Koopakte tekenen? Vergeet niet te verrekenen

Huizeninspanje.nl,  zondag 24 november 2013

veld met bloemen 

Lees hier wat je moet controleren en verrekenen op het moment dat je de koopakte tekent bij de Spaanse notaris.

Het moment van tekenen is het moment dat je alles moet verrekenen.

Dit moet je altijd doen.

  • Breng alle achterstallige betalingen in kaart.
  • Reken de belastingen uit die de verkoper moet betalen.
  • Hou al deze bedragen in op het moment dat je bij de notaris zit.

Een verkoper heeft meestal geen slechte bedoelingen.

In de meeste gevallen heeft het te maken met het niet op de hoogte zijn van zijn verplichtingen. Of de naweeën van slordigheden uit de tijd dat hij zelf kocht.

Jaren na de aankoop viel er nog een aanslag op de deurmat.

De verkoper heeft de verplichting een gemeentebelasting te betalen over de kadastrale waardestijging van de grond. De hoogte van de aanslag is afhankelijk van het aantal jaren dat hij eigenaar is. Deze gemeentebelasting heet de "Plus Valïa". Laat dit bedrag altijd uitrekenen, hou het in op de koopsom en zorg zelf voor de betaling.

"Maar de verkoper was zo aardig."

Hij had nog wel met zijn hand op het hart beloofd dat hij het zou doen. Als hij het toch niet doet valt jaren na de aankoop de aanslag gewoon bij jou op de deurmat.

De verkoper wist niet eens dat er nog een bedrag openstond.

Er wordt over het algemeen alleen maar gecheckt of de laatste aanslag onroerend goed belasting in het Spaans de "IBI" die is opgelegd betaald is door de verkoper. Dit is niet voldoende.

Het volgende maakte ik mee bij de controle voor de overdracht. De verkoper had altijd keurig zijn aanslagen betaald. De verkoper wist niet eens dat er nog een bedrag openstond.

Er was alleen niet goed opgelet toen hij kocht. Er stond nog een jaar onroerend goed belasting open van de vorig eigenaar. Met de de nodige boetes over 6 jaar.

Dit kan bijna niet meer fout.

Is jouw verkoper niet fiscaal resident in Spanje. Dat wil zeggen dat hij niet aantoonbaar zijn inkomsten aangeeft in Spanje. Op dat moment wijst de notaris er op dat 3% van de koopsom niet mag worden uitbetaald aan de verkoper maar aan de Spaanse fiscus.

De notaris wijst erop. Daar blijft het bij. De notaris draagt het ingehouden bedrag niet af. Jij of het kantoor dat jouw akte financieel afwikkelt moet de ingehouden 3% binnen 30 dagen afdragen aan de Spaanse fiscus.

Dit kan wel fout.

Jouw verkoper zegt fiscaal resident te zijn. Hij toont dit met verkeerde middelen aan en krijgt het voor elkaar om op die manier de complete verkoopsom te incasseren. Hij vertrekt met de buit naar een land buiten Spanje.

De niet afgedragen 3% van de koopsom worden vroeg of laat bij jou geïncasseerd. Hier moet je goed opletten , want dit kan dus wel fout.

Dit is vrij standaard, maar toch wel even opletten.

Bij de vereniging van eigenaren, vragen wat er openstaat en inhouden van de koopsom.

Vooral met onbetaalde facturen voor water en elektriciteit kunnen je de nodige sores hebben. Niet alleen dat jij ze moet betalen maar ook de meters kunnen zijn weggehaald.

Deze controle is bij iedereen bekend maar je moet er wel even opletten.

Tip

Het moment van tekenen is het moment dat je alles moet verrekenen.

logo huiskopenspanje.nl
Huizen in Spanje
Mobiel : (+34) 699 775 233
E.
I.
 


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Spanje huis Een eigen woning onder de Spaanse zon is een droom voor velen en hoewel de meeste dromen bedrog zijn, kunnen sommige uitkomen. Om te voorkomen dat uw luchtkastelen onverwachts uit elkaar spatten, is het belangrijk om voor uzelf te bepalen wat de mogelijkheden zijn. 
Meer artikelen