Documenten nodig bij de koop van een huis in Spanje

Denise Watson / Jos Deuling,  zondag 8 december 2013

water 
reflection 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Spanje. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Bij het aangaan van juridische transacties zijn sommige documenten verplicht. Documenten om je te identificeren, om aan te tonen dat je geld bezit, eigendomsbewijzen etc. Zo heb je als je als buitenlander een huis in Spanje koopt een paspoort nodig, een (Spaanse verblijfsvergunning) en een . Paspoort en NIE kaart zijn een bewijs van je identiteit. De NIE kaart heb je in Spanje ook nodig voor alle financiële transacties. Je kunt de NIE kaart aanvragen bij de Spaanse ambassade in je eigen land of bij het politiebureau in de Spaanse regio waar je gaat wonen. Een Spaanse bankrekening is nodig om aan te tonen waar jouw geld vandaan komt en dat er geen sprake is van het witwassen van geld.

Nu even terug naar de NIE kaart. Als je deze aanvraagt op een politiebureau in Spanje dan heb je je paspoort nodig om je identiteit aan te tonen. Na afgifte van de NIE kaart (een plastic kaart of een papieren document) heb je een uniek fiscaal nummer dat je moet gebruiken in al je financiële transacties, inclusief de betalingen die je met credit card doet. Als je alle aanvraagformuliern hebt ingevuld dan krijg je waarschijnlijk bezoek van de lokale politie. De politie controleert of je financieel op eigen benen kunt staan. Je moet kunnen aantoen dat je voldoende geld op je bankrekening hebt staan of dat je een inkomen geniet via een pensioenuitkering of baan. Binnen 10 tot 14 dagen krijg je dan je NIE kaart. Raak niet in paniek als het wat langer duurt. De bureaucratie zorgt er soms voor dat het allemaal wat langer duurt als gepland.

Een Spaanse bankrekening is nodig om aan te tonen dat je voldoende geld bezit om op eigen benen te staan. De bankrekening is ook nodig om aan te tonen waar het geld voor de aankoop van de woning vandaan komt. Als je de woning koopt via een hypotheek dan heb je de bankrekening nodig om geld over te maken voor de maandelijkse aflossingen van de hypotheek. Banken in Spanje hanteren verschillende tarieven. Ga daarom op zoek naar een bank die de beste voorwaarden biedt.

Als je geld overmaakt van je bankrekening in je eigen land naar je nieuwe bankrekening in Spanje, zoek dan uit welke bank de beste wisselkoers en de laagste transactie kosten aanbiedt. Als er sprake is van een wisselkoers dan kun je aardig wat geld besparen door het geld om het juiste moment over te maken.

Wetten zijn altijd aan verandering onderhevig. Kon je vroeger, voor 2007, een huis kopen zonder ingezetene te zijn, nu kan dat alleen als je tenminste 90 dagen ingezetene bent en je een aanvraag hebt lopen voor een tijdelijke verblijfsvergunning. De wet schrijft tegenwoordig ook voor dat je naast paspoort en NIE kaart ook moeten kunnen aantonen dat je een ziektekostenverzekering hebt en voldoende geld hebt om op eigen benen te kunnen staan.

Spaanse documenten nodig voor de aankoop van een woning

Bepaalde documenten zijn nodig op moment van overdracht van de woning. De makelaar zorgt ervoor dat deze documenten aanwezig zijn. Een van de documenten is de Nota Simple ( met Engelstalige toelichting) . Als deze niet aanwezig is dan zal de notaris de overdracht tegenhouden. Dit belangrijke document geeft in het kort de eigendomsverhoudingen weer, geeft aan hoeveel grond bij het onroerend goed hoort en of er nog schulden rusten op het onroerend goed (b.v een niet afgeloste hypotheek). Op de Nota Simple staat tenslotte ook nog of het onroerend goed onderpand is voor een andere lening.

Je moet ook vragen om kopieën van de laatste vier of vijf betalingsbewijzen van de onroerend goed belasting (impuestos sobre bienes immuebles (IBI)) en van de afvalstoffenheffing (basura y alcantarillado) . Je moet er zeker van zijn dat je met de ondertekening van het verkoopcontract niet onbewust schulden overneemt. In Spanje zijn dit soort schulden namelijk gekoppeld aan het onroerend gied en niet aan het individu.

Om er honderd procent zeker te zijn dat het onroerend goed zonderschulden wordt opgeleverd kun je ook nog controleren of er nog rekeningen voor water, gas en licht betaald moeten worden. Hierna kun je de overdracht met een gerust hart door laten gaan.  


x
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Menorca strand Turqueta Ontdek de essentiële stappen voor Nederlanders die een hypotheek willen afsluiten in Spanje. Van het maximale leenbedrag tot aan de benodigde documenten, inkomenstoetsing, en advies over types hypotheken. Een praktische gids die je helpt jouw Spaanse droomhuis werkelijkheid te maken, met tips en inzichten over de unieke aspecten van de Spaanse hypotheekmarkt. Leer over eigen vermogensvereisten, bijkomende kosten, en het belang van professioneel advies voor een soepele ervaring. 
More articles