Laura de Rooy-Dekker,  maandag 5 januari 2015

Toscaanse platteland in de lente 

Als het huis gevonden is en er prijsovereenstemming bereikt is met de verkoper, volgt het opstellen van het koopcontract en het bezoek aan de notaris voor de officiële overdracht. Dit is voor onze klanten de afsluiting van het zoek- en aankooptraject en een feestelijk hoogtepunt met een glaasje Italiaanse bubbels na afloop. De verschillende notarissen die ik inmiddels heb meegemaakt werken allemaal anders en elke keer is er wel weer een verrassend element tijdens een overdracht. Een van de meest bijzondere aktes die ik heb meegemaakt was die waar het te verkopen huis bezit was van 12 broers en zussen die, op enkele reeds gestorvenen na, allen bij de akte aanwezig waren om hun handtekening te zetten. De keurige kamer van de notaris puilde uit en er werd hier en daar een traantje weggepinkt.

Als kopers de Italiaanse taal machtig zijn dan tekenen zij zelf, anders wordt een volmacht, procura, opgesteld voor een Italiaans sprekende vertrouwenspersoon om namens de kopers te tekenen. Iets dat iedere notaris vervolgens doet is het voorlezen van de akte. De een doet dit letterlijk woord voor woord, de ander vliegt murmelend door de tekst, slechts stoppend voor duidelijkere taal bij de belangrijke passages. In sommige gevallen moet ook een hypotheek, die de verkoper op het huis had, worden afgelost en geannuleerd. In Italië is een hypotheek verbonden aan een huis en niet aan een persoon. Daarom wordt er van tevoren goed gecontroleerd of er geen hypotheek op het aan te kopen huis rust, zodat de aankoop van een pand met schuld wordt voorkomen. De duur van de bijeenkomst bij de notaris valt vooruit niet te voorspellen. Het kan zijn dat je na een uurtje weer buiten staat, maar een zitting van enkele uren - soms wel oplopend tot een uur of vier - behoort zeker ook tot de mogelijkheden. Zorg dat je vooruit je benodigde espresso of cappuccino gedronken hebt, want de notaris die zijn klanten iets te drinken aanbiedt is een zeldzaamheid. Koffie drinkt men in Italië immers in de bar en niet op kantoor. Zo kon het gebeuren dat we onlangs in Piëmonte een ware beproeving doorstonden toen we, door een angstig avontuur met een bijna auto-ongeluk op weg naar de notaris, te laat kwamen bij de notariële akte waardoor de vooraf ingeplande koffie er bij inschoot en we enkele uren op een droogje zaten. Na afloop werd er gedronken op het huis, én op het engeltje op de schouder! Salute!

Ciao, Laural

Laura de Rooy-Dekker Italiacasa
Laura de Rooy-Dekker - ItaliaCasa

Beste bezoeker,

Allereerst hartelijk dank voor het gebruikmaken van onze website om huizen te bekijken en aan te bieden. Zoals u misschien weet, is onze dienst al meer dan 20 jaar geheel gratis voor zowel particulieren als makelaars. Om deze service te kunnen blijven aanbieden, werken wij samen met Bol.com als affiliate partner.

Als u binnenkort van plan bent om iets bij Bol.com te bestellen, zouden wij het op prijs stellen als u dit via onze website zou willen doen. U kunt hiervoor eenvoudigweg op de Bol.com banner klikken die u onderaan dit bericht vindt. Dit kost u niets extra's, maar het helpt ons om onze website draaiende te houden en te blijven verbeteren.

Uiteraard is dit geheel vrijblijvend, maar elke klik helpt ons om u en andere bezoekers deze gratis service te blijven bieden. Hartelijk dank voor uw steun en we hopen dat u met plezier gebruik blijft maken van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Landschap Toscane Regelmatig heb ik cliënten die grond willen kopen om daar zelf een huis op te bouwen. Ze zoeken dan vaak terreinen in buitengebieden, met mooi uitzicht, rustig gelegen en zonder directe buren. Percelen die qua ligging aan die wensen voldoen zijn er volop. Probleem is alleen dat daar meestal niet op gebouwd mag worden. 
More articles