Het koopproces van een woning in Spanje

Denise Watson / Jos Deuling,  vrijdag 13 december 2013

detail of historic 
Spanish 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Spanje. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Vandaag de dag zijn veel mensen op zoek naar een alternatieve manier van leven. Het idee om naar een ander land te verhuizen is erg populair. Door het vrije verkeer binnen Europa en de mogelijkheid om goedkoop te vliegen is het voor de meeste mensen een makkelijker geworden om te verhuizen naar het buitenland.

Binnen Europa is Spanje een populaire bestemming met zijn garantie op aangenaam weer, en een gezonde levensstijl. Toeristen zien Spanje in het begin vaak alleen als land om lekker op vakantie te gaan, maar daarna krijgen ze de smaak te pakken en willen ze meer. Het toeristische deel is maar klein deel van Spanje. Het land biedt een grote diversiteit aan temperaturen, levensstijlen en woningen. De Engelse website TheMoveChannel heeft een aardige Infographic gemaakt met Spaanse regio's die het meest populair zijn bij buitenlanders om een huis te kopen :

Om je permanent in Spanje te vestigen lijkt een hele stap. Maar het is vaak het ontbreken van kennis over hoe je dit zou moeten regelen dat er ervoor zorgt dat je er wat moeilijk tegen aan kijkt. Maar misschien wil je alleen maar een vakantiewoning kopen en vraag je je af of dat kan. Het eenvoudige antwoord is : ja.

De eerste vragen die je moet beantwoorden zijn de vragen naar de locatie en het budget. Je moet je ook afvragen of je straks in Spanje een baan moet gaan zoeken. Als je kindereen hebt dan moet je op zoek naar een goede school. En is het misschien nodig om de taal te leren? Als je deze vragen hebt beantwoord kun je verder.

Als je een huis in Spanje koopt dan heb je een nodig of een . Een gestor is een gekwalificeerde professional die je helpt met het papierwerk. Je hebt ook een tolk nodig. Maak geen gebruik van de advocaat of tolk of van je eigen makelaar of van de verkopende partij. Als je zelf deze professionals inhuurt dan weet je zeker dat ze jouw belangen behartigen en niet de belangen van de ander. Zoals in alle juridische procedures moet je op verschillende momenten documenten ondertekenen. Je moet precies weten waar je je handtekening onder zet. Een advocaat of gestor kan uitleggen welke wettelijke verplichtingen je aangaat. Het is dan wel prettig om te weten dat zij jouw belangen behartigen en niet de belangen van de verkoper of van de makelaar.

Als je in Spanje een hypotheek aanvraagt dan wordt de maximale hypotheek die je kunt krijgen berekend op basis van je vaste lasten. Als eerste moet je een aanbetaling doen van 25% van de verkoopprijs. Voor de resterende 75% kun je een hypotheek aanvragen. In Spanje geldt ook de regel dat je niet meer dan 35% van je inkomen mag besteden aan vaste maandelijkse lasten. Als je bijvoorbeeld een inkomen hebt van 2500 euro per maand, dan ligt de de grens van de vaste lasten op 875 euro. Als je al 500 euro per maand kwijt bent aan vaste lasten, dan blijft er nog 375 euro over om een hypotheek van af te lossen. Deze 375 euro wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. De looptijd van een Spaanse hypotheek kan varieren van 5 tot 20 jaren. Dit hangt af van het feit of je ingezetene bent en hangt ook af van het moment waarop je zeventig wordt. Als je zeventig of ouder bent mag je in Spanje geen hypotheekverplichtingen meer hebben. Als je geen ingezetene bent dan kan men vragen naar een Aval. Een Aval is iemand die garant staat voor het geval jij niet aan je verplichtingen kunt voldoen.

Voor het aanvragen van een hypotheek heb je ook een nodig. NIE staat voor Numero de Identificación. Dit document (van plastic of van papier) heb je nodig bij alle financiële transacties in Spanje. Je hebt hem bijvoorbeeld nodig bij het gebruik van een Credit Card. Je kunt de NIE aanvragen bij de Spaanse ambassade in Nederland of bij het politiebureau in de Spaanse gemeente waar je gaat wonen. Neem dan wel je paspoort mee om je te identificeren. De aanvraag wordt alleen goedgekeurd als je kunt aantonen dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. Je kunt een bezoek verwachten van een politieambtenaar op je huisadres. Je moet dan met bankafschriften aantonen dat je een inkomen (salaris of pensioenuitkering) hebt.

