Een huis kopen in Hongarije

Imre Németh,  vrijdag 25 augustus 2023

Tapolca 
Millpond 

Hongarije wordt steeds populairder als bestemming voor Nederlanders om onroerend goed te kopen. De aantrekkelijkheid van het land is gebaseerd op meerdere factoren: de kosten van levensonderhoud zijn aanzienlijk lager dan in Nederland, de vastgoedprijzen zijn lager, en het land biedt een rijke cultuur en prachtige landschappen.


Populaire plaatsen om een huis te kopen

De keuze van de locatie om een huis in Hongarije te kopen hangt af van individuele voorkeuren. Boedapest, de hoofdstad, trekt veel kopers aan die van het bruisende stadsleven houden. In steden als Pécs, Szeged en Debrecen vind je een rijke geschiedenis en een levendige kunstscene. Voor wie echter de rust van het platteland verkiest, zijn er aantrekkelijke aanbiedingen in de wijngebieden van Balaton of Eger.


Vergelijking van vastgoedprijzen

De vastgoedprijzen in Hongarije liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Waar in Nederland de gemiddelde prijs van een huis ongeveer 250.000 euro is, kun je in Hongarije vaak vergelijkbare woningen vinden voor minder dan 100.000 euro. Ook de huurprijzen in Hongarije zijn aanzienlijk lager, wat aantrekkelijk kan zijn voor investeerders.


Huis kopen als Nederlander

Voor Nederlanders is het kopen van een huis in Hongarije over het algemeen eenvoudig. Er zijn enkele beperkingen, voornamelijk met betrekking tot landbouwgrond. Er is een regel die de aankoop van dergelijke gronden door buitenlanders verbiedt. Voor alle andere vastgoedtypes zijn er echter meestal geen obstakels.


Belastingen en bijkomende kosten bij het kopen van een huis in Hongarije

Naast de aankoopprijs van een woning in Hongarije zijn er extra kosten. Dit omvat de overdrachtsbelasting, die meestal 4% van de aankoopprijs bedraagt, en makelaarskosten die variëren tussen 1% en 3% van de aankoopprijs. Daarnaast zijn er nog de advocaatkosten voor de afhandeling van de koopovereenkomst.


Vastgoedfinanciering in Hongarije

De financiering van een vastgoedaankoop in Hongarije kan eenvoudiger zijn als deze via Hongaarse financiële instellingen verloopt. Nederlandse banken zijn vaak terughoudend om leningen te verstrekken voor de aankoop van onroerend goed in het buitenland. Hongaarse banken zijn daarentegen meer vertrouwd met de lokale omstandigheden en kunnen het proces vaak vergemakkelijken.


Procedure van een huis kopen in Hongarije

De procedure voor het kopen van een huis in Hongarije begint meestal met het selecteren van het onroerend goed en het onderhandelen over de prijs. Daarna wordt een koopovereenkomst opgesteld die door een advocaat wordt gecontroleerd. Na ondertekening van het contract wordt de aankoopprijs betaald en wordt het onroerend goed geregistreerd in het kadaster.


Valuta omwisselen van Euro naar Hongaarse Forint

Aangezien de aankoop van onroerend goed in Hongarije in forint moet worden betaald, is valutaomwisseling een belangrijk aspect van het aankoopproces. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de wisselkoersen en kosten. Diensten zoals Wise kunnen helpen om de beste wisselkoers te vinden en kosten te besparen.


Afsluitende opmerkingen

Samenvattend kan worden gezegd dat het kopen van een huis in Hongarije voor Nederlanders relatief eenvoudig is en de moeite waard kan zijn vanwege de aanzienlijk lagere vastgoedprijzen. Het is echter belangrijk om jezelf grondig te informeren over de lokale omstandigheden voordat je koopt en, indien nodig, professionele ondersteuning in te schakelen.Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Huis renoveren Hongarije De laatste tijd bereikte mij van meerdere kanten het verzoek van klanten om enkele gegevens na te zoeken in het kadaster. Aangezien helaas niet zelden blijkt dat buitenlanders menen eigenaar te zijn van iets, terwijl ze dat niet geheel, of in het geheel niet zijn, in deze bijdrage een korte toelichting over de kadastrale registratie in Hongarije. 
More articles