In welke regio kun je het beste een huis kopen in Spanje?

Denise Watson / Jos Deuling,  zondag 15 december 2013

House in quiet street 
spanish 
village 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Spanje. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Spanje lijkt een beetje op een vierkant plein met Portugal aan de zijkant. Madrid ligt precies in het midden en je rijdt in 13 uur van Noord- naar Zuid-Spanje. Tijdens deze tocht voel je dat het klimaat verandert. Als je van plan bent om een huis te kopen in Spanje dan is het handig om vooraf informatie te verzamelen over de verschillende Spaanse regio’s.

Spaanse regio’s

Het Spaanse vasteland bestaat uit 15 regio’s. Samen met de Balearen en de Canarische eilanden heeft Spanje in totaal 17 regio’s. De regio’s in het Noorden zijn , , , (País Vasco), allen gelegen aan zee, en daarnaast ook nog , en . Deze regio’s hebben echte winters en wat de zonneschijn betreft, aangename temperaturen vanaf mei tot en met oktober en soms ook nog lekker weer in november. De regio’s , en liggen centraal in het binnenland en zijn bergachtig terwijl de regio’s , , (allen aan de oostkust) en (aan de oost- en zuidkust) profiteren van mediterrane stranden en warmere maanden, zonder de koude winters. Als je overweegt een huis te kopen in Spanje dan moet je je afvragen of je een huis wil hebben in een regio met of zonder seizoenen. Zuid-Spanje en de Canarische seizoen hebben namelijk geen echte winters.

Op de website TheMoveChannel staat een hele aardige met o.a. een kaart van Spanje met de regio's die bij buitenlanders het meest in trek zijn. Valencia en Andalusia zijn zoals verwacht het populiarst, in Extremadura en Aragon loop je de minste kans een buitenlandse huiseigenaar tegen het lijf te lopen.

De verschillende talen in Spanje

Het 'ABN' van Spanje is het Castiliaans, iedereen spreekt het. Maar sommige Spaanse regio’s hebben ook een eigen taal waar ze heel trots op zijn. In Catalonië spreekt men het . Catalonië beschouwt zichzelf overigens ook als een aparte natie. De herkomst van het , dat zoals de naam al aangeeft, gesproken wordt in Baskenland, is onbekend. In Galicië, de kleine provincie aan de noord-west kust van Spanje en net boven Portugal, spreekt men , nauw verwant aan het Portugees.

Een kleine geschiedenis van Spanje

Een korte terugblik in het verleden leert ons iets over Spaanse woningen. Een jaar of veertig, vijftig geleden geleden was het moeilijk om in Spanje werk te vinden. Veel jongeren emigreerden daarom naar landen als Engeland, de Verenigde Staten, Zuid Amerika, Duitsland en Zwitserland. Sommigen trouwden daar en keerden niet terug naar Spanje. De emigranten die na het overlijden van ouders of grootouders de woningen erfden, keerden vaak niet terug naar Spanje met als gevolg dat veel huizen op het platteland in verval raakten. Het resultaat is nu dat je in Spanje huizen tegenkomt waar alleen nog de muren van overeind staan. Een doe-het-zelver kan deze huizen weer in hun oude staat terugbrengen. Als je voor zo’n opknapper op het platteland kiest dan ben je vaak echt op jezelf aangewezen. Sommige plattelandsdorpen hebben geen watervoorziening zodat je gebruik moet maken van een eigen bron. En er is soms ook geen gas waardoor je bent aangewezen op gasflessen. Electriciteit is gelukkig wel meestal beschikbaar maar een aansluiting op het openbare telefoonnet soms weer niet. Controleer daarom altijd of je een goede ontvangst hebt met je mobieltje en of je kunt internetten. Met de ontwikkelingen in de mobiele communicatie van de afgelopen jaren zijn er eigenlijk nog maar weinig Spanjaardem die niet de mogelijkheid hebben om met de buitenwereld te communiceren.

Huizenprijzen

Sinds 2007 zijn de huizenprijzen fors gedaald. Bijna iedereen kent de verhalen over de . Dus als je overweegt om een huis te kopen in Spanje dan is dit het juiste moment. In de steden en aan de kust zijn de huizen over het algemeen wat duurder omdat je in die gebieden meer voorzieningen hebt. Als je houdt van uitgaan, het nachtleven en veel vertier dan ligt een woning in of bij een populaire stad voor de hand, maar hou je van rust dan kun je in het binnenland terecht of in het noorden van Spanje.

Huizenprijzen variëren nogal. Voor een renoveringsobject in Galicië ben je rond de 25.000 euro kwijt. Het materiaal voor de renovatie, cement en stenen bv., zijn niet zo duur en voor de renovatie zelf kun je kunt terecht bij lokale aannemers. De kwaliteit van het werk wil nog wel eens verschillen met wat je in eigen land gewend bent. Dus als je handig bent kun je .

Een stadwoning in de wat grotere steden en in de toeristische gebieden kost rond de 150.000 euro. Madrid, Barcelona en Sevilla (in het westen van Andalusie) zijn de duurste regios om te kopen. Met echte uitschieters afhankelijk van wat je wensen zijn. Kijk niet vreemd op als je 500.000 euro betaalt voor een droomhuis met terrassen en zwembaden. Ook in Spanje geldt : Je krijgt wat je betaalt!

Kijk ook eens naar binnenlandse regio’s als La Rioja, Aragón, Castilië en León, Castilië-La Mancha en Extremadura waar de huizenprijzenn beduidend lager liggen dan in de kustprovincies. Hier heb je een ideale combinatie: rustige dorpen, grote steden met veel diensten, een uitgaansleven en culturele voorzieningen. En zonder de stress van de toeristische kustgebieden.  


x
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Restaurant op Mallorca Dit blog is speciaal voor de mensen die op zoek zijn naar een Spaanse woning. Zowel huurders als kopers hebben te maken met dezelfde 3-W’s die als een leidraad kunnen helpen bij het vinden van de gewenste woning. Vooral de volgorde is van groot belang voor een geslaagde zoekactie en zoals bij alles geldt ook hier: Ben realistisch en blijf met beide benen op de grond! 
More articles