Overstappen naar een andere internetprovider in Italië: hoe werkt dat?

Jos Deuling,  zondag 13 mei 2018

Internetten via smartphone 

Ik ben onlangs overgestapt op een andere internet provider in Italië. Mijn ervaringen zijn denk ik ook nuttig om te leren hoe je in Italië van internetprovider kunnen veranderen zonder boetes en onaangename verrassingen.

Om van aanbieder te veranderen in Italië zijn de volgende stappen in chronologische volgorde noodzakelijk:

  • Zoek in de documentatie van jouw huidige provider de zogenaamde codice di migrazione op. Dit is een code die de nieuwe provider absoluut nodig heeft. Meestal staat de code op de facturen van de aanbieder, maar je vindt de code waarschijnlijk ook in jouw klantprofiel op de website van je huidige provider.
  • Je dient je ervan te vergewissen dat de minimale looptijd van het contract verstreken is. Meestal loopt een contract een jaar of twee maar dat is afhankelijk van de provider. Als je voor het einde van het contract wilt overstappen dan moet je een boete betalen, die vrij hoog kan zijn. Vooral als je ook nog het modem van de provider moet betalen.
  • Een nieuwe provider kiezen. Natuurlijk moet je vooraf controleren of je jouw geografisch zone eeen goede dekking heeft en niet traag is. Ook al belooft de provider een goede dekking soms is dat geen garantie voor de verbinding die je daadwerkelijk krijgt (ik heb afschuwelijke klantrapportages gelezen in tientallen forums, onafhankelijk van welke aanbieder). Ik heb één ding geleerd van de forums: als je geen langdurige problemen wilt hebben met je nieuwe verbinding, dan kun je het beste TIM (Telekom Italië) nemen. Telekom Italië heeft de lijnen oorspronkelijk aangelegd en verhuurt deze nu aan andere aanbieders. TIM is over het algemeen wel de duurste van alle aanbieders.
  • Vaak zijn contracten die direct via internet worden afgesloten goedkoper. Een via Internet afgesloten contract bespaart meestal de zogenaamde activeringskosten. Het is daarom de moeite waard om het nieuwe contract online at te sluiten.
  • De nieuwe provider belt vaak direct om alle formaliteiten af te handelen. Want bij het verkopen van producten zijn ze allemaal snel. Je moet bij de aanmelding de volgende gegevens paraat hebben:
    • codice di migrazione
    • codice fiscale (het Nederlandse Burgerservicenummer of het Belgische Rijksregisternummer). Zonder de Codice Fiscale gaat niets in Italië.
    • het nummer van je Italiaanse identiteitskaart
  • Zodra de nieuwe lijn actief is (!), moet de officiële annulering per aangetekend schrijven worden verzonden naar het annuleringsadres van de vorige provider. Niet eerder. Maar je moet de annulering per aangetekend schrijven zonder meer doen, zelfs als de nieuwe leverancier jou verzekert dat hij voor alles zal zorgen. “Alles regelen” heeft vaak alleen betrekking op het opzeggen van het oude telefoonnummer en heeft nooit betrekking op de oude internetverbinding. Formulieren voor opzegging zijn meestal te vinden op het online portaal van de ex-provider.
  • Binnen een bepaalde termijn (ik bedoel 30 dagen) moet de ex-aanbieder de overeenkomst opzeggen. Ook hier is de exacte periode in het contract vastgelegd. Dit betekent wel dat je altijd ongeveer een maand dubbel betaalt (aan de nieuwe en de oude provider) wanneer je van provider verandert in Italië. Het versturen van de opzegging op de dag dat de nieuwe lijn wordt geactiveerd is een voorzorgsmaatregel. Het moet voorkomen dat je een tijdje zonder internet zit. Ik heb ook een aantal klachten gelezen in forums van klanten van wie het nieuwe contract niet werd gesloten als gevolg van "technische problemen" van de nieuwe leverancier. Daarom is het beter om je oude provider nog een maand aan te houden.
  • Het modem van de ex-provider en alle bijbehorende accessoires moeten in de originele verpakking worden teruggestuurd. Het modem moet worden teruggegeven, anders moet je een boete betalen van rond de 100 euro. Men heeft mij verteld dat mijn modem niet terug hoeft, maar ik heb genoeg collega's die de boete moesten betalen omdat ze het oude modem thuis hadden opgeslagen.
  • Binnen een in het contract vastgelegde termijn (vaak binnen enkele dagen, maar de provider "vergeet" het ook wel eens om op die manier de boete te incasseren), stuurt de provider een code waarmee je het modem gratis per post kunt terugsturen. Het modem moet binnen 45 dagen bij de provider aankomen (controleer dit want de termijn kan per provider variëren!) vanaf de dag dat je de annulering hebt verstuurt. En in het andere geval? Precies, dan krijg je een dikke boete.
 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Toscane landschap met bloemen De notaris wordt bij de eigendomsoverdracht door de koper aangewezen. Als verkoper heb je weinig invloed op die keuze. Als het een onbekende notaris is, ben ik altijd benieuwd hem te leren kennen 
More articles