Overzicht van interessante links over emigreren naar en wonen en werken in Spanje

Jos Deuling,  zondag 15 januari 2023

 

Meer dan 70 zorgvuldig geselecteerde links over emigreren naar en wonen en werken in Spanje. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Spaans leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Spanje, Klimaat, Eten, Blogs en Ik Vertrek.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2023.Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Heel veel informatie over emigreren naar Spanje. Zie voor de verschillende onderwerpen de rechterkolom onder het kopje 'Pagina’s’


Spanje is een populair immigratieland voor Nederlanders. Dit boek dient als praktische handleiding voor hen die emigratie naar dit land overwegen.


Informatie voor Nederlanders en Belgen die willen emigreren naar Spanje en hun Spaanse vakantieappartement of woning willen inruilen voor een grotere woning. Hoe moet je dat aanpakken?


Een persoonlijk verslag van een alleenstaande vrouw die verhuisde van Egypte naar Andalucia. Over haar dagelijks leven, tips en advies bijvoorbeeld een auto kopen of huren. Veel praktische informatie.


Handige emigratie checklist met onder anderen links naar websites waar je benodigde formulieren aan kunt vragen.


Ruim 100 ervaringsverhalen over emigreren naar Spanje.


Handige checklist van Radar, het consumentenprogramma van de Tros en Avro. Waar moet je allemaal aan denken als je wilt emigreren naar het buitenland?


Handboek voor de moderne emigrant. Dit boek heeft uitstekende recensies op Bol.com : Heel fijn boek. Leest makkelijk weg. Duidelijke uitleg, handige lijstjes, wat korte ervaring verhaaltjes


Werken


Handige tips voor het zoeken naar werk in Spanje. Inclusief een voorbeeld van een Spaanse sollicitatiebrief.


Een mediterraans klimaat, een gezellige cultuur, en een overvloed aan diversiteit in de natuur. Spanje is niet voor niets één van de meest populaire bestemmingen ter wereld. De uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten maken dat de verschillende delen van land gekenmerkt worden door unieke tradities en taferelen.


AE Internships, dat staat voor Abroad Experience Internships, is dé stage specialist op de bestemmingen Bali, Barcelona, Berlijn, Curaçao, Madrid en Valencia. De organisatie is opgericht in 2018.


Leuk verhaal van Micheline Samoise over haar eerste jaar wonen en werken in Spanje.


Nergens in Europa wordt zo veel ‘opgelost’ met tijdelijke contracten als in Spanje. Een baan wordt er door werkgevers zo langzamerhand gezien als een wegwerpartikel: weekje in dienst en dan bij het grof vuil. Het maakt jongeren radeloos.


Hoe kijken de Spanjaarden zelf tegen werken aan? Vinden ze het belangrijk?


Informatie van de Nederlandse overheid over werken in Spanje : Visum of werkvergunning? Werkloos, ziek of arbeidsongeschikt. De verblijfsvergunning.


Tips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.

Eigen bedrijf


De persoonlijke ervaring van Tessa Waalwijk, business development manager Spain bij Spotler. Waalwijk geeft je graag nog een vijftal tips als je zakendoet met Spanje.


De verschillende bedrijfsvormen in Spanje, aansprakelijkheid, belasting betalen, b.t.w., startkapitaal en een handige checklist met onderwerpen waar je allemaal aan moet denken.


Je hebt plannen om zaken te doen met Spanje? KVK zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.


Wilt u ondernemen in Spanje? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt export naar Spanje en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner?Op de Spanje pagina van Affidata.com vind je het aanbod van diverse makelaars en particulieren.


Spanjehuizenmarkt is een Nederlands sprekende makelaar aan de Costa Blanca, Costa Cálida en Costa Del Sol


Als je echt alles wilt weten over het kopen van een huis in Spanje dan moet je het boek 'Wonen en kopen in Spanje’ van Peter Gilissen kopen.Numbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen Spanje en Nederland. Een kopje cappucino is in Nederland bijvoorbeeld 75% duurder dan in Spanje. Levensmiddelen zijn in Spanje gemiddeld 20-30% goedkoper. Daarentegen is het gemiddelde salaris in Nederland ook bijna tweemaal zo hoog.


