Een huis kopen in Costa Rica: de rol van makelaars en advocaten

Daniela Quiros / Jos Deuling,  dinsdag 3 december 2013

part of tree leave 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Costa Rica. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Als je een huis in Costa Rica koopt dan krijg je onvermijdelijk te maken met een makelaar, een advocaat of misschien wel met beiden. Als je in eigen land een huis koopt dan heb je misschien geen hulp nodig van een makelaar of advocaat. Maar in het buitenland zijn de regels meestal anders. Kleine verschillen kunnen soms grote gevolgen hebben.
In dit artikel promoten we niet de diensten van een specifieke makelaar of advocaat. In tegendeel, we willen een objectief en nuchter advies geven over de onroered goed markt in Costa Rica en over de partijen die in deze markt hun brood verdienen.

Waarom heb je een advocaat nodig?

Buitenlanders die een huis in Costa Rica willen kopen raden we aan om eerst wat huiswerk te doen. Ga niet direct op huizenjacht, maar ga eerst op zoek naar een goede advocaat. Advocaten heb je in Costa Rica in alle soorten en maten; sommigen zijn Amerikaanse of Europese expats. Een koper moet de portfolio van een advocaat bekijken om te beoordelen of hij de juiste kwalificaties heeft. Je kunt bij de ambassade van je land wellicht een lijst opvragen van advocaten die samenwerken met buitenlandse investeerders. Op een dergelijke lijst staan de makelaars met een uitstekende reputatie. Dat vind je overigens ook wel terug in de tarieven die ze hanteren.
Opmerking : de overheid in Groot-Britannie publiceert op haar website de volgende lijst

In veel Europese landen maken koper en verkoper pas gebruik van een advocaat als zij de koop afronden, als het contract wordt ondertekent en de officiële stempels worden geplaatst. Costa Rica heeft zo zijn eigenaardigheden die ervoor zorgen dat je al in het begin van het koopproces een advocaat nodig hebt.

Een koper krijgt in Costa Rica te maken met juridische en bureaucratische obstakels en valkuilen. Je moet je hiervan bewust zijn als je je begeeft op de Costaricaanse vastgoedmarkt. Of je nu een investeert in een groot project of alleen maar de droom van een aards paradijsje najaagt, je moet allerlei risico’s incalculeren. Een professionele en gevestigde advocaat is nodig om je investering te beschermen tegen bekende en verborgen gevaren.

Een professionele advocaat zal een grondig onderzoek uitvoeren naar de woning die je op het oog hebt. Hij doet hiervoor navraag bij het Nationale Register (Informe Registral). Wie is de eigenaar? Zijn er juridische problemen? Hij zoekt hoe het zit met de grond, lopende claims, pandrechten en andere wettelijke lasten. Dit onderzoek laat ook zien welke beperkingen er gelden als je wilt verbouwen. En je komt te weten of de woning eigendom is van een individu of van een bedrijf. Dat laatste komt namelijk vaak voor in Costa Rica. De advocaat zal dan onderzoeken of de verkoper gemachtigd is de aandelen in het bedrijf over te dragen aan de nieuwe eigenaar.

Als je een grondstuk koopt dat officieel geregistreerd staat, dan is dit terug te vinden zijn in het Nationaal Register. Als het om een niet geregistreerd stuk land gaat dan loop je een verhoogd risico.
Een van de mindere scenario’s is het kopen van ‘het recht om op een plek te wonen’. Dit alternatief wordt vaak aan buitenlanders aangeboden als het onroerend goed aan het strand ligt. Als de locatie binnen een strook van 200 meter van de vloedlijn ligt, dan is de plek meestal ook nog eigendom van de overheid. Deze strook heet de maritieme zone. Je krijgt het onroetrend goed hier niet wrkelijk in eigendom maar je koopt een concessie om er te wonen. De advocaat zal hiervoor het gemeentelijke bestand met concessies raadplegen.

Het is ook de taak van de advocaat om mogelijke beperkingen op milieugebied te onderzoeken. Costa Rica heeft een milieuagentschap, SETENA, die over het hele land toezicht houdt op bouwprojecten. Ze geven toestemming voor het kappen van bomen, het verleggen van de watertoevoer etc. Het agentschap kan voorschriften uitvaardigen die gevolgen kunnen hebben voor jouw project.

Hoe kies je een goede makelaar?

Veel buitenlandse investeerders kiezen bij voorkeur een internationaal erkend makelaarskantoor. Deze kantoren hebben een gevestigde reputatie en werken volgens voorschriften en regels. Soms kun je door wat vragen te stellen in je omgeving een lijst met betrouwbare makelaars krijgen. Costa Rica is een klein land. men weet welke kantoren goed zijn.

Een makelaar helpt je met het opstellen van een bod. Onderdelen van het bod zijn de prijs die je biedt, de voorwaarden waaronder je het huis wilt kopen en eventueel de aanbetaling. Een goede makelaar kent ook tips & tricks om de financiering te regelen. Opmerking: Als je een goede ‘credit score’ hebt, dan kun je een hypotheek krijgen in Costa Rica. Het is echter wel zo dat lokale banken huiverig zijn om buitenlanders een hypotheek te verlenen. Zie voor meer informatie: .

Checklist voor het kiezen van een goede makelaar

  • Woont de makelaar in de regio waar hij werkzaam is?
  • Kent hij de ins en outs van de lokale vastgoedmarkt?
  • Hoe groot is zijn netwerk? Heeft hij veel contacten in de vastgoed wereld? In de VS en in Europa werkt het niet op deze manier maar in Costa Rica kunnen veel dingen juist geregeld worden als je de juiste mensen kent.
  • Is de makelaar zelf ook huiseigenaar?
Omdat Costa Rica een goudmijn is voor makelaars, zijn er veel makelaars die vanuit het buitenland opereren. Maar zou je samen willen werken met een makelaar die niet in het land zelf woont? Het makelaarsvak is nauwellijks gereguleerd in Costa Rica. Het is daarom moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Er zijn echter wel een aantal vakorganisaties. Je kunt dus altijd controleren of een makelaar is aangesloten bij een van deze organisaties. Het lidmaatschap is niet verplicht maar de meeste professionele makelaars zijn wel lid. Enkele erkende organisaties zijn:

NAR, National Association of Realtors
, Costa Rican Real Estate Association
, Costa Rican Guanacaste Association of Real Estate.

Het is over het algemeen niet zo moeilijk om een goede makelaar te vinden in Costa Rica. De grootste inkomstenbron voor het land zijn immers de buitenlandse toeristen. Sinds een jaar of 10 zijn veel buitenlandse investeerders actief op de vastgoedmarkt. Het assisteren van buitenlandse kopers is inmiddels een vast onderdeel van de onroerend goed markt in Costa Rica. Veel ervaren makelaars kennen alle bijzonderheden van dit proces.


Frog on leaves banana tree
Huizen te koop in Costa Rica van particulieren en makelaars. Zoek naar villa’s en condo’s in Alajuela, Cartago, Guanacaste, Heredia, Limón, Puntarenas en San José 

x De belasting die in Costa Rica geheven wordt op onroerend goed is de laatste 20 jaar een belangrijke reden geweest voor de stijging van het aantal buitenlandse huiseigenaren. Strandwoningen, exclusieve villa´s en luxueuze condos zijn voor aantrekkelijke prijzen te koop. Lees ons artikel over de belastingen die geheven worden over vastgoed deals en over de jaarlijkse onroerend goed belastingen die huiseigenaren moeten betalen. 
More articles