Overzicht van interessante links over emigreren naar en wonen en werken in Griekenland

Jos Deuling,  zondag 15 januari 2023

 

Meer dan 70 zorgvuldig geselecteerde links over emigreren naar en wonen en werken in Griekenland. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Grieks leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Griekenland, Klimaat en Milieu, Eten, Blogs en Ik Vertrek.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2023.


Emigreren naar Griekenland :


Op het Griekenland forum Oríste vind je veel praktische informatie over emigreren naar en wonen in Griekenland. Je kunt ook zelf vragen stellen.


Informatie over de volgende onderwerpen : Meubilair verzenden of lokaal kopen, Een auto importeren, Ziektekosten verzekering, Onderwijs en Socialiseren in uw nieuwe omgeving.


Uitgebreid artikel met diverse handige tips die u helpen bij de voorbereiding van uw emigratie. De auteur geeft het advies ook altijd contact op te nemen met de Griekse ambassade en / of lokale autoriteiten om te controleren of u aan alles gedacht heeft.

Links met algemene informatie over emigreren :


Handige checklist van Radar, het consumentenprogramma van de Tros en Avro. Waar moet je allemaal aan denken als je wilt emigreren naar het buitenland?


Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Emigreren uit frustratie is geen goed idee. Mensen met emigratieplannen zouden voor zichzelf de positieve en negatieve aspecten, maar ook de kansen en bedreigingen van zowel het thuisland als het emigratieland eens op een rijtje moeten zetten.


Dit handboek (editie 2018) geeft u een duidelijk inzicht in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Griekenland. Praktische informatie over werk vinden, een woning kopen en een school kiezen voor uw kinderen. Over het afhandelen van zaken met de belastingdienst, opgebouwd pensioen veilig stellen en u op de juiste manier verzekeren.
Handboek voor de moderne emigrant. Dit boek heeft uitstekende recensies op Bol.com : Heel fijn boek. Leest makkelijk weg. Duidelijke uitleg, handige lijstjes, wat korte ervaring verhaaltjesTips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.

Handige overzichtspagina van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken over zakendoen in Griekenland.


Op het Griekenand forum Oríste vertellen mensen uit de praktijk tegen welke problemen ze aanlopen bij het starten van een onderneming. Goed om kennis van te nemen.


Handvatten voor het starten van een onderneming in Griekenland. Controleer wel altijd bij de Griekse instanties wat de specifieke verplichtingen voor úw situatie zijn.Welke stappen moet je doorlopen als je besloten hebt om een huis in Griekenland te kopen ?


Diverse tips, bijvoorbeelde deze : 'In Griekenland kan een grondstuk eigendom zijn van een groot aantal mensen, verspreid over de verre uithoeken van de wereld. Iedereen moet instemmen met het ondertekenen van het koopcontract.’


Een stukje grond kopen en een huis bouwen in Griekenland is een belevenis op zich. Want zo makkelijk als je in Nederland een huis uitzoekt met één klik op de muis, én koopt, zo makkelijk gaat dat hier dus niet. Ik was er niet op voorbereid dat je al gauw een paar plukken haar grijzer bent en een flinke dot geld armer, maar wel een ervaring rijker. Die ervaring, daar gaat dit stukje over.


Als je echt alles wilt weten over het kopen van een huis in Griekenland dan moet je het boek 'Wonen en kopen in Griekenland van Peter Gilissen kopen.Numbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen Griekenland en Nederland. Eten in een restaurant is in Griekenland ongeveer 50% goedkoper als in Nederland. Dagelijkse boodschappen, met uitzondering van melk en eieren, zijn in Griekenland een stuk goedkoper.


Aardig artikel van een lokale bewoner waarin hij vertelt wat hij en zijn gezin gemiddeld kwijt zijn als zij uit eten gaan, Verder vergelijkt hij de kosten van de dagelijkse levensbehoeften.Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in Griekenland.


Interessante discussie uit 2012 waarin forum leden vertellen hoe zij hun woning verwarmen.


De riolering in Griekenland is anders dan in Nederland.

Twee forumdiscussies over zwerfafval in Griekenland :


Als je mij vraagt wat de mindere kanten van Griekenland zijn staat met stip bovenaan de vraag waarom de Grieken zo onverschillig met hun milieu omgaan. Hoeveel schitterende plekjes worden niet ontsiert door klakkeloos gedumpt afval? Waarom is men eigenlijk zo slordig t.a.v. hun afvalproblematiek?


Discussie uit 2012 op het Griekenland forum Oríste over het illegaal storten van afval.Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.
Je wil liever niet ziek worden in Griekenland, en je wil liever niet in een openbaar hospitaal belanden, maar dat wil je eigenlijk nergens. Toch kan het ons allen overkomen.


Vanwege de bezuinigingen is er heel weinig geld over in de zorg. Dat leidt tot schrijnende toestanden. Ingeborg Beugel kijkt in een lokaal ziekenhuis naar de gevolgen. Er is gebrek aan alles.


