Bezichtigen in vakantietijd