Aardig artikel op Spanjevandaag.com met veel reacties van lezers. Het artikel is gepubliceerd op 13 juni 2018.


Electriciteit in Spanje is erg duur. Vreemd maar waar. In dit artikel wordt een en ander uitgelegd.Informatie over het afsluiten van internet in Spanje. Verder vindt je een overzicht van ADSL aanbieders (providers) in Spanje en handige tips bij het afsluiten van deze abonnementen


Op 1 januari 2020 vindt er in Spanje een wijziging plaats op het berekenen van energiekosten. De consument krijgt gedurende de dag te maken met zes tarieven verdeeld over diverse tijdsloten. Volgens experts is besparen mogelijk als je je energieverbruik goed plant.


Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in Spanje


Verwarming in Spanje. Misschien niet het eerste waar u aan denkt als u in Spanje gaat wonen, maar in de winter kan het in huis behoorlijk fris of zelfs koud worden.Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.


Wie in Spanje woont en werkt, krijgt hoe dan ook een keer te maken met de Spaanse gezondheidszorg. Overzichtelijk artikel met een vergelijking tussen de publieke en particuliere gezondheidszorg in Spanje.

De auteur gaat voor het eerst naar de Spaanse tandarts.

Uitgebreid artikel van Casalasdunas over de gezondheidszorg in Spanje : het Spaanse ziekenfonds, de privé gezondheidszorg, wat te doen in concrete situaties, als u permanent woont in Spanje, als u tijdelijk woont in Spanje (overwinteren) etc.


Nederlandstalig intermediair in Spanje voor de aanvraag van diverse Spaanse verzekeringen : ziektekosten, tanddartsverzekering, uitvaartverzekering.


CS Consult is op de volgende terreinen actief: zorg consultancy, zorgmakelaardij, zorgvakanties naar Spanje en zorg onroerend goed in Spanje.De informatie over huisdieren staat halverwege de pagina. Je moet dus even naar beneden scrollen.


Zeer uitgebreid artikel. Aandacht voor honden en restaurants, op het strand, het loslopen van honden, openbaar vervoer, gezondheid, jacht en klimaat.


Online een dierenarts zoeken in Spanje


Niet alleen Nederland heeft te maken met regelgeving voor de zogenaamde Hoog Risico Honden, bijna elk land in de EU heeft wel zijn eigen regels hiervoor.


Degene die een hond (en kat) hebben in Spanje hebben ook een verplichting. Dat geldt natuurlijk voor alle Spanjaarden maar ook voor de buitenlanders die ervoor hebben gekozen om een nieuw leven op te bouwen in Spanje.Tips voor het zakendoen in Spanje. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je ondernemer bent in Spanje.


In dit boek wordt op een grappige en anekdotische manier beschreven wat je nog niet wist van Spanje, de Spanjaarden en het Spaans. Een aanrader dus voor iedereen die met Spanje in aanraking komt: de expat, de emigrant of pensionado, de Erasmus-student of de regelmatige vakantieganger.


Links naar websites met informatie over gewoontes en gebruiken in Spanje. Onderverdeeld in de volgende categorieën : Algemeen, Boeken, Bureaucratie, Eten, Familie, Flirten, Integratie, Kleding, Omgangsvormen, Opvoeden, Stereotiepen, Werken en Zakendoen.Leuk Spaans leren? Dankzij nieuwe media, tablets en smartphones kan je tegenwoordig op een leuke manier Spaans leren, waar en wanneer je wilt. Van Spaanse spelletjes tot apps, van Spaanse studieboeken tot leerposters. Op deze pagina deel ik 50 top tips voor een zelfstudie Spaans.


Spaans leren in Spanje. Zoek, vergelijk en boek jouw ideale Spaanse taalcursus


Een aantal praktische tips om een vreemde taal te leren.


In een aantal steden in Nederland kun je bij de Volksuniversiteit een cursus Spaans volgen. Goed voor de spreekvaardigheid en je hebt een stok achter de deur om je huiswerk te maken.


Welkom bij Fuentes, de grootste Spaanse talenschool van Nederland! Lees hier wie we zijn en wat we doen.


Leer Spaans met slechts 5 minuten oefenen per dag. Helemaal gratis.Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, fooien en nog een aantal andere tips.


