Overzicht van de Bulgaarse huizenmarkt

Maria Plamenova,  donderdag 9 januari 2014

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Bulgarije. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


De Bulgaarse huizenmarkt was tussen 2002 en 2008 erg populair bij buitenlanders. De huizenprijzen stegen in deze periode met 300%. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor was de verwachting dat Bulgarije zou toetreden tot de en dat gebeurde dan ook in 2007. Maar in de periode voor 2002 werd de Bulgaarse onroerend goed markt al overstroomd met kopers uit Groot- Brittanië en Rusland. De Russen waren voornamelijk geïnteresseerd in vakantiehuizen en appartementen aan de Zwarte Zee en in de Bulgaarse ski resorts terwijl Britse kopers ook huizen kochten op het platteland. Bulgarije werd op dat moment beschouwd als het tweede Spanje. De wereldwijde economische crisis maakte hier echter een eind aan.

Het kopen van een huis in Bulgarije was dus erg populair bij buitenlanders. Maar de economische crisis na 2008 zorgde voor het ineenstorten van de vastgoed zeepbel. Voor onroerend goed dat voorheen werd verkocht voor 500 euro per vierkante meter betaal je tegenwoordig 200 euro per vierkante meter maar het lijkt erop dat er buitenlanders geen interesse meer hebben.

Ook al is de sombere economische situatie nog steeds van invloed op de lokale vastgoedmarkt, toch gloort er wat hoop. Nadat Bulgarie was toegetreden tot de EU stemde het Bulgaarse Parlement in 2007 voor een van 7 jaar op de verkoop van grond in Bulgarije. Vanaf 1 januari 2014 is het moratorium afgelopen en hebben EU-burgers dezelfde rechten als ingezetenen. Een vergelijkbare situatie heeft zich in het verleden ook voorgedaan in Tsjechië. Slechts één jaar na afloop van het moratorium in Tsjechië waren de grondprijzen daar verdubbeld. Dus als je op zoek bent naar een goede investeringsmogelijkheid dan is Bulgaarse landbouwgrond de moeite waard. Op dit moment ligt de meest vruchtbare en dure landbouwgrond in het . De grond wordt daar momenteel verkocht voor 500 euro per hectare. Vanaf 2014 zullen de prijzen echter gaan stijgen.

Als je op zoek bent naar een vakantiewoning of een woning om permanent in te wonen dan zal de Bulgaarse huizenmarkt je niet teleurstellen. Bulgarije is een populaire vakantiebestemming. Aan de kust van de Zwarte Zee vind je allerlei soorten woningen. in het zuiden van het land is erg populair. Het ligt op 25 kilometer van het vliegveld van en op 100 kilometer van het vliegveld van . Tijdens de boom van de Bulgaarse huizenmarkt zijn er veel nieuwe apartementen in Sunny Beach gebouwd. Op dit moment vind je hier ongeveer 50% van alle te koop staande huizen aan de Zwarte Zee kust. Vlak voor het begin van de vastgoedcrisis in 2009 betaalde je hier 1600 euro per vierkante meter maar in de jaren daarna zijn de prijzen dramatisch gedaald en nu betaal je op een toplocatie nog maar 600-700 euro per vierkante meter.

Bulgarije is niet alleen een ideaal vakantieland tijdens de zomermaanden, het land heeft ook enkele van de beste en goedkoopste ski resorts in Europa. Het populairste resort is . Bansko ligt in het zuidwestelijk deel van het land op 160 kilometer van de hoofdstad Sofia. Het resort ligt aan de voet van het Pirin gebergte en op de oever van de Glazne rivier. Het biedt aan skifanaten 11 verschillende skipistes met een totale lengte van 60 kilometer. Voor de onroerend goed crisis waren er zo’n 4000 onroerend goed transacties per jaar in Bansko. Na 2009 is dit aantal fors gedaald, net als de de prijzen. In 2008 werden appartementen verkocht voor 1200 euro per vierkande meter maar tegenwoordig liggen de prijzen 50% lager. 2013 zorgde toch voor wat optimisme bij de makelaars. Het aantal verkopen stijgt namelijk weer. Een interessante trend is dat in de periode 2000-2008 buitenlandse kopers hoofdzakelijk geïnteresseerd waren in 1 slaapkamer appartementen terwijl men nu juist op zoek is naar appartementen met 2 slaapkamers.

Veel buitenlanders zijn op de vlucht geslagen voor de overvolle badplaatsen en skiresorts en strijken neer in de rustige bergdorpjes op het Bulgaarse platteland. Sommige West-Europeanen die met pensioen gaan kopen hier nu een huis. De dorpjes rondom de voormalige hoofdstad genieten de voorkeur. Huizen in deze regio zijn niet duur maar je moet er wel rekening mee houden dat het vaak oudere huizen zijn die gerenoveerd moeten worden. De renovaties zijn vaak duurder dan de koopprijs. Er zijn rondom Veliko Tarnova dorpen met een behoorlijk contigent aan buitenlandse huizenbezitters. Buitenlanders worden naar deze regio getrokken door de mooie natuur, het rustige plattelandsleven, de gastvrijheid en om te genieten van de lokale streekproducten.

De hoodstad Sofia is ook een goede plek om onroerend goed te kopen. In populaire buurten kosten appartementen rond de 1000 euro per vierkante meter.  


Huis op het Bulgaarse platteland
Woningen en appartementen te koop in Bulgarije. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen aan de Zwarte Zee kust en boerderijen in het binnenland 

countryside bulgaria Een huis financieren middels een hypotheek is populair in Bulgarije. Er zijn veel Bulgaarse banken die hypotheken aanbieden en iederen die dat wil kan een passende hypotheek vinden. Bulgaarse banken zijn erg happig op het verlenen van een hypotheek aan buitenlanders, mits de buitenlanders wel alle documenten overhandigen die hierbij nodig zijn. 
Meer artikelen