Ik ontving van John van Gastel de volgende aanvulling op NIE nummer:

Playa del Ingles 10/3 2015

Standaard Nie nummer 3 maand geldig direct bij de Politie aanvragen
daar kan je mee laten inschrijven ( maar dan krijg je een vakantie verblijf notering )
Vivienda genoemd. kan je huis mee kopen
Met b.v. huur contract kan je dit overzetten naar Residencia
deze beide bij het Ayuntamiento van je woonplaats.
Als je gehuwd bent gaat dit makkelijker ( Aantonen met Vertaalde documenten )
Maar niet gehuwd en samen - wonend Heb je een probleem.
Dan moet je weer naar de Politie/ Justitie voor Bewijs, wat ingeleverd wordt
bij Het Ayutamiento welk Dan zorgt voor politie onderzoek of je er verblijf Samen
en hoelang je samen woon.
Dit bewijs heb je nodig voor je aanvraag Samenwonend aangaande je ziektekosten
Van Spanje Met gebruik van form 121 uit Nederland ( of land van herkomst EEG )
En is verder overal makkelijk voor.

Zeker wanneer de 1 officieel pensioen heeft voor het aantonen van inkomsten
En de ander hierdoor samen / leven toeslag krijgt ( wat in 1 keer uitbetaald wordt
op 1 naam. Dit moet duidelijk zijn voor Spanje.
Zorg voor een officieel uitschrijving document van de gemeente Met extra vertaling
in de benodigde taal ( in dit geval Spaans )
Dit zeker voor het aanvragen van de Seguridad Social.
Wil je het Spaanse identiteit bewijs ( met foto ) dan weer naar de Politie. Met al
voorgaande papieren Invullen van het meegegeven formulier
Inkomst ( beide partners )
Ziektekostenverzekering ( 121 ) of Privé
Aantonen Stel ( samen leef contract bewijs. Registro de Parejas de Hecho.
Alles in het Spaans
Nie nummers
bewijs van betaling contant bij een bank en direct inleveren op zelfde dag

En dan hoop je alles is nu geregeld

Als je geen Spaans spreek heb je soms echt een probleem

Met dank voor uw site dit mis ik er in

Groet John van Gastel Gran Canaria Playa del Ingles
De verschillende fasen in het koopproces

Het koopproces bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De lokatie. Waar wil je gaan wonen?
  • Bepaal het budget. Hoeveel geld kunnen je besteden?
  • Zoek een goeie advocaat of gestor. Zorg ook voor een tolk.
  • Benader een makelaar die je kan helpen met de zoektocht naar een woning.
  • Controleer de juridische status van de woning en van het land dat bij de woning hoort.
  • Controleer of er geen schulden meer rusten op de woning. Huizen worden soms verkocht met openstaande hypotheek schulden of met onbetaalde rekeningen voor gas en licht. In Spanje gaan deze schullden mee met de woning en niet de vorige eigenaar.
  • Niet verplicht maar wel nodig : laat het onroerend goed opmeten door een landmeter.
  • Teken een voorlopig koopcontract om de woning van de markt te halen.
  • Huur een een advocaat en tolk in die je bijstaan bij het afhandelen van het juridische papierwerk
  • Teken op het kantoor van de notaris het definitieve koopcontract
Bovenstaande is een vereenvoudigde voorstelling van het koopproces. Daarom hierbij nog het dringende advies om nooit een contract te ondertekenen zonder de hulp van een advocaat en tolk. Als je alles in je eentje doet kun je wettelijke verplichtingen aangaan waarvan je de consequenties niet kunt overzien.

Als je alles zo overziet dan is het kopen van een huis in Spanje geen gecompliceerd proces. Je moet er alleen zorgen voor professionals die je helpen en die jouw belangen behartigen en niet de belangen van de makelaar of de verkopende partij.  


Huis in een rustig Spaans straatje
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Oude houten deur Ibiza Als je van plan bent om in een huis te kopen in Spanje moet je jezelf een aantal vragen stellen: Waar wil je precies een woning kopen? Wat voor type woning wil je kopen? Hoe wil je de woning gebruiken? 
More articles

Links