deze rentevloer clausule (ook bekend onder de naam bodemclausule of tunnelclausule) is in december 2016 door het Europese gerechtshof nietig verklaard waardoor de Spaanse banken een compensatie moeten doen.

Tot slot: Laat u zich goed adviseren over de mogelijkheden bij het aanvragen van een hypotheek in Spanje. Wilt u meer informatie?

Saskia Gruijters
Saskia Gruijters
 


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Andalusisch logboek Overzicht van boeken met informatie over emigreren naar Spanje, een huis kopen in Spanje, wonen en werken in Spanje, Spaanse gewoontes, Spaanse buren. Kortom alle info die je nodig hebt om in het zonnige zuiden te wonen. 
More articles