Overzicht van interessante links over wonen en werken in Zweden

Jos Deuling,  zondag 26 juli 2020

 

Meer dan 80 zorgvuldig geselecteerde links over wonen en werken in Zweden. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Zweeds leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Zweden, Klimaat en Milieu, Eten, Blogs en Ik Vertrek.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 26 juli 2020.Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Een aantal praktische tips voor als je over emigreren naar Zweden denkt. Echt handig.


Deze site, begonnen in 2007, is de enige informatiesite over emigreren naar Zweden die niet afhankelijk is van emigratieprojecten of adviesbureaus. De site is gemaakt door mensen die zélf zijn geëmigreerd.


Het Handboek Emigreren naar Zweden komt voort uit de populaire website emigreren-naar-zweden.com. Auteur Marc de Jong doorliep zelf het hele emigratieproces en vult praktische informatie aan met nuttige tips en interessante weetjes.


Heel aardig interview met Jojanneke die met haar gezin naar Zweden is geemigreerd. Jonanneke geeft onder andere antwoord op de volgende vragen : Wat vond je de grootste overgang? Hoe gaat het met jullie zoon Mik en hoe ziet zijn schoolleven eruit? Wat wil je lezers, die ook nadenken over emigreren naar Zweden of een ander land, meegeven?


Jennifer Pettersson onderzocht het onderwijs in Nederland en Zweden en overweegt om voor de kinderen terug te verhuizen naar Zweden : 'Op veel gebieden doet Nederland het dus beter. Maar als het gaat om de zorg en educatie voor jonge kinderen lijken wij in Nederland hopeloos achter te lopen’.


Handige checklist van Radar, het consumentenprogramma van de Tros en Avro. Waar moet je allemaal aan denken als je wilt emigreren naar het buitenland?
Handboek voor de moderne emigrant. Dit boek heeft uitstekende recensies op Bol.com : Heel fijn boek. Leest makkelijk weg. Duidelijke uitleg, handige lijstjes, wat korte ervaring verhaaltjesPraktische tips voor het zoeken van werk in Zweden.Tips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.
Denkt u erover om een bedrijf te starten in Zweden? De procedures zijn efficiënt en redelijk eenvoudig, maar bereid u goed voor. Lokale instanties kunnen u op weg helpen.


Wilt u ondernemen in Zweden? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt export naar Zweden en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner?Insito is een van de weinige Nederlandstalige makelaars voor Zweden.


Op deze pagina wat algemene tips die van pas kunnen komen bij uw zoektocht naar onroerend goed in het mooie Zweden.


Als je echt alles wilt weten over het kopen van een huis in Zweden dan moet je het boek 'Wonen en kopen in Zweden’ van Peter Gilissen kopen.Numbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen Zweden en Nederland. Een biertje in een restaurant is in Zweden bijvoorbeeld 25% to 30% duurder als in Nederland. Openbare nutsvoorzieningen, een telefoonabonnement of Internet zijn daarentegen in Zweden veel goedkoper.Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in Zweden.


Onweer in Zweden is heel wat anders dan in Nederland. Hier betekent het heel vaak schade als je er niet snel bij bent.


De riolering kan aangesloten zijn op de gemeentelijke riolering, maar op het platteland is het gebruikelijk om een septi-tank te hebben. Heb je het geluk dat het originele Zweedse (buiten)toilet er nog is dan is dat vaak met twee hoge gaten en een of meerdere lage gaten, zodat de familie gezellig met z'n allen naar het toilet kan.


Een discussie op het forum van zwedenweb over de gemeentelijke aanleg van water, riool en internet. Hier zijn behoorlijk wat kosten aan verbonden.De gezondheidszorg in Zweden staat op een kwalitatief hoog niveau, maar is op onderdelen wel anders georganiseerd dan die in Nederland en België.


De gezondheidszorg in Zweden is geregeld met zorgcentra (vårdcentral) per stad, streek, gebied. Je sluit je aan bij een vårdcentral en dan kun je daar hulp krijgen.


Interessant artikel met uitleg over de woonlandfactor. Hoeveel zorgverzekering premie je precies betaalt hangt er van af in welk land je woont. Van alle landen wordt gekeken hoe duur de zorg daar is in verhouding tot het Nederlandse zorgsysteem, en de premie wordt aangepast door deze te vermenigvuldigen met de woonlandfactor. Deze woonlandfactor wordt elk jaar opnieuw bepaald.Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.Goed nieuws voor dierenliefhebbers met een voorliefde voor Zweden: de laatste jaren is het aanzienlijk makkelijker geworden om je hond of kat mee te nemen naar Zweden.De informatie over huisdieren staat halverwege de pagina. Je moet dus even naar beneden scrollen. Het ANWB artikel is een nuttige aanvulling op het artikel van Nederlandwereldwijd.nl dat hierboven genoemd wordt.


