Overzicht van interessante links over wonen en werken in Hongarije

Jos Deuling,  maandag 29 juni 2020

 

Meer dan 50 zorgvuldig geselecteerde links over wonen en werken in Hongarije. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Hongaars leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Hongarije, Klimaat, Eten, Blogs en Ik Vertrek.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2020.Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Uitstekend overzicht van alle voordelen van een verhuizing naar Hongarije : kosten levensonderhoud, ruimte en rust, prettig landelijk klimaat, veel kuuroorden, goede gezondheidszorg.


Je moet je vooraf een goed beeld vormen van Hongarije, ook van de misschien minder positieve aspecten. Ook veel aandacht voor het onderwijs in Hongarije.


Het enige Nederlandstalige boek met veel praktische informatie over emigreren en wonen in Hongarije.


Handige checklist van Radar, het consumentenprogramma van de Tros en Avro. Waar moet je allemaal aan denken als je wilt emigreren naar het buitenland?


Handboek voor de moderne emigrant. Dit boek heeft uitstekende recensies op Bol.com : Heel fijn boek. Leest makkelijk weg. Duidelijke uitleg, handige lijstjes, wat korte ervaring verhaaltjesDuidelijk overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende ondernemingsvormen in Hongarije. Advies van de auteur: 'Laat u altijd goed voorlichten, zowel juridisch als fiscaal, voordat u iets onderneemt in Hongarije!’


Korte introductie van een aantal relevante vragen : visum, werkvergunning, werkeloos, ziek of arbeidsongeschikt.


Tips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.


Wilt u een bedrijf starten in Hongarije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Hongaars bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Twee kritische artikelen over het arbeidsklimaat in Hongarije :Dit artikel van de Hongarije specialist Robert Kemkers is weliswaar uit 2014 maar er staan veel praktische tips in voor mensen die op zoek zijn naar een huis in Hongarije.Enkele gemiddelde bedragen voor nutsvoorzieningen, belastingen en overige kosten voor dagelijks levensonderhoud


Numbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen Nederland en Hongarije. Zo zijn boodschappen in de supermarkt 45 % goedkoper dan in Nederland. Uit eten in een restaurant is bijna 60 % goedkoper. Ideaal dus als je een Nederlandse uitkering of Nederlands pensioen ontvangt.


Water en licht zijn bijna overal in Hongarije beschikbaar. Ook op het platteland. Gas en riolering daarentegen niet. Let hierop als je van plan bent een huis te kopen in Hongarije.


Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in Hongarije.


Op het platteland zijn de woningen vaak niet aangesloten op het gasnetwerk. In dit aardige artikel worden de verschillen tussen stoken op gas en stoken op hout beschreven.Uitgebreid artikel over de Hongaarse zorgverzekering. Onderwerpen : Europese Ziekenfondspas, Hongaarse Ziekenfondspas, de basiszorg en wie is waarvoor verzekert.


Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je als gepensioneerde in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.


Handige pagina van de Europese Unie over de de gezondheidszorg in Hongarije. Onderwerpen : Noodgevallen, Behandeling, dekking en kosten, Artsen, Tandartsen, Ziekenhuisopname, Geneesmiddelen en therapie, Ambulance, Terugbetalingen en Eigen bijdrage.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.

De informatie over huisdieren staat halverwege de pagina. Je moet dus even naar beneden scrollen. Het ANWB artikel is een nuttige aanvulling op het artikel van Nederlandwereldwijd.nl dat hierboven genoemd wordt.


Zeer uitgebreid artikel. Aandacht voor honden en restaurants, op het strand, het loslopen van honden, openbaar vervoer, gezondheid, jacht en klimaat.


De verschillen tussen stad en platteland zijn groot. In de stad worden grenzen gesteld aan het houden van kleinvee of meerdere (grotere) huisdieren. Interessant artikel van Robert Kemkers over het houden van kleinvee, overlast, bijen houden, honden, katten, konijnen en eenden.Een aantal aardige tips over hoe Hongaren met elkaar omgaan in het dagelijks verkeer. De volgende onderwerpen komen ter sprake: Bezoek, Begroeten, Sociale zones, Aanraken, Cadeautjes, en Hongaarse hoffelijkheid


Tips voor het zakendoen in Hongarije. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je zelf zaken gaat doen in Hongarijel.
In dit Engelstalige artikel vind je een lijst met instellingen waar je in Hongarije een taalcursus kunt volgen. Ik heb veel positieve reacties gelezen van mensen die in Hongarije een cursus Hongaars hebben gevolgd.


