Geld- en bankzaken in Hongarije

Robert Kemkers,  zaterdag 4 maart 2017

”Online

Door: Robert Kemkers,

Roberts Advies Geld- en bankzaken in Hongarije

Geregeld krijgen wij vragen over geld wisselen, opnemen van geld en het openen van een bankrekening in Hongarije. Daarom deze keer aandacht voor deze thema’s, met tips zowel voor toeristen als permanente bewoners.

De nationale munteenheid in Hongarije is nog altijd de forint, een naam die - net als vroeger in Nederland - is afgeleid van 'florijn'. De invoering van de euro is in Hongarije herhaaldelijk uitgesteld en hoewel het doel is om in de toekomst tot de eurozone te gaan behoren, lijkt het waarschijnlijk dat de komende vijf jaar zeker nog met de forint (afgekort tot Ft. of HUF) betaald wordt. In sommige winkels en bij tankstations kan men ook met euro’s betalen, maar vaak tegen een ongunstige koers.

De forint
Vroeger was de forint onderverdeeld in ‘fillér’, maar die is al lang geleden afgeschaft, evenals de muntjes van 1 en 2 Ft. Er zijn munten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 forint en biljetten van 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 forint. De laatste twee zijn recentelijk vernieuwd, met iets andere kleuren en meer veiligheidskenmerken. Het plan is om eind dit jaar ook het biljet van 5.000 forint te vernieuwen. Vanaf 1 januari 2018 kan men met de oudere serie van 20.000 Ft. (de nieuwe versie is groen) in winkels niet meer betalen! De oude, rood-rozekleurige bankbiljetten van 10.000 Ft. blijven voorlopig nog wel geldig. Verder worden vanaf maart 2017 de bankbiljetten van 2.000 en 5.000 Ft. vervangen: het nieuwe briefje van 2.000 Ft. is donker(der) bruin i.p.v. grijs-bruin en het nieuwe biljet van 5.000 Ft. is geel i.p.v. paars. De oude bankbiljetten, uitgegeven vóór 2016 zijn vooralsnog geldig t/m 31 juli 2017 en dienen de komende maanden dus snel te worden omgewisseld; verwacht wordt dat ook deze termijn verlengd zal worden tot het einde van 2017. De uit de roulatie genomen biljetten zijn daarna nog drie jaar gratis om te wisselen voor nieuwe bij alle banken en postkantoren en nog twintig jaar bij de Hongaarse Nationale Bank.

Geld pinnen
De wisselkoers schommelt alweer geruime tijd rond HUF 310 voor € 1 (actuele middenkoers te vinden op: ). Het voordeligst kan men aan forinten komen door met een Nederlandse of Belgische bankpas naar een geldautomaat te gaan en te pinnen. Die met ‘ATM’ aangeduide machines zijn in ieder groter dorp te vinden. Daarnaast kan men vaak (tegen een kleine opslag) op een postkantoor geld opnemen met een buitenlandse bankpas. Met de meeste Nederlandse of Belgische bankpassen kan men per dag maximaal €500 pinnen, dat is ca. 150.000 Ft (bij de OTF Bank 100.000 Ft). Er geldt vaak ook een maximum per week (die loopt vanaf donderdag). Let op! Steeds meer automaten vragen na het selecteren van het bedrag of men het geld wil laten afschrijven zonder conversie (in HUF) of met conversie (in EUR). Kies in dit geval voor de optie ‘zonder / without’! Dan berekent de eigen Nederlandse of Belgische bank een vrij gunstige koers. Bij conversie krijgt men een zeer slechte wisselkoers van de Hongaarse bank, dat raad ik sterk af! Ook raad ik geld opnemen met een creditcard af, dat is veel duurder en alleen voor noodgevallen handig.

Omwisselen
Wie contante euro’s heeft en die wil omwisselen kan dat beter niet bij een Hongaarse bank doen, de wisselkoers is dan tamelijk slecht en men betaalt ook nog provisie. Geld wisselen op ‘straat’ (zwart) is alleen aan te raden als men eens wil ervaren hoe een Hongaars politiebureau er van binnen uitziet en als men graag opgelicht wil worden! Een veel beter alternatief zijn de vele wisselkantoortjes (‘pénzváltó’). Die hanteren doorgaans heldere wisselkoersen, die wel onderling kunnen verschillen. Let op voor bedrog in toeristische locaties als Boedapest en Siófok! Vaak zit er een wisselkantoor in het gebouw van de TESCO, maar die geven niet altijd de beste koers. In Pécs kan men onder andere op het Kórház tér en in de Irgalmasok utcája (‘Mišo’) tegen een gunstige koers wisselen; bij grotere bedragen krijgt men doorgaans nog een iets betere koers. Let er goed op of de wisselkantoren een commissie hanteren!

