Huizenprijzen Italië: regio's met goedkope huizen en appartementen

Jos Deuling,  zaterdag 28 september 2013

Landschap met glooiende heuvels en oude
boerderij nabij Siena in Toscane Landschap met glooiende heuvels en oude boerderij nabij Siena in Toscane 

Op huizenjacht in : regio's met lage huizenprijzen.

, en zijn de populairste Italiaanse regio's voor het kopen van een huis of tweede woning. Op de kaart van Italië liggen ze precies in het midden. Een woning in Toscane is aardig aan de prijs. In Umbrië en Marche zijn huizen ook niet goedkoop. is volgens de deskundigen een regio in opkomst. Voor mijzelf is Apulië nu niet een regio waar ik 1-2-3 op vakantie zou gaan maar kennissen van mij zijn er vorig jaar al tweemaal geweest. Niet om een huis te kopen maar gewoon om vakantie te vieren.

Regio's die wat verder uit het midden liggen zijn minder in trek. Voorbeelden zijn de , , het , , (of Lucanië) en . Toch zijn deze regio's interessant voor buitenlanders :
  1. Het zijn wat achtergebleven regio's met weinig industrialisatie, milieuverontreiniging en toerisme.
  2. De lokale overheid legt de focus op de bescherming van het milieu. Zij richt zich op kleinschalig toerisme en op de promotie van lokale producten.
  3. Tradities op het gebied van architectuur, gastronomie, volksgebruiken en dialecten zijn bewaard gebleven. Het zijn echte, authentieke Italiaanse regio's.
  4. Er is een rijke verscheidenheid aan lokale bouwstijlen en materialen.
  5. Van veel steden en dorpen is het oude centrum bewaard gebleven. Er wordt ook veel gerestaureerd. Deze restauraties worden deels gefinancierd door de Europese Unie.
  6. Men staat positief tegenover de komst van buitenlanders. Goed voor de lokale economie vindt men.
  7. Huizen en land zijn er nog goedkoop.
  8. Prijsvechters als en hebben deze regio's ontsloten met lage vliegtarieven en veel lokale bestemmingen. RyanAir vliegt bijvoorbeeld op Pescara (Abruzzo, Molise), Turijn (Aostadal), Triest (Friuli-Julisch Venetië) en Lamezia (Calabria, Basilicata).

Huizenprijzen per regio

De prijzen in de Abruzzen zijn 30 tot 70% lager dan in Toscane. In het binnenland kost een boerderij of dorpswoning met 3 slaapkamers rond de 100.000 euro (plus 100.000 euro aan ). Woningen dichter bij de kust zijn 2 of 3 keer zo duur.

Molise is echt goedkoop. Er is nauwelijks toerisme. Interessant voor kopers die op zoek zijn naar het authentieke Italië. Een mooie en comfortabele dorpswoning heb je al voor 100.000 euro. Een boerderij met olijbomen en uitzicht op zee kost rond de 200.000 euro.

Het Aostadal is interessant voor mensen die op zoek zijn naar een appartement in het Alpengebied. De regio grenst aan de exclusieve wintersportgebieden van Frankrijk (Chamonix) en Zwitserland (Verbiers). Vergeleken met Frankrijk en Zwitserland zijn de huizenprijzen er laag. Een eenvoudig appartement is er te koop vanaf 150.000 euro. Het ski seizoen loopt van november tot april. Even een weekendje op en neer om te skieën is geen probleem. Met Rynair vlieg je naar Turijn en vanaf Turijn is het gemiddeld een uurtje rijden naar je bestemming.

In Friuli-Julisch Venetië zijn de woningen nog redelijk goedkoop. Veel Italianen uit de regio Venetië kopen er een tweede woning. Ook zijn er steeds meer buitenlandse kopers uit Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Rusland. Zij kopen voornamelijk appartementen met airco, balkon die dichtbij het strand liggen. Dit soort appartementen kosten rond de 120.000 euro. Friuli-Julisch Venetië ondervindt concurrentie van het nabijgelegen Slovenië waar de prijzen nog een stuk lager liggen.

Basilicata ligt in het zuiden van Italië net boven Calabrië. Het is een dunbevolkte regio beroemd om de grotwoningen in Sassi di Matera. De lokale overheid geeft 50% subsidie als je een grotwoning in laat renoveren. De huizen in Basilicata zijn overigens goedkoop. Een renovatieobject in het binnenland koop je al voor 50.000 euro.

In Calabrië zie je de laatste jaren een stijging van de prijzen. Er is vooral vraag naar vakantieappartementen aan de kust met airco. Er worden ook vrij veel toeristische complexen gebouwd. Een appartement in zo'n complex kost tussen de 100.000 euro en 200.000 euro. Men zegt wel dat je je aankoop binnen 10 jaar hebt terugverdiend als je je appartement verhuurd in het hoogseizoen. In de bergen kun je nog wel een bungalow of chalet kopen vanaf 70.000 euro. In de bergen kan het overigens knap koud worden.  


Heuvellandschap nabij Macerate in Marche, Italië
2de woningen en vakantiehuizen te koop in Italië. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Dorpswoningen in Umbrië, boerderijen in de Toscane. 

Vrouw en man op scooter in Italie Sommige huizenprijzen zijn gewoon te mooi om waar te zijn. Pas op met huizen die worden aangeboden voor een habbekrats. Kijk eerst naar de renovatiekosten. Wat heb je aan een huis dat voor 10.000 euro wordt aangeboden maar waar je 500.000 euro kwijt bent aan de renovering? 
More articles


Links