Zeer uitgebreid artikel. Aandacht voor honden en restaurants, op het strand, het loslopen van honde, openbaar vervoer, gezondheid, jacht en klimaat.Interessant artikel van Marja Wagemans over haar ervaringen in de omgan met Zweden. Zij schrijft : 'Onderstaand artikel is gebaseerd op mijn ervaringen, het bevat geen algemene mening maar alleen de mijne. Ik wil niet generaliseren en wil geen mensen beledigen. Als ik dat doe dan hierbij mijn excuses.’


Gezelligheid wordt volgens mij heel anders beleefd in Zweden. Even langs de buren iets vragen gaat minder hartelijk dan in Nederland.


Tips voor het zakendoen in Zweden. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je zelf ondernemer bent in Zweden.Engelstalig boekje te koop bij Bol.com. Ik heb geen Nederlandstalig boek over dit onderwerp kunnen vinden. Goede reciews van dit boek op Amazon.comEen aantal praktische tips om Zweeds te leren.


Linkpagina van swedenabroad.se met een groot aantal links voor mensen die Zweeds willen leren.

Zweeds leren op een Volksuniversiteit :Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, fooien en nog een aantal andere tips.


Informatie over het aanvragen van een bankrekening in Zweden voor emigranten.De belastingen in Zweden zijn hoog. Niet meer zo hoog als vroeger toen schrijfster Astrid Lindgren op zekere dag meer belasting moest betalen dan ze verdiende, maar het is nog altijd niet mals.


Interessante discussie op het forum van zwedenweb over waar en waarove je belasting moet betalen in Zweden en Nederland.


In welk land moet u inkomstenbelasting betalen?Het openbaar vervoer in Zweden is prima geregeld. Zeker in de grote steden. Maar rondom de steden kun je zonder auto prima uit de voeten.
Als je in Zweden woont dan kun je je Nederlands rijbewijs niet verlengen. Op deze pagina vind je informatie over het aanvragen van een Zweeds rijbewijs. En wat je moet doen als bij verlies of diefstal van je Nederlands rijbewijs.


Wil je je eigen auto invoeren in Zweden, of koop je er een nieuwe zodra je de emigratie hebt gehad? Het is in ieder geval handig om te weten hoe het exporteren en invoeren van een auto in Zweden werkt, en waar je moet zijn.Er zijn genoeg dingen die voordelig zijn in Zweden – soms zelfs voordeliger dan in Nederland!
Take me to Sweden inspireert met échte verborgen pareltjes en hotspots, in de Zweedse steden en de rest van Zweden. Kwalitatieve content staat voorop. Enkel plekjes en hotspots die persoonlijk bezocht, ervaren of uitgetest werden, krijgen een plek op Take me to Sweden.De klimaatverandering stoppen? In Zweden hip en spannend, iets om je uiterste best voor te doen. In Nederland een punt van discussie, iets dat al snel kapotgepolderd wordt. De verschillende drongen zich afgelopen zomer op aan Janneke Juffermans, toen zij met haar dochters door Zweden reisde.
In Zweden hebben ze al 28 jaar ervaring met CO2-belasting. Het land heeft zelfs de hoogste belasting ter wereld op fossiele brandstoffen.Köttbullar, Kräftskiva, Pyttipanna, Smörgåsbord, Surströmming, Kanelbullar, Falukorv en Semla.


Tips voor wie boodschappen gaat doen in een Zweedse supermarkt.Mocht je heimwee krijgen naar Nederlandse producten dan kun je die hier bestellen.Na een aantal jaren van bedenken, kriebels en twijfels hebben we in 2018 de knoop doorgehakt en besloten ons gezin te verhuizen naar een ander land, naar Zweden. Ofwel “te emigreren”. Op deze website onze verhalen, gedachten en belevenissen.


Mijn naam is Joëlle. Ik ben 23 jaar en ben geïnteresseerd in alles wat met Zweden te maken heeft – en daar vertel ik op mijn blog graag meer over!
Ik neem je via deze blog graag mee op mijn zoektocht naar het lagom leven in Zweden. Leren loslaten, rust zoeken in de natuur en het vinden van kleine gelukskes. Dit alles in woord en beeld en steeds met een vleugje #swedeness.