Waarom het Vermijden van de Verkoper's Advocaat in Spanje Essentieel Is

Elise Beekman,  vrijdag 29 december 2023

Groep van wandelende mensen

Stel je voor: je staat op het punt een woning te kopen in het zonovergoten Spanje. Maar pas op! Een veelvoorkomende valkuil is het aannemen van de advocaat die de verkoper aanbeveelt. Dit kan handig lijken, maar in werkelijkheid is het vaak een onverstandige keuze. Dit artikel belicht, met praktijkvoorbeelden, waarom deze keuze risicovol is en wat je beter kunt doen:

Redenen voor Voorzichtigheid

Belangenconflict: Het helderste rode vlag is het risico op een belangenconflict. Neem bijvoorbeeld Pieter, een expat in Madrid. Hij ondervond significante vertragingen en onvoorziene kosten omdat de door de verkoper voorgestelde advocaat de verkoper bevoordeelde. Dit scenario, waarbij de belangen van de koper niet volledig worden vertegenwoordigd, is helaas geen uitzondering.

Gebrek aan Onafhankelijke Vertegenwoordiging: Voor Anna, die een villa in Sevilla kocht, was het inschakelen van een onafhankelijke advocaat een gamechanger. Deze advocaat bracht zoneringproblemen aan het licht die de verkoper's advocaat had gemist, wat Anna's investering redde.

Verminderde Onderhandelingskracht: Door de advocaat van de verkoper te gebruiken, kan jouw onderhandelingspositie verzwakt worden. Stel je voor dat je over de prijs en voorwaarden onderhandelt terwijl jouw advocaat ook de belangen van de verkoper dient.

Wat je Beter Kunt Doen

Vind Je Eigen Advocaat: Kies een onafhankelijke, gespecialiseerde advocaat in Spaans vastgoedrecht met een sterke reputatie. Mark, bijvoorbeeld, vond een gerenommeerde lokale advocaat in Barcelona, wat zijn transactie aanzienlijk vergemakkelijkte.

Onderzoek en Vergelijk: Doe grondig onderzoek naar verschillende advocaten, check hun kwalificaties, lees beoordelingen en vraag naar verwijzingen van betrouwbare bronnen. Online forums en expatgemeenschappen kunnen hierbij van onschatbare waarde zijn.

Verifieer Onafhankelijkheid: Zorg ervoor dat jouw gekozen advocaat geen banden heeft met de verkopende partij of andere betrokken entiteiten.

Duidelijke Communicatie: Kies een advocaat die helder communiceert en je betrokken houdt bij elke stap. Irene in Valencia had hier baat bij; ze bleef steeds op de hoogte en vermeed misverstanden.

Begrijp het Juridische Proces: Zelfs met een advocaat is basiskennis van het Spaanse aankoopproces van onroerend goed nuttig om geïnformeerde beslissingen te nemen.

Conclusie

Hoewel het kiezen voor de advocaat van de verkoper op het eerste gezicht kostenbesparend en gemakkelijk lijkt, pakt het zelden goed uit voor jouw belangen. Onafhankelijk juridisch advies, hoewel soms duurder aan de voorkant, kan je behoeden voor problemen en financiële verliezen op de lange termijn. Laat je niet vangen door situaties zoals die van Pieter, Anna en Mark; een beetje extra zorgvuldigheid kan een wereld van verschil maken in jouw avontuur van vastgoedaankoop in Spanje.Ontdek tips voor het vinden van uw droomhuis, navigeer door de wereld van Spaanse makelaars en verwerf inzicht in juridische zaken en vereiste documenten. Wij bieden ook advies over renovatie, aardbevingsbestendige huizen en de ins en outs van het leven in Spanje.


 


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Appartementencomplex Costa del Sol Je ziet een leuk huis op een van de websites van de Spaanse banken. Hoe verder? In dit artikel geef ik je een uitleg over hoe je een huis uit de voorraad van de door de Spaanse banken in beslag genomen woningen koopt. 
More articles