Informatie over autorijden in Hongarije

Jos Deuling,  woensdag 31 augustus 2016

”Straat

Een auto invoeren in Hongarije

Voor het importeren van een auto gelden diverse restricties, ongeacht of de auto van binnen of buiten de EU wordt ingevoerd:

 1. Als je een auto van buiten de EU invoert dan moet je wellicht BTW en douanerechten betalen
 2. Een bewijs van inschrijving op het woonadres
 3. Je moet een keuringsbewijs kunnen overleggen
 4. De eigenaar moet een geregistreerde Hongaars adres en verblijfsvergunning hebben
Wegenbelasting

Als je auto in Hongarije geregistreerd staat dan moet je jaarlijks wegenbelasting betalen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het vermogen van de motor van je auto.

Rijbewijs EU-ingezetenen

Bewoners van de EU die een modern EU rijbewijs bezitten, mogen met dit rijbewijs in Hongarije autorijden.

Rijbewijs niet EU-ingezeten

Als je van buiten de EU komt dan is gedurende 1 jaar na aankomt in Hongarije jouw internationale rijbewijs geldig. Je kunt gedurende dat jaar zonder problemen autorijden in Hongarije. Daarna moet je je rijbewijs inruilen voor een Hongaars rijbewijs. Als je oude rijbewijs is uitgegeven in een land dat niet het ‘Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer’ heeft ondertekend dan moet je medisch gekeurd worden en een rijvaardigheidstest uitvoeren.

APK (Algemene periodieke keuring)

Auto’s ouder dan 3 jaar moeten eens in de 2 jaar gekeurd worden.

Autorijden in Hongarije

De volgende documenten moet je bij je hebben:

 • Rijbewijs
 • Kentekenbewijs
 • Bewijs van verzekering
 • Ongelukken rapport
De volgende attributen moet je bij je hebben:

 • EHBO doos
 • Reflecterende jas
 • Gevarendriehoek
 • Reservewiel
 • Gereedschapskist
 • Reservelampen
 • Moersleutel
 • Krik
Tolheffing in Hongarije

Het tolsysteem in Hongarije is een stuk ingewikkelder geworden vanaf januari 2015. Een vignet (ook bekend als e-vignet of e-Matrica) moet worden aangeschaft om gebruik te mogen maken van de snelwegen. Een overzicht van de wegen waarvoor een e-vignet nodig is en een lijst met snelwegen die gratis te blijven kun je hier vinden: .

Het vignet is verkrijgbaar bij grote tankstations op de toegangswegen tot de snelweg en ze kunnen ook online worden gekocht via de internet sites van de meeste Hongaarse banken.

Als je zonder zonder vignet op de snelweg rijdt, loop je het risico een boete te moeten betalen. Op vind je de details.

Parkeervergunningen

Parkeervergunningen worden uitgegeven door elke afzonderlijke gemeente en zijn alleen van toepassing in het centrum van gebieden waar een heffing wordt geheven om te parkeren tijdens de dag. Je moet je auto registreren bij het gemeentebestuur. Niet iedereen komt zonder meer in aanmerking voor een vergunning. Er kunnen strenge regels gelden bij de beoordeling van de aanvraag voor een parkeervergunning. In sommige wijken is het voldoende als je kunt aantonen dat je de eigenaar bent van een auro en dat je een geregistreerde Hongaarse adres hebt; in andere wijken moeten de eigenaar van de woning en de eigenaar van het voertuig komen voor een vergunning.

De volgende documenten kun je nodig hebben bij de aanvraag voor een parkeervergunning:
 • Een geldige verblijfsvergunning of Hongaarse registratiekaart
 • Een bewijs van inschrijving op het woonadres
 • Kentekenbewijs van de auto
 • Koopovereenkomst van de woning


Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Veszprém, Hungary Onze gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Hongarije te verhuizen of daar al woont. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Hongarije. Lees nu verder om alles te ontdekken! 
More articles