Bankenbelasting
Vaak berekent men een toeslag in de vorm van een ‘financiële transactiebelasting’. Dit is een belasting die voor de bancaire sector is ingevoerd ter bestrijding van de economische crisis. De gedachte is dat de financiële sector - die hier verantwoordelijk voor wordt gehouden - er zelf aan bijdraagt, maar de banken rekenen dit door aan de klant. Deze ‘bankenbelasting’ geldt voor vrijwel alle transacties: geld wisselen, geld contant of via de bankautomaat opnemen, geld overboeken (ook via internet). Vandaar dat geld opnemen en overboeken in Hongarije niet gratis is. Deze belasting bedraagt afhankelijk van de transactie 0,3-0,6%, daarnaast telt de bank er nog een percentage bij op (tot een maximum bij grotere bedragen). De tarieven verschillen soms sterk tussen de banken en ook tussen de verschillende soorten bankrekeningen (pakketen).

Welk pakket?
Wie (semi-)permanent in Hongarije woont en vaak geld overmaakt of ontvangt kan het beste zich goed laten voorlichten door de bank welk pakket het beste past. Vaak betaalt men bij een type bankrekening met een iets hoger vast bedrag per maand minder kosten per transactie. Ook kan men als particulier bij de bank een aanvraag indienen om maximaal tweemaal per maand - met een maximum van in totaal 150.000 Ft. - gratis geld te kunnen opnemen bij elke willekeurige bankautomaat in Hongarije.

Overboeken in forinten
Wie een bedrijfsrekening heeft betaalt doorgaans een hoger bedrag aan kosten en betaalt ook als er contant geld wordt gestort of geld op de rekening wordt bijgeschreven. Dit laatste geldt niet voor de meeste particuliere rekeningen, al worden er wel kosten in rekening gebracht als men euro’s vanuit het buitenland overboekt op een Hongaarse forint-rekening. Deze kosten kan men omzeilen door vanuit Nederland of België een bedrag in forinten over te boeken óf door ook een eurorekening te openen bij de Hongaarse bank. Overboeken van euro’s naar een eurorekening kost doorgaans niets en veel banken bieden een mogelijkheid om tegen een gunstige koers via internet digitaal geld te wisselen tussen de euro- en forintrekening. Hoe hoger het bedrag, hoe beter.

Euro's opnemen
Men kan in Hongarije nooit euro’s opnemen uit een automaat, maar wel contant opvragen bij de kas van de bank; grotere bedragen dient men 1-2 werkdagen van te voren te reserveren. Ook grotere bedragen in forinten zijn geen probleem, maar de kosten zijn wel iets hoger dan bij opname uit de automaat. In het laatste geval is het maximum meestal 200.000-400.000 forint/dag.

Aanbevolen banken
Uit onze ervaring kan ik met name de Raiffeisen Bank en Erste Bank aanraden: gekwalificeerd personeel dat doorgaans ook Duits of Engels spreekt en gunstige tarieven voor overboekingen en geldopname. Wel zijn kleinere filialen van de Raiffeisen Bank recentelijk gesloten, maar men kan nog in de provinciehoofdsteden terecht. Andere banken met een goede reputatie zijn onder andere K&H Bank en Budapest Bank. Het voordeel van de Takarék bank (zelfstandige regionale spaarbanken met verschillende namen, zoals Hungária, Szigetvári, Mohácsi Takarék enz.) is dat ze veel filialen hebben, ook in kleinere dorpen. Een nadeel is dat men er niet overal vreemde talen spreekt. Uit eigen ervaring raad ik lezers de OTP Bank af; doorgaans veel bureaucratie, weinig talenkennis en hoge(re) tarieven.

Overige bankzaken
Alle banken bieden betaling van (nuts)rekeningen per automatische incasso (‘csoportos beszedés’) aan. Sparen kan ook, maar de rentes zijn momenteel erg laag en er gaat nog ca. 22% rentebelasting van de bijgeschreven rente af. Er is geen vermogensbelasting; Hongarije heeft geen bankgeheim en spaargeld is tegenwoordig ook snel(ler) bekend bij de fiscus in andere EU-landen. Geld is in Hongarije bij banken tamelijk veilig en net als in Nederland en België is spaargeld per persoon en per bank gegarandeerd tot een bedrag van € 100.000. Wie meer spaargeld heeft kan het beste het geld verspreiden over meerdere banken. Sommige bankfilialen bieden de mogelijkheid van het huren van een kluisje (‘széf’).

Robert Kemkers
Robert Kemkers - GeGe Makelaardij & Taxaties KFT.

 


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

uitzicht op een Hongaars meer De lente is hét seizoen voor het bekijken van huizen in Hongarije: als het lukt om een droomhuis te vinden, kan men er deze zomer reeds vakantievieren of er (semi-)permanent wonen. Een dozijn jaar ervaring heeft geleerd dat er zeer verschillende klanten zijn, die met een uiteenlopend doel andere objecten zoeken en ook, dat de een zich anders voorbereid op het bezoek dan de ander. Graag geef ik ditmaal enkele tips voor het plannen van een bezichtigingsreis voor wie zich oriënteert op een hui 
More articles


Links