In juli 2013 brak ik mijn rug bij een motorongeluk toen we van het strand kwamen. Het werd de eerste keer dat ik iets met medische zorg in Griekenland te maken kreeg. En ik moet het toegeven, als ik iets doe, doe ik het goed.Wie aan Griekenland denkt, denkt aan zon, zee, terrasjes en heerlijk genieten. Maar wie op een terrasje zit te genieten, ziet ook de vele honden en katten die rondom de tafeltjes scharrelen. Deze zwerfhonden en -katten hebben een hard bestaan.Tips voor het zakendoen in Griekenland. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je zelf ondernemer bent in Griekenland.
In Griekenland waan je je met recht in het land van de goden. Het zijn dan ook zeer hartelijke en temperamentvolle mensen die weten wat gastvrijheid is. Zodra je een aantal woordjes Grieks spreekt, nemen ze de plaats van Zeus in. Ze ervaren het als zeer prettig als je hun gewoontes respecteert.

Een aantal praktische tips om Nieuwgrieks te leren.


Durf te spreken, durf fouten te maken, durf ’t niet te snappen, durf jouw manier van leren te ontdekken. Daarover gaan deze 11 tips. Pik eruit wat jou leuk lijkt en leer Grieks op jouw manier.


GrieksOnline.nl is een moderne online leer-en oefenmethode Nieuwgrieks. Door middel van uitgekiende, overzichtelijke lijsten gekoppeld aan verschillende app's of oefenvormen en ondersteund door geluid kan men spelenderwijs de taal leren.


Hapklare lessen Grieks. Leuk, doelmatig en helemaal gratis.

Nieuwgrieks leren op een Volksuniversiteit :Een onaangename verrassing voor vele toeristen die in het hoogseizoen vakantie vieren in Griekenland, maar zeker ook voor de vele Nederlanders die er langdurig of permanent verblijven: transactiekosten die in rekening worden gebracht wanneer je contanten opneemt bij een Griekse geldautomaat.


Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, fooien en nog een aantal andere tips.In welk land moet u inkomstenbelasting betalen?


Onze accountant in Agios Nikolaos confronteerde ons met de melding dat we verplicht waren om Grieks 'tax-citizen' te worden. Help!


Persoonlijk verhaal
Af en toe reis ik met de trein naar een vriendin in Athene. Het liefst eerste klas, want dat staat garant voor rust en privacy.


Informatie over de verschillende vormen van vervoer die je in Griekenland kunt gebruiken.Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Griekenland.


Discussie op het Griekenland forum Oríste over het meenemen van je auto bij bij de verhuizing naar Griekenland.Reizen naar zonnige en warme bestemmingen in Zuid-Europa en ver weg. Mooie steden, streken en stranden. Couleur locale, natuur en food. Met en zonder kinderen.


Via de Griekse Gids kun je een vakantie heel goed tot in de puntjes plannen en boeken. Dan weet je waar je naartoe gaat!


I love Griekenland biedt je het mooiste van Griekenland. Maar liefst 100 bloggers gaan naar de 100 mooiste plekken in Griekenland. Zij ontdekken alle highlights en little secrets van Griekenland.Het grootste deel van het land, inclusief alle kustgebieden, heeft een zogenaamd mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog met een periode van 7 maanden met bijna constante zonneschijn, meestal van april tot november. De rest van het jaar wordt gekenmerkt door een relatief koude, regenachtige periode, die over het algemeen ergens begint in november en duurt tot eind maart of begin april.


In de zomer kunnen laaggelegen gebieden heel heet worden, terwijl hoog in de bergen sneeuw ligt. De klimaatverschillen leiden tot een grote biodiversiteit. Elke klimaatzone heeft een hele eigen vegetatie. Dit heeft ook tot gevolg dat het hele jaar door volop bloeiende planten te vinden zijn.Wie Griekenland de laatste jaren heeft bezocht, heeft wellicht zelf geconstateerd dat het aanbod in etalages van de levensmiddelenwinkels duidelijk is veranderd. De grote winkels in Athene en andere grote steden bieden hetzelfde aan als in andere Midden-europese landen. De kleine specialistische winkeltjes in dorpen, op de markt of in straatjes van de bazars laten een ander beeld zien. Hier vindt men nog het kleurrijke beeld van de verschillende graansoorten in jutezakken naast ongesorteerd fruit en groente en uitgestalde vleeswaren op toonbanken.


De traditionele fastfood gerechten zijn gyros (γύρος), geroosterde varkensvlees of kip (en zelden rundvlees) en hapjes verpakt in een gebakken pita.


De Griekse keuken is een mix van inheemse tradities en buitenlandse invloeden. Buurland Italië en Turkije hebben een grote invloed gehad op de Griekse keuken, en er worden gerechten gedeeld met beide landen.


Lokale kruideniers zijn in Nederland bijna allemaal verdreven door de grote supermarktketens. Griekenland is nog niet zo ver, ook al is de opmars begonnen.


De Griekse Winkel is opgezet om u, als particulier, kennis te laten maken met ons uitgebreide assortiment aan Griekse artikelen.


Mocht je heimwee krijgen naar Nederlandse producten dan kun je die hier bestellen.Uitstekend Griekenland forum. Aanrader !!


Facebook pagina van het Lychnari magazine


Faceboek pagina van Frederiek Lommen over het Andere Griekenland.

Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars.  

Autorijden Griekse platteland Het belangrijkste voordeel van een auto is dat je veel kilometers per dag kunt maken in landelijke gebieden of op de grotere eilanden. Je kunt bijna overal in Griekenland met de bus komen, maar in sommige geïsoleerde dorpen rijden slechts een of twee bussen per dag. 
More articles