Drinkwater in Spanje: Kraanwater is meestal drinkbaar

Jos Deuling,  zondag 24 februari 2019

waterkraan in de 
buitenlucht 

De meeste vakantiegangers drinken in Spanje geen kraanwater omdat zij denken dat het niet gezond. Deze bezorgdheid is in vele regio's ongegrond. Het water uit de kraan kan op veel plaatsen zonder problemen worden gedronken; hetzelfde geldt voor ijsblokjes. Alleen in toeristische hotspots als Mallorca, de Canarische eilanden en aan de Costa's heeft Spanje kwaliteitsproblemen, reden waarom daar veel mineraalwater wordt gedronken.

In de meeste Spaanse gezinnen is, voor zover de kwaliteit aanvaardbaar is, leidingwater (agua de grifo) de basisdrank op de eettafel. Zelfs in familierestaurants is het op veel plaatsen normaal dat Spaanse eters een kan kraanwater (una jarra de agua) bestellen, wat dan natuurlijk niets kost.

De meeste Spanjaarden drinken kraanwater waar het veilig is - toeristen geven de voorkeur aan mineraalwater.

In restaurants wordt echter zelden kraanwater geserveerd. Kraanwater drinken is zeker niet onaardig, maar er is geen geld mee te verdienen. En overal waar toeristen komen, zijn er steeds meer restauranthouders die geen leidingwater willen schenken, maar liever flessen mineraalwater verkopen.

Het is net zo normaal dat gasten in veel Spaanse bars vragen om een glas kraanwater bij hun bier, wijn of koffie om snel hun dorst te lessen. "Un vaso de agua, por favor", zeggen ze. Alleen in een paar cafés wordt je vreemd aangekeken. Maar ook hier, in toeristische centra en duurdere kroegen, komt men andere slechte gewoonten tegen.

Mineraalwater in Spanje bestellen: agua mineral, agua con gas, agua sin gas, agua del tiempo

Kraanwater wordt veel gebruikt in Spanje, waar regelmatige drinken belangrijk is, vooral in de zomerse hitte. Op veel openbare plaatsen in de steden en dorpen zijn drinkwaterfonteinen, waar men zich kan verfrissen of ook waterflessen kan vullen.

De waterprijzen in Spanje behoren tot de laagste in de Europese Unie, wat op sommige plaatsen natuurlijk ook tot enorme verspilling leidt. De grootste verbruiker van water in Spanje is trouwens de landbouw.

Veel Nederlanders Drinken in Spanje mineraalwater in flessen (agua mineral), bij voorkeur koolzuurhoudend (agua con gas). Daarom vragen de meeste Spaanse obers buitenlandse gasten automatisch of zij hun mineraalwater "con gas" willen hebben, met koolzuur, of "sin gas" (zonder koolzuur). Idealiter worden de flessen water door de ober alleen aan tafel geopend.

Niet alle bezoekers van Spanje zijn gewend ijskoud water te drinken. De koelkasten voor dranken in Spanje draaien meestal op volle toeren en zijn kouder ingesteld dan in Nederland bijvoorbeeld. Als u uw water dus liever op kamertemperatuur krijgt dan uit de koelkast, bestel dan "agua del tiempo".

Veel mineraalwaterflessen belanden op de stortplaats - Er is geen statiegeldsysteem en recycling vindt niet overal plaats.

Liefhebbers van mineraalwater in Spanje moeten zich realiseren dat onder de Spaanse zon veel plastic flessen op de vuilstort belanden. Er is geen statiegeldsysteem voor flessen en de recyclingcultuur is nog lang niet op het niveau van Noord-Europa. Op sommige plaatsen zijn er niet eens containers voor het scheiden van plastic afval.

De waterkwaliteit in de Spaanse hoofdstad Madrid wordt als bijzonder goed beschouwd, omdat de stad haar drinkwater betrekt uit de stuwmeren in de nabijgelegen bergen, de Sierra de Guadarrama. Ook in de regenachtigere noordelijke helft van Spanje, tussen Madrid en de Franse grens, zijn er meestal weinig problemen.

Ten zuiden van de hoofdstad, in de richting van Andalusië, aan de Middellandse Zeekust, op de Balearen, met inbegrip van Mallorca, en op de Canarische eilanden daarentegen ziet het er op veel plaatsen minder goed uit. Hoewel de situatie op elke plaats anders kan zijn, afhankelijk van de oorsprong van het water.

Op Mallorca, de Canarische eilanden en aan de Middellandse Zeekust smaakt kraanwater op veel plaatsen naar chloor en zout.

Als algemene regel geldt dat u aan de smaak aangeeft of de waterkwaliteit uitnodigt tot drinken. Als het sterk naar chloor of zout smaakt, verliest men automatisch het verlangen naar kraanwater. Maar ook in Spanje kunt u waterfilters kopen om chloor, kalk, zout en eventuele verontreinigende stoffen te verminderen en de smaak van het water aanzienlijk te verbeteren.

Chloor wordt vooral toegevoegd om bacteriën te bestrijden, dus in de zomer wordt het gebruik van chloor ook verhoogd vanwege het hogere risico op bacteriën. Waar installaties voor ontzilting van zeewater worden gebruikt (Balearen, Canarische eilanden, Middellandse Zeekust) of zeewater in de grondwaterreservoirs binnendringen, ontmoedigt een zoute smaak eveneens de consumptie.

Voor koken, tandenpoetsen en het wassen van groenten kan het water echter praktisch overal worden gebruikt. "Ons land heeft een streng controlesysteem dat de kwaliteit van het water garandeert", belooft de Spaanse toeristische autoriteit. In feite zijn de controles vandaag veel strenger dan in de vorige decennia.

In het algemeen geldt dat als u niet zeker weet of u het plaatselijke water kunt drinken, u het gewoon moet vragen: de hotelier, de huisbaas of de buren. En bij alle bezorgdheid over het Spaanse drinkwater, mogen we ook niet vergeten: De gemiddelde levensverwachting in Spanje is een van de hoogste in de hele Europese Unie - dus wat uit de kraan komt kan niet zo slecht zijn.  


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Olijvenoogst op het Spaanse platteland In Spanje kent men, net als in andere landen, veel benamingen voor de verschillende soorten onroerend goed. Over het algemeen is het duidelijk wat er bedoeld wordt, maar over het woord ‘finca’ en vooral wat hieronder verstaan wordt, blijkt nogal wat onduidelijkheid te bestaan. In het kader van “duidelijkheid boven alles” een nadere toelichting en verdere uitleg. 
Meer artikelen