Subsidies in Italië: Woningrenovatie, Erfgoed en Energie-Efficiëntie

Faustina Rossi,  woensdag 15 november 2023

Grafische voorstelling Italiaans landschap 

Restauratie van Erfgoed EigendommenAanzienlijke fiscale voordelen en subsidies zijn beschikbaar voor zowel onafhankelijke huizen als gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Deze restauratieprojecten profiteren in Italië aanzienlijk van de Superbonus van de overheid. Dit programma biedt huiseigenaren de mogelijkheid tot een belastingaftrek van maximaal 110% voor uitgaven aan energie-upgrades en de vermindering van seismisch risico. Er zijn met name twee belangrijke subsidies:

  • Ecobonus: Focust op het verhogen van de energie-efficiëntie van eigendommen, bijvoorbeeld het verbeteren van een D naar een B energiebeoordeling. Mogelijke upgrades omvatten thermische isolatie, het vervangen van winter airconditioningsystemen, en de installatie van zonnepanelen, met specifieke uitgavenlimieten per categorie.
  • Sismabonus: Bedoeld voor eigendommen in seismische risicogebieden (zones 1, 2 of 3), helpt deze subsidie bij het versterken van gebouwen tegen aardbevingen. Dit omvat financiering voor volledige sloop en reconstructie, mits de historische kenmerken van de oorspronkelijke structuur behouden blijven.

Het inschakelen van professionele diensten is verplicht, en een energieprestatiecertificaat is vereist als onderdeel van het renovatieproces. Beide bonussen kunnen gecombineerd worden en zijn toepasbaar op zowel gedeelde delen van gebouwen als op vrijstaande huizen, sociale woningen en eengezinswoningen binnen appartementscomplexen.

Bonus Mobili: Fiscale Aftrek voor Meubels en Grote Apparaten in Gerenoveerde HuizenDe Bonus Mobili biedt in 2023 in Italië een aantrekkelijke fiscale subsidie. Belastingbetalers kunnen genieten van een aftrek van 50% op uitgaven voor nieuwe meubels en grote apparaten, tot een maximum van €8.000. Om in aanmerking te komen, moeten de volgende voorwaarden worden nageleefd:

  • De aankopen moeten in 2023 plaatsvinden en betreffen nieuwe meubels en apparaten die aan bepaalde energie-efficiëntienormen voldoen.
  • De renovatiewerken moeten zijn uitgevoerd aan wooneenheden of gemeenschappelijke delen van residentiële gebouwen, gestart vanaf 1 januari van het voorgaande jaar.
  • Betalingen voor deze aankopen dienen te gebeuren via bankoverschrijving of met een debet- of creditcard.

Deze bonus is specifiek verbonden aan diverse renovatieprojecten, waaronder buitengewoon onderhoud, restauratie en renovatie van individuele appartementen. Gewoon onderhoudswerk komt niet in aanmerking.

De aftrek geldt ook voor aankopen bedoeld voor de inrichting van verschillende delen van het gerenoveerde eigendom of bijbehorende bijgebouwen. Echter, werkzaamheden aan gemeenschappelijke delen van een condominium maken geen aanspraak op de Bonus Mobili voor meubels en apparaten.

Voor de betalingswijze geldt dat de aftrek uitsluitend verkregen kan worden bij betaling via bankoverschrijving of met een debet- of creditcard. Belastingbetalers dienen de uitgaven te vermelden in hun belastingaangifte, de aftrek over tien gelijke jaarlijkse termijnen te spreiden en alle relevante documenten zorgvuldig te bewaren.

Waterbesparende BonusDe "Bonus risparmio idrico", beheerd door de Agenzia delle Entrate in Italië, biedt een waardevolle subsidie om waterverspilling tegen te gaan. Deze regeling maakt een belastingaftrek mogelijk van 50% tot maximaal €1.000 voor residentiële eigendommen en tot €5.000 voor commerciële activiteiten. Deze bonus is van toepassing voor het vervangen van oude sanitaire voorzieningen door nieuwere, water-efficiëntere modellen, en voor de installatie van waterbesparende kranen, douches en douchekoppen.

Daarnaast omvat deze subsidie ook de "Bonus acqua potabile", gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het kraanwater. Dit onderdeel biedt een 50% bijdrage voor de kosten van aankoop en installatie van systemen zoals waterzuiveraars of koelsystemen. Deze bonus is beschikbaar voor zowel residentiële als commerciële eigendommen, en bevordert daarmee actief een duurzamer gebruik van waterbronnen.

Bonus Verde (Groene Bonus): subsidie voor Privé Groene Ruimtes in ItaliëIn Italië biedt de Bonus Verde, die is verlengd tot 2022, een aantrekkelijke fiscale subsidie voor het aanleggen en verbeteren van privé groene ruimtes in bestaande eigendommen. Dit omvat een breed scala aan activiteiten, zoals het planten van groen, het bouwen van hekken, het installeren van irrigatiesystemen en het creëren van daktuinen of groene daken.

Belastingbetalers kunnen profiteren van een aftrek van 36% op dergelijke uitgaven, met een maximum van €5.000 per eigendom. Dit resulteert in een maximale aftrek van €1.800. Deze fiscale verlichting kan worden verdeeld over 10 gelijke jaarlijkse termijnen. Bovendien is deze aftrek uniek omdat ze losstaat van eventuele gebouwrenovatiekosten en beschikbaar is via kredietoverdracht of directe korting op de factuur.

