Tips voor het plannen van een bezichtigingsreis in Hongarije

Robert Kemkers,  zaterdag 8 maart 2014

”dakpannen 

Column van Robert Kemkers van in

Het eerste advies is om thuis al voldoende tijd uit te trekken voor de planning. Als men, zoals de meeste klanten, maar enkele dagen naar Hongarije komt en veel huizen bekijkt, is er weinig tijd om goed een afweging te maken en kan het zijn dat men na enkele dagen tot de conclusie komt iets heel anders te zoeken. Die situatie kan zich natuurlijk altijd voordoen, maar het is voor de makelaar(s) ook eenvoudiger om de juiste objecten te selecteren als men vooraf goed heeft overlegd wat de belangrijkste zoekcriteria zijn. Uit onze praktijkervaring blijkt dat de kans op succes aanmerkelijk groter is als men in alle rust enkele goed geselecteerde objecten bezoekt, dan als men, al dan niet verspreid over meerdere regio’s en aangeboden door diverse makelaars, zoveel mogelijk huizen wil bekijken in korte tijd. Er is dan vaak minder oog voor belangrijke details en daardoor bestaat het gevaar dat men aan het einde een huis kiest dat later toch niet blijkt te zijn wat men zocht.

Wat is het doel?
Bedenk van te voren wat voor u het doel is van de aankoop: een huis alleen voor vakanties, puur voor de verhuur of om er zelf (semi-)permanent te gaan wonen? Als u overweegt het eerst te benutten als vakantiewoning en op termijn er langer te verblijven of om zelfs te emigreren, is het verstandig een huis te kiezen dat ook voor dat laatste doel geschikt is. Dan kan men bijvoorbeeld aan het voorhanden zijn van (stedelijke) voorzieningen denken, maar ook de bereikbaarheid van de woning, ook in de winter.

Een klusser, of juist niet?
Naar Europese maatstaven zijn bestaande woningen in Hongarije nog altijd (heel) goedkoop, zowel op te knappen als reeds geheel gerenoveerde huizen. Arbeid is nog steeds (zeer) goedkoop, maar de prijzen van diverse bouwmaterialen zijn voor een belangrijk deel universeel. Wilt u een grote tuin, of is dat minder belangrijk? En hoeveel slaapkamers? Wat voor soort landschap spreekt u het meest aan en wat zijn belangrijke voorzieningen die in de nabijheid moeten zijn? Communiceer deze gegevens met de makelaar(s) en zo komt een zoekprofiel tot stand. Naast door u zelf te kiezen objecten, kan de makelaar ook nog andere geschikte objecten aandragen die voldoen aan uw criteria. Wijs een huis niet op voorhand, bijvoorbeeld n.a.v. de foto’s, direct af en verwacht er ook niet teveel van; een bezoek biedt de beste kans alles zelf te ervaren. Tijdens de bezichtigingsreis kunt u bij nader inzien misschien enkele zoekcriteria, waaronder de prijs, bijstellen. De makelaar kan daarop het programma aanpassen. Mede hierom kan men de voorkeur geven om met minder makelaars een afspraak te maken, dan met vele slechts een of twee huizen te bekijken; de kans op bijstelling van het programma is dan minimaal.

Kiezen van een makelaar
Makelaar is in Hongarije geen vrij beroep, maar gebonden aan inschrijvingen en een vergunning. Vergewis u ervan dat de makelaar hierover beschikt, dit om (nare) juridische problemen nadien te voorkomen. Het is ook aan te raden van te voren een bepaalde regio uit te kiezen en daar diverse huizen te bekijken en niet kriskras door het land te rijden. Eventueel kunt u eerst een eigen kennismakingsreis maken en verschillende streken bezoeken, zeker als men overweegt te emigreren, en bij voorkeur in verschillende seizoenen. De makelaar kan helpen bij het plannen van een bezichtigingsreis, maar daarnaast zijn er ook diverse reisburo’s en verhuurders van Hongaarse vakantiehuizen. Internet helpt u aan praktische tips en daarnaast zijn er ook diverse boeken, waarvan '' (Uitgeverij Guidelines) een aanrader is. Kortom, een goede voorbereiding is het halve werk voor een weloverwogen keuze!

Robert Kemkers
Robert Kemkers - GeGe Makelaardij & Taxaties KFT.
Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Landschap in Hongarije Als je van plan bent om een huis te kopen in Hongarije, dan is het handig om een compact woordenboekje te hebben met allerlei veelvoorkomende onroerend goed termen. Ik heb daarom een woordenlijst samengesteld met meer dan 100 Hongaarse woorden en hun Nederlandse vertaling. 
More articles