Leer Hongaars online met gratis lessen die aanvoelen als een spel.In een aantal steden in Nederland kun je ook een mondelinge cursus Hongaars volgen. Goed voor je spreekvaardigheid en je hebt een stok achter de deur om je huiswerk te maken.

Almere :


Amsterdam :


Den Haag :


Eindhoven :


Haarlem :

De Hongaarse School in Haarlem bestaat al meer dan 30 jaar!

Hengelo :


Leiden :


Meppel :


Rotterdam :


Oss :


Uden :
Over geld wisselen, opnemen van geld en het openen van een bankrekening in Hongarije. Met tips zowel voor toeristen als permanente bewoners.


Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, tips en een aantal bijzonderheden


Heeft u een bankrekening nodig in uw eigen land of in een ander EU-land?


Informatie over de Hongaarse bankbiljetten, Creditcard, Geld wisselen, Geldautomaat, Pinnen, Prijspeil, Indicatieprijzen restaurants, toeganskaarten en handige pasjes.Overzicht van de verschillende belastingen bij aankoop en verkoop van onroerend goed in Hongarije


Informatie over de aangifte voor de inkomstenbelasting : Belastingplicht in thuisland of in Hongarije, Vrijstelling inkomstenbelasting in Hongarije, Verklaring voor Nederlandse belastingdienst en Aanvragen Hongaarse belastingkaart en fiscaal nummer.
In welk land moet u inkomstenbelasting betalen?


De volgende onderwerpen komen aan de orde: Hongaarse adreskaart, Invoeren in Hongarije, De douane, De verzekering, Geen eenvoudige procedure, Afmelden in Nederland en Niet EU en overige voertuigen.


Informatie over de volgende onderwerpen: Een auto invoeren in Hongarije, Wegenbelasting, Rijbewijs EU-ingezetenen, Rijbewijs niet EU-ingezeten, APK (Algemene periodieke keuring), Welke documenten moet je bij je hebben als je onderweg bent, Tolheffing in Hongarije, Parkeervergunningen.

Onderwerpen: Reischecklist Hongarije, Veiligheidsrisico’s, Verkeersveiligheid, Gezondheid, Tips van de Nederlandse ambassade in Hongarije, In geval van nood. Nederlandwereldwijd.nl is een website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Meer dan 1500 pagina’s Hongarije informatie voor vakantiegangers, Hongaarse Nederlanders, Nederlandse Hongaren en iedereen met interesse in HongarijeSinds 1 januari 2013 is wettelijk bepaald dat een koopovereenkomst voor een bouwwerk in principe niet kan worden ingeschreven door het kadaster indien er geen vermelding is van een uniek energielabel met bijbehorend rapport!


Kort overzicht van het klimaat in Hongarije. Onderwerpen : Temperaturen, Zomerzon, Winterweer, Wind, Regen en neerslag, Klimaatstatistieken Hongarije.


Na de val van het communisme ging Hongarije aan het aardgas. Maar buiten de grote steden wordt nog steeds op grote schaal hout gestookt. Met alle gevolgen van dien.Hoe is het om boodschappen te doen in Hongarije? Is er veel verschil met Nederland?
Op de Engelstalige pagina kun je voor een groot aantal verschillende levensmiddelen zien wat ze kosten in Nederland en in Hongarije. Een kilo kaas kost in Hongarije bijvoorbeeld rond de 5 euro en een kilo aardappelen maar 70 eurocent. Het eten in Hongarije is gewoon een stuk goedkoper.


Mocht je heimwee krijgen naar Nederlandse producten dan kun je die hier bestellen.

Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Huis bouwen hongarije Afgelopen jaar is er het een en ander gewijzigd t.a.v. bouw- en sloopvergunningen in Hongarije. In plaats van een vergunningsplicht geldt er nu in principe een meldingsplicht. En van papieren dossiers is men overgegaan op digitale (elektronische) dossiers en dagboeken. In theorie zou veel een stuk eenvoudiger en soepeler moeten worden, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd het geval te zijn. 
More articles