Voor de meest actuele informatie, vooral met betrekking tot eventuele wijzigingen voor 2023, wordt aanbevolen de website van de Agenzia delle Entrate te raadplegen of advies in te winnen bij een belastingprofessional in Italië.

Ecobonus: subsidie voor het Verhogen van de Energie-Efficiëntie in Italiaanse GebouwenDe Ecobonus, vaak aangeduid als de "renovatiebonus" in Italië, biedt een aantrekkelijke belastingaftrek van 110% voor uitgaven die de energie- efficiëntie en de vermindering van seismische risico's in eigendommen verbeteren. Deze aftrek, geldig voor uitgaven vanaf 1 juli 2020 tot eind 2022, kan worden verdeeld over vijf jaarlijkse termijnen, of worden geclaimd via kredietoverdracht of factuurkorting.

Om in aanmerking te komen voor de Ecobonus, moeten de uitgevoerde werkzaamheden de energieklasse van het eigendom met minimaal twee klassen verbeteren. Dit kan betrekking hebben op maatregelen zoals thermische isolatie, het vervangen van ketels door gecentraliseerde condensatiesystemen en andere energie-efficiënte verbeteringen.

Er zijn enkele uitzonderingen: eigendommen die vallen onder bepaalde kadastrale categorieën, zoals luxueuze huizen, villa's, en historische of artistieke gebouwen zoals kastelen en paleizen, komen niet in aanmerking voor de Ecobonus. Wel in aanmerking komen condominiumappartementen, sociale huurwoningen (IACP), een- en tweefamilievilla's, tweede huizen en vrijstaande huizen.

De Ecobonus is beschikbaar voor individuen die als belastingbetalende inwoners in Italië zijn geregistreerd. Voor een volledig begrip van de in aanmerking komende kosten is het raadzaam specialistisch advies in te winnen.

Voor de meest actuele en accurate informatie, met name voor het jaar 2023, wordt geadviseerd om de website van de Agenzia delle Entrate te raadplegen of contact op te nemen met een belastingprofessional in Italië.

Gebouwrenovatiebonus (Bonus Ristrutturazioni Edilizie): subsidie voor Renovatiekosten in ItaliëDe Renovatiebonus voor 2023 in Italië, die is verlengd tot 31 december 2024, biedt huiseigenaren een aantrekkelijke fiscale tegemoetkoming. Deze bonus, gericht op diverse renovatieactiviteiten, biedt een 50% korting op kosten die gemaakt zijn voor buitengewoon onderhoud, restauratie, conservering en bouwrenovatie.

Bovendien omvat deze bonus ook gewoon onderhoudswerk en verbeteringen aan de energie-efficiëntie in gemeenschappelijke delen van gebouwen, zoals de installatie van zonnepanelen. Voor het jaar 2023 blijft het maximale aftrekbare bedrag vastgesteld op €96.000.

Voor de meest actuele informatie wordt aangeraden contact op te nemen met een deskundige op dit gebied.

Bonus Facciate: Belastingaftrek voor Gevelrenovatie in Specifieke Italiaanse GebiedenDe "Bonus Facciate" was een Italiaanse fiscale subsidie die een aftrek bood van 60% op de kosten voor het renoveren van de externe gevels van gebouwen. Dit was een vermindering ten opzichte van het eerdere tarief van 90%. Deze bonus was toepasbaar op zowel IRPEF- als IRES-belastingen en stond open voor particulieren, publieke entiteiten, zowel residenten als niet-residenten in Italië, natuurlijke personen en bedrijven.

In aanmerking komende werkzaamheden omvatten onder meer het schilderen, het uitvoeren van structurele verbeteringen en het vernieuwen van externe elementen zoals balkons, decoraties en dakgoten. Eigenaren van onroerend goed en huurders konden van deze subsidie gebruikmaken op drie manieren: via een aftrek op de inkomstenbelasting, een overdracht van belastingkrediet, of als een directe korting op de factuur.

Volgens de meest recente informatie is de Bonus Facciate niet verlengd na 31 december 2022. Voor een volledig begrip van deze subsidie en om na te gaan of er nieuwe regelingen zijn, is het raadzaam de relevante Italiaanse overheidsbronnen te raadplegen of advies in te winnen bij een professional gespecialiseerd in eigendomsrenovatie en subsidies.

Belangrijke Overwegingen voor Italiaanse SubsidiesHet is essentieel om te benadrukken dat elke subsidie in Italië haar eigen unieke criteria en voorwaarden heeft die voldaan moeten worden om in aanmerking te komen. Voor gedetailleerde en actuele informatie over deze subsidies is het van groot belang dat belanghebbenden zich wenden tot de relevante overheidsbronnen in Italië. Daarnaast kan het inschakelen van een professional die gespecialiseerd is in eigendomsrenovatie en subsidies van onschatbare waarde zijn om volledig gebruik te maken van deze mogelijkheden. Het raadplegen van deze deskundigen zorgt voor een grondig begrip van de toepasselijke regels en maximaliseert de kansen om van de beschikbare financiële steun te profiteren.

Links
 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Espresso machine Italie Het is heel gemakkelijk om foutloos een ​​kopje koffie te bestellen in een van de vele bars in Italië. Volg deze 14 eenvoudige regels voor een ​​echte koffieproeverij ervaring 
More articles