Overzicht van interessante links over emigreren naar en wonen en werken in Italië

Jos Deuling,  dinsdag 9 augustus 2022

 

Meer dan 70 zorgvuldig geselecteerde links over emigreren naar en wonen en werken in Italië. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Italiaans leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Italië, Klimaat en Milieu, Eten, Blogs en Ik Vertrek.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2022.Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Overzicht met de belangrijkste tips voor potentiële emigranten naar Italië.


Persoonlijke ervaringen van Elizabeth van der Giessen over haar verhuizing naar Piëmont. Hoe is het leven in een kleine Italiaans dorp, of ze Nederland mist en tips voor mensen die ook willen emigreren.


Ben je nog lang niet toe aan het leven van een gepensioneerde en wil je nog van alles? Het kan nog steeds, ook als je wat ouder bent, emigreren naar Italië!
Recent NIDI-onderzoek naar Nederlandse 50-plussers die zich pendelend of permanent in de Italiaanse regio Le Marche hebben gevestigd, licht een tipje van de sluier op over regels, integratie, het thuisfront en de twijfels van het ‘paradijs’.


Handige checklist van Radar, het consumentenprogramma van de Tros en Avro. Waar moet je allemaal aan denken als je wilt emigreren naar het buitenland?


Handboek voor de moderne emigrant. Dit boek heeft uitstekende recensies op Bol.com : Heel fijn boek. Leest makkelijk weg. Duidelijke uitleg, handige lijstjes, wat korte ervaring verhaaltjesAls je droomt van een hotelletje onder de Italiaanse zon, is er maar een advies. Dat is helaas niet ‘pak je koffers en ga’ maar ‘pak een vel papier en schrijf’.


Interessant artikel met ervaringen van Nederlanders die zijn gaan wonen ern werken in Italië : 'Het is niet gemakkelijk een baan te vinden in Italië, weten de meesten van onze respondenten te vertellen. Degenen die een eigen bedrijf begonnen zijn, hebben daar natuurlijk geen last van. Dat ging eigenlijk over het algemeen gemakkelijker dan werd verondersteld.’


Het leven van een B&B activiteit is geen vetpot. De meeste mensen overschatten de inkomsten uit verhuur en onderschatten de vaste kosten.


Wilt u in Italie gaan verkopen of bent u op zoek naar Italiaanse zakenpartners of distributeurs? Heeft uw bedrijf een technisch product waar een Italiaanse helpdesk voor opgezet moet worden?


Tips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.


Wilt u ondernemen in Italië? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt export naar Italië en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner?Belangrijke zaken bij het zoeken naar je nieuwe stek in Italië. Wat is de beste provincie of stad om naar toe te gaan verhuizen?


Italië is prachtig: een mooie kust, groene heuvels, cipressen, olijfboomgaarden, oudheden en intrigerende steden. Tel daarbij op de taal en geweldige keuken en het is niet meer dan logisch dat veel mensen dromen van een (tweede) huis in La Bella Italia. Maar als je een huis gaat kopen in Italië, waar let je dan op?


Woningen te koop van particulieren en makelaars

Numbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen Italië en Nederland. Een cappucino is in Italië bijvoorbeeld 50% goedkoper als in Nederland. Een abonnement op een fitness club is daarentegen in Nederland veel goedkoper. Als ik het overzicht zo bekijk dan is het leven in Italië toch wel een stuk goedkoper.Overzicht van de vaste kosten voor nutsvoorzieningen die u als eigenaar van een huis in Italië kunt verwachten.


Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in Italië.


De watervoorziening in Italië is over het algemeen goed geregeld. De kosten zijn laag vergeleken met andere landen in de Europese Unie.


Hoe wordt de belasting voor het ophalen van huisvuil berekend en hoe betaalt u deze aanslag?


Informatie over het gebruik van aardgas via een aansluiting op het net of via een LPG gastank in Umbrië. Zoals het in Umbrië gaat gaat het waarschijnlijk in heel Italië.Mooi beknopt en duidelijk overzicht van de Gezondheidszorg in Italië. Maar let op, hieronder een paar artikelen die een minder rooskleurig beeld schetsen van de gezondsheidszorg in Italië.


In Italië is het principe 'gratis goede zorg voor iedereen' heilig. Maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. De wachttijden zijn lang en artsen bieden voor dik geld privé-diensten aan. Het artikel is weliswaar uit 2006 maar volgens mij nog steeds correct.


Een goede vriendin zou binnenkort geopereerd worden door een befaamde orthopedische chirurg. Maar helaas! Op de valreep ging de operatie niet door, omdat de goede man in de tussentijd is gearresteerd.


In Italië kun je wel een privé-zorgverzekering afsluiten, maar de huisarts valt daar niet onder, omdat die onderdeel uitmaakt van de nationale, publieke gezondheidszorg (Servizio Sanitario Nazionale), waarvoor je je eerst moet inschrijven. Vandaag zal ik uitleggen wat de SSN is, welke zorg eronder valt en hoe wij ons uiteindelijk hebben weten in te schrijven.


Het klinkt zo makkelijk: je wilt naar Italië verhuizen, dus je vraagt een Italiaanse zorgverzekering aan en als dat gelukt is, zeg je je zorgverzekering in Nederland op. Maar zo makkelijk kan het natuurlijk niet zijn. Daarom schrijf ik vandaag over de verschillende vragen en obstakels waar wij tegenaan zijn gelopen, in de hoop dat iemand hier op een dag iets aan heeft.


Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.Uitgebreid artikel met informatie over het meenemen van uw hond op vakantie naar Italië.Overzicht met links naar interessante artikelen over etiquette & gebruiken in Italië. De links zijn gegroepeerd per onderwerp.


Tips voor het zakendoen in Italië. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je zelf ondernemer bent in Italië.Een aantal praktische tips om Italiaans te leren.


Dit artikel staat helemaal in het teken van Italiaans leren. We vertellen je waar je dit het beste kunt doen, met tips voor taalscholen en -cursussen in Nederland, in Vlaanderen, online én natuurlijk in Italië zelf – met gedreven docenten die je met plezier wegwijs maken in de mooiste taal ter wereld!Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, fooien en nog een aantal andere tips.


Voor zowel residenten als niet-residenten van Italië is het mogelijk om in Italië een bankrekening te openen. Om zeker te zijn van tijdige betaling van bijvoorbeeld uw vaste lasten wanneer u zelf niet in Italië bent, biedt een Italiaanse rekening uitkomst.


Bankrekeningen in de EU. Handige pagina met nuttige tips. Europa.eu is de officiële website van de Europese Unie .


Dat de Italiaanse banken er niet goed voor staan, zal weinig mensen zijn ontgaan. De kranten staan er vol van. Slechts weinig buitenlanders zullen daar direct hinder van ondervinden. Kopers en verkopers van Italiaans onroerend goed lopen dat risico wel.Links naar websites met de belasting technische consequenties van een verhuizing naar Italië, onroerend goed belastingen, inkomstenbelasting, BTW, bijdragen Sociale Verzekeringen en zaken als afvalstoffen hefffing en kijk en luistergeld in Italië.


De belastingdruk voor AOW’ers die naar landen als Portugal of Italië willen verhuizen, kan oplopen tot boven de 50 procent, waarschuwt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.


Dit informatieblad is specifiek bedoeld voor inwoners van Nederland met een tweede woning in Italië. Let erop dat afwijkende regels gelden als u (permanent) in Italië woont! De informatie is gebaseerd op fiscale cijfers voor 2020. Bedragen luiden in euro’s.


In welk land moet u inkomstenbelasting betalen?Het Italiaanse openbaar vervoer staat niet erg goed bekend en dat is een understatement. Bijna iedereen die ik erover spreek, heeft er wel eens een slechte ervaring mee gehad.


Reizen binnen Italië – openbaar vervoer & transportNederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Italië


Leven in Italië zonder auto is ondenkbaar, buiten de grote steden zelfs onleefbaar. In de provincie en op het platteland is het openbaar vervoer nog steeds gebrekkig, al probeert men er wel wat van te maken.


Informatie over dubbele inschrijving en inschrijving als voorwaarde om een auto met Italiaans kenteken te kunnen kopen


Waar kun je een autoverzekering krijgen? Hoeveel kost het? We beantwoorden je vragen in deze korte gids over hoe autoverzekeringen in Italië werken.Reis elke dag even mee naar Italië, om virtueel te genieten van prachtige plekken in de laars, van de Italiaanse keuken en van de Italiaanse taal. Buon divertimento!


DitIsItalie.nl is een Online Italië Magazine van en voor Italiëliefhebbers. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en mode.Dit artikel van Vroege Vogels is uit 2007 maar nog steeds actueel : 'Het mediterraanse klimaat zorgt ervoor dat veel Nederlanders graag de zomer doorbrengen in Italië. Ook maken de lange kustlijn, de grote meren en de uitgestrekte berglandschappen maken Italië tot een geliefd vakantieland. Een onderbelichte zijde van Italië is haar falende natuur- en milieubeleid. Zo dreigt een groot deel van Zuid-Italië binnen 20 jaar woestijn te worden’.


Tropische infectieziekten komen mede door klimaatverandering ook in regio's met een milder klimaat, en dus in Europese landen, steeds vaker voor. Het gaat om ziekten als knokkelkoorts, chikungunya, zandmugziekte en hersenontsteking, die allemaal door muggen en teken verspreid worden.Het is een van de dingen die een vakantie in Italië zo heerlijk maakt: lekker eten. Of je nu aanschuift bij een lokale trattoria, een bakje kersen koopt bij een kraampje langs de weg of neerstrijkt bij de lokale bar voor een aperitivo, de Italianen weten je te verrassen met verse producten en de allerlekkerste hapjes.


Italië staat bekend om de voortreffelijke keuken: perfecte pasta’s, verse vleeswaren, romige kazen, knapperige pizza’s…. Om optimaal van al dat lekkers dat in Italië geserveerd wordt te kunnen genieten, kies je voor elke lekkernij de best passende gelegenheid.


Frans (Fratello) is olijfboer in Puglia, Zuid-Italië. Hij is ook cellist, publicist en schrijver van het boek Lekkerissimo. Sorella Karin is juf in Amsterdam en culinair journalist. Wekelijks schrijven zij aan elkaar, over Italië, koken en lekker eten.
Mocht je heimwee krijgen naar Nederlandse producten dan kun je die hier bestellen.


Over Italië, de Italiaanse taal, cultuur, eten en reizenMeer links naar Italië blogs vind je hier: 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Panorama van Florence Volgens Italiaans recht gaat de eigendom van onroerende zaken over door wilsovereenstemming die schriftelijk is vastgelegd. Anders dan in Nederland hoeft die schriftelijke vastlegging niet bij een notaris plaats te vinden, maar toch zal dat vrijwel altijd gebeuren. 
More articles