Realmente - Nederlandstalige makelaar voor Italië

Realmente,  dinsdag 5 mei 2015

Dienstverlening van

Toscaanse 
platteland 

Wanneer u op onze website een huis heeft gevonden sturen wij u vrijblijvend de informatie toe. Voorafgaande aan een bezichtiging in Italië bent u welkom om een afspraak met ons te maken op ons kantoor of indien gewenst brengen wij een bezoek bij u aan huis. Tijdens deze eerste afspraak kan er samen met u goed worden gekeken aan welke eisen uw toekomstige huis of appartement moet voldoen, zodat een bezichtiging optimaal kan worden voorbereid. Indien u vervolgens tot bezichtiging wilt overgaan, maken wij voor u een afspraak in Italië op ons Italiaanse kantoor of met een van onze samenwerkende partners, die allemaal Engels en vaak ook Nederlands spreken. U geeft op dat moment aan ons de opdracht om deze afspraken voor u te maken en verbindt u zich om bij een geslaagde bemiddeling door de provisie te betalen die met u is overeengekomen. Voor de duidelijkheid, u betaalt daarbij geen provisie meer aan een lokale makelaar!

Zoekopdracht

Als u op internet een interessant huis heeft gezien via de Italiaanse zoekportalen, kunt u natuurlijk zelf contact opnemen met de Italiaanse makelaar die genoemd wordt in de advertentie op internet, vaak is de informatie van de Italiaanse makelaars op deze websites vrij summier . Houdt u er dan rekening mee dat u de Italiaanse makelaars commissie verschuldigd bent als u inderdaad overgaat tot aankoop van dat huis. In Italië betaalt zowel de aankopende partij als de verkopende partij commissie.

U kunt ook aan ons de opdracht geven zodat wij de informatie over het huis opvragen en de bezichtigingafspraak maken (wij vragen hiervoor een kleine administratieve vergoeding welke u van ons terug ontvangt als u tot koop overgaat), wij spreken dan af met de Italiaanse makelaar zodat u hen geen commissie verschuldigd bent. U betaalt ons de commissie en daarvoor in de plaats krijgt u onze aankoopbegeleiding in uw eigen taal. Wij voor u en de Italiaanse makelaar voor de verkoper. De wetten in Italië zijn zeer gecompliceerd en veranderen geregeld.

kan u ook behulpzaam zijn bij het afsluiten van een hypotheek in Italië. Hiervoor vragen wij een bemiddelingsfee voor van 250,00 Euro. (excl. btw).

Let u wel dat in italie alle bijkomende onkosten k.k. zijn en exclusief btw van 21%

Het werkt in Italië niet zoals in Nederland. De wetten zijn zeer gecompliceerd en veranderen geregeld. Wij bieden u de gehele begeleiding aan in uw eigen taal tot en met het Eindproces na het passeren van de Notarisakte.

vraagt een courtage tussen de 3% - 5,5% over de overeengekomen aankoopsom (met een minimum van € 4.000,-). Dit is het gemiddelde prijsniveau welke ook de Italiaanse makelaars hanteren.

Als u eenmaal het huis van uw dromen heeft gevonden:

Italiaans Belastingnummer aanvragen (Codice Fiscale)

Wie onroerend goed koopt in Italië heeft een codice fiscale nodig. Alleen met een codice fiscale kunt u in Italië een bankrekening openen. Codice fiscale en bankrekening zijn nodig voor de definitieve koopakte.

De Codice fiscale kan ook in Nederland aangevraagd worden via het Italiaanse Consulaat. LET WEL deze aanvraag heeft meer tijd nodig dan de aanvraag in Italië.

Bankrekening openen (Conto Corrente)

Het is verstandig om zo snel mogelijk een bankrekening te openen zodat u daar het geld op kunt storten voor de voorlopige en definitieve koopakte. De hele aanvraagprocedure neemt zeker 2 uur in beslag.

Bod of Voorlopige koopakte en tekengeld (Preliminare of Compromesso en Caparra)

Na de bezichtiging en u uw droomhuis heeft gevonden kunt u een bod plaatsen op het huis, omdat sinds 1 januari 2007 het verplicht is om alle aktes, dus ook een ondertekende (bod)proposta te registreren, en er een voorschot op de registerbelasting moet worden betaald. Heel omslachtig en extra onkosten, wordt er meestal direct op het voorlopig koopcontract overgegaan en de fase van de proposta over geslagen, voor zover mogelijk. Bij het ondertekenen van ‘il compromesso of contratto preliminare’ de voorlopige koopovereenkomst, moet ook een aanbetaling, (20 à 30% van de koopprijs) worden voldaan. Dit tekengeld (de caparra) is meestal bevestigend (confirmatoria) , dwz dat de eigenaar het dubbele moet terugbetalen als hij afziet van verkoop, en de koper zijn aanbetaling verliest. De onkosten voor de registratie bij de Notaris bedragen ongeveer 250,- Euro. Als u na ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst van gedachten verandert en toch af wilt/moet zien van de koop bent u uw tekengeld kwijt. Maar als de eigenaar van de verkoop af wilt moet hij u twee keer het aanbetaalde bedrag betalen.

De koopakte (L'atto or il rogito)

Uiteindelijk gaat er bij de notaris de rogito (koopovereenkomst) getekend worden en worden de sleutels aan u overgedragen. U kunt alleen dit Italiaanse contract tekenen indien u zeer goed Italiaans spreekt. Als dat niet zo is moet er of een beëdigd tolk aanwezig en een vertaling van de akte. Onkosten voor de vertaling en tolk komen ongeveer op 500,-. De Notaris heeft als taak om te controleren dat er geen claims of hypotheken zijn ingeschreven op het huis, of de continuïteit van het eigendom gegarandeerd is, de bouwkundige legaliteit na te trekken, het uittreksel van het Bestemmingsplan bij te voegen, evenals het Energiecertificaat en andere zaken. Bij de rogito wordt ook het resterende bedrag van de koopprijs voldaan aan de verkoper per assegno circolare (bankcheque). Deze assegno wordt meestal een paar uur voor tekenen bij de bank van de koper aan u overhandigd. Als alles geregeld is wordt de koopakte gepasseerd. Houdt u er rekening mee dat een akte passeren in Italië veel langer kan duren (minstens 2,5 uur) dan u thuis gewend bent en er veel mensen aanwezig zijn bij de akte zoals getuigen, tolk etc. soms wel meer als 12 man. Tot slot "Het huis is nu van u" en wij wensen u heel veel plezier in "Bella Italia".  


Oude antieke deuren
Het werkt in Italië niet zoals in Nederland. De wetten zijn zeer gecompliceerd. Realmente biedt u de gehele begeleiding aan in uw eigen taal tot en met het passeren van de Notarisakte. 

Vrouw en man op scooter in Italie Sommige huizenprijzen zijn gewoon te mooi om waar te zijn. Pas op met huizen die worden aangeboden voor een habbekrats. Kijk eerst naar de renovatiekosten. Wat heb je aan een huis dat voor 10.000 euro wordt aangeboden maar waar je 500.000 euro kwijt bent aan de renovering? 
More articles