Vastgoed kopen in Hongarije: risico minimaliseren en kiezen voor een betrouwbare advocaat

Imre Németh,  zondag 13 augustus 2023

Zebegény, Hongarije

Het kopen of verkopen van onroerend goed is voor veel mensen een belangrijke gebeurtenis in hun leven. Daarom is het essentieel om de risico's van zo'n transactie te minimaliseren, vooral als deze in een ander land plaatsvindt. In Hongarije is het kiezen van een betrouwbare advocaat die zowel Hongaars als Nederlands spreekt, de sleutel tot een succesvolle vastgoedtransactie.

Voorcontract: de schriftelijke vorm in Hongarije

In Hongarije is een schriftelijke vorm essentieel voor een geldige vastgoedkoopovereenkomst. Daarom moet ook een voorcontract schriftelijk worden vastgelegd. Hoewel zo'n voorcontract niet geschikt is voor registratie in het kadaster, kan het dienen om de verplichtingen van de andere partij juridisch af te dwingen indien nodig.

Aanbetaling: Regels en gevolgen

Met of zonder voorcontract, het is gebruikelijk dat de koper een zogenaamde aanbetaling doet om zijn verplichting te bevestigen. De regels voor deze aanbetaling zijn duidelijk gedefinieerd en omvatten onder andere de procedure voor het geval de overeenkomst niet wordt nagekomen.

Kredietkoop: Rekening houden met bankverwachtingen

Vaak is er niet genoeg geld beschikbaar voor het volledige aankoopbedrag en wordt er een banklening afgesloten. In dergelijke gevallen moet de advocaat rekening houden met de verwachtingen van de bank en het contract dienovereenkomstig opstellen.

Hypotheek en vervreemdings- en belastingsverbod: Omgaan met een belast onroerend goed

Het gebeurt vaak dat het te kopen onroerend goed belast is met een hypotheek. In dergelijke gevallen is het raadzaam ervoor te zorgen dat alle schulden eerst worden afbetaald uit de koopprijs.

Overdracht van bezit: Regelgeving en betaling van de laatste aankoop termijn

De regelgeving omtrent de overdracht van het eigendom en de betaling van de laatste termijn van de aankoopprijs is cruciaal. Meestal wordt overeengekomen dat de verkoper het eigendom niet hoeft over te dragen voordat hij de volledige aankoopprijs heeft ontvangen.

Contractafsluiting: Proces en controles

Het proces van contractafsluiting omvat onder andere het verkrijgen van een kadastraal uittreksel van het te kopen onroerend goed en het controleren van de identiteit van de partijen. Een zorgvuldige advocaat zal het kadastrale uittreksel direct voor de contractafsluiting raadplegen om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan.

Kosten: Kosten verbonden aan de aankoop of verkoop

Aan de aankoop of verkoop van een woning in Hongarije zijn verschillende kosten verbonden. Deze omvatten onder andere de overdrachtsbelasting, de vergoeding voor de procedure bij het kadaster, de advocaatkosten en de inkomstenbelasting.

Al met al is de aankoop of verkoop van onroerend goed in Hongarije een complex proces met veel valkuilen. De grootste fout die kopers of verkopers kunnen maken, is beslissingen nemen zonder een advocaat, of de verkeerde advocaat kiezen. Een ervaren advocaat kan het hele proces vergemakkelijken en helpen mogelijke risico's te minimaliseren.  


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Straatbeeld met fietsers in Boedapest Emigreren naar Hongarije: Alles wat Nederlanders moeten weten. Kom meer te weten over het leven, werken en het gepensioneerde bestaan in Hongarije. Ontdek de pittoreske landschappen, de stabiele economie en de aantrekkelijke vastgoedprijzen. Een gedetailleerde gids met informatie over registratie, ziektekostenverzekering, fiscale voordelen en meer. 
More articles