Als je naar Spanje vertrekt is het openen van een Spaanse bankrekening waarschijnlijk 1 van de eerste zaken waaraan je denkt. Als je voor korte duur verblijft kan je prima met je huidige bankrekening en -kaart vooruit. Als je echter voor langere tijd verblijft is het slim om een Spaanse bankrekening te overwegen.


Betalen en pinnen is dus in principe gratis in Spanje maar vooral bij het gebruikmaken van de pinautomaat kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.Op Internet is veel informatie te vinden over belastingen in Spanje. Zoveel informatie dat je al gauw de draad kwijt raakt. Ik heb daarom een aantal informatieve websites bij elkaar gezocht en heb de gevonden informatie per onderwerp gegroepeerd.


Wonen in Spanje met Nederlands pensioen. Wilt u graag van uw pensioen genieten onder de Spaanse zon? Lees dan de informatie op deze pagina, speciaal voor gepensioneerden.

Belastingen blijft een lastig onderwerp. Zowel in Nederland als in Portugal. Voor gedetailleerde vragen kun je het beste contact opnemen met een Nederlandstalige belastingadviseur. Bijvoorbeeld met onderstaande specialisten:


Wij willen dat onze relaties zich geen zorgen hoeven te maken om hun belastingaangiften in Spanje. Wij zorgen ervoor dat er aan de Spaanse belastingverplichtingen wordt voldaan.Wij zoeken hierbij niet het scherpst van de snede, hierdoor is er ook minder kans op inspecties (die in Spanje niet plezierig zijn).


De deskundige Nederlandstalige accountants, economen en belastingadviseurs van Welex bieden professionele dienstverlening aan natuurlijke personen en rechtspersonen en aan zowel residenten als niet-residenten in Spanje.Met de bus kriskras door Spanje ...en daarbuiten. Vind en vergelijk alle busmaatschappijen op CheckMyBus
Informatie over de veerdiensten naar de Balearen en de Canarische eilanden.


Op deze pagina staat uitgelegd welke stappen u moet ondernemen wanneer u uw auto in Spanje wil invoeren. Daarnaast kunt u op deze pagina veel handige tips vinden over het invoeren van uw auto. Het proces is best ingewikkeld en kost de nodige tijd. Er kunnen per regio kleine verschillen in dit proces zitten.


Denkt u aan de invoer van uw Nederlandse auto in Spanje ? Dan regelen wij alles van A tot ZInteressante website over Spanje. Veel aandacht voor het onbekende Spaanse binnenland


Spanje is geen land maar een continent, zo veelzijdig is het. Een continent vol historische en culturele rijkdom, en Andalusië en Castilla y Leon zijn daar voor mij een belangrijk en inspirerende onderdeel van.


Sinds 2016 woon ik met mijn gezin op het Catalaanse platteland. Ik neem je sowieso mee op ontdekkingstocht door de provincie Tarragona. Maar nu ik steeds meer Spanje ontdek, schrijf ik eigenlijk over alles dat ik tegenkom in mijn nieuwe thuisland.Een ongebruikelijke hittegolf in Spanje zorgt zelfs in ‘Spaans Siberië’ voor extreem hoge temperaturen. Terwijl in Nederland nog relatief laconiek wordt gereageerd op klimaatverandering, maken de Spanjaarden zich inmiddels ernstige zorgen.
Van de vijf meestbezochte vakantielanden is Spanje het voordeligst voor vakantiegangers die zelf de boodschappen doen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie.


Mocht je heimwee krijgen naar Nederlandse producten dan kun je die hier bestellen.Spanjeforum bestaat al sinds 2002. Je kunt zoeken in een archief van 235.000 berichten.


Op Vertrek naar Spanje delen we graag handige informatie en tips voor mensen die voor korte of lange tijd in Spanje willen wonen, werken en/of studeren.Alle blogs op deze pagina worden goed bijgehouden. De blogs bieden veel informatie over het dagelijks leven in Spanje


 


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Tenerife Las Teresitas Beach Vroeger zijn de meeste hypotheken in Spanje afgesloten tegen een variabele rente. De banken hebben toen een minimale rentevloer ingesteld waardoor de hypotheeknemers niet volledig konden profiteren van de lage rente. 
More articles