Tips voor het plannen van een bezichtigingsreis in Hongarije

Robert Kemkers,  zaterdag 8 maart 2014

”dakpannen 

Column van Robert Kemkers van in

Het eerste advies is om thuis al voldoende tijd uit te trekken voor de planning. Als men, zoals de meeste klanten, maar enkele dagen naar Hongarije komt en veel huizen bekijkt, is er weinig tijd om goed een afweging te maken en kan het zijn dat men na enkele dagen tot de conclusie komt iets heel anders te zoeken. Die situatie kan zich natuurlijk altijd voordoen, maar het is voor de makelaar(s) ook eenvoudiger om de juiste objecten te selecteren als men vooraf goed heeft overlegd wat de belangrijkste zoekcriteria zijn. Uit onze praktijkervaring blijkt dat de kans op succes aanmerkelijk groter is als men in alle rust enkele goed geselecteerde objecten bezoekt, dan als men, al dan niet verspreid over meerdere regio’s en aangeboden door diverse makelaars, zoveel mogelijk huizen wil bekijken in korte tijd. Er is dan vaak minder oog voor belangrijke details en daardoor bestaat het gevaar dat men aan het einde een huis kiest dat later toch niet blijkt te zijn wat men zocht.

Wat is het doel?
Bedenk van te voren wat voor u het doel is van de aankoop: een huis alleen voor vakanties, puur voor de verhuur of om er zelf (semi-)permanent te gaan wonen? Als u overweegt het eerst te benutten als vakantiewoning en op termijn er langer te verblijven of om zelfs te emigreren, is het verstandig een huis te kiezen dat ook voor dat laatste doel geschikt is. Dan kan men bijvoorbeeld aan het voorhanden zijn van (stedelijke) voorzieningen denken, maar ook de bereikbaarheid van de woning, ook in de winter.

Een klusser, of juist niet?
Naar Europese maatstaven zijn bestaande woningen in Hongarije nog altijd (heel) goedkoop, zowel op te knappen als reeds geheel gerenoveerde huizen. Arbeid is nog steeds (zeer) goedkoop, maar de prijzen van diverse bouwmaterialen zijn voor een belangrijk deel universeel. Wilt u een grote tuin, of is dat minder belangrijk? En hoeveel slaapkamers? Wat voor soort landschap spreekt u het meest aan en wat zijn belangrijke voorzieningen die in de nabijheid moeten zijn? Communiceer deze gegevens met de makelaar(s) en zo komt een zoekprofiel tot stand. Naast door u zelf te kiezen objecten, kan de makelaar ook nog andere geschikte objecten aandragen die voldoen aan uw criteria. Wijs een huis niet op voorhand, bijvoorbeeld n.a.v. de foto’s, direct af en verwacht er ook niet teveel van; een bezoek biedt de beste kans alles zelf te ervaren. Tijdens de bezichtigingsreis kunt u bij nader inzien misschien enkele zoekcriteria, waaronder de prijs, bijstellen. De makelaar kan daarop het programma aanpassen. Mede hierom kan men de voorkeur geven om met minder makelaars een afspraak te maken, dan met vele slechts een of twee huizen te bekijken; de kans op bijstelling van het programma is dan minimaal.

Kiezen van een makelaar
Makelaar is in Hongarije geen vrij beroep, maar gebonden aan inschrijvingen en een vergunning. Vergewis u ervan dat de makelaar hierover beschikt, dit om (nare) juridische problemen nadien te voorkomen. Het is ook aan te raden van te voren een bepaalde regio uit te kiezen en daar diverse huizen te bekijken en niet kriskras door het land te rijden. Eventueel kunt u eerst een eigen kennismakingsreis maken en verschillende streken bezoeken, zeker als men overweegt te emigreren, en bij voorkeur in verschillende seizoenen. De makelaar kan helpen bij het plannen van een bezichtigingsreis, maar daarnaast zijn er ook diverse reisburo’s en verhuurders van Hongaarse vakantiehuizen. Internet helpt u aan praktische tips en daarnaast zijn er ook diverse boeken, waarvan '' (Uitgeverij Guidelines) een aanrader is. Kortom, een goede voorbereiding is het halve werk voor een weloverwogen keuze!

Robert Kemkers
Robert Kemkers - GeGe Makelaardij & Taxaties KFT.Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

onderneming hongarije Herhaaldelijk bereiken de redactie van Mecsek Magazine vragen van vooral permanente bewoners welke stappen men moet zetten voor het oprichten van een onderneming in Hongarije en welke alternatieven er zijn. Hieronder zal ik proberen globaal een beeld te schetsen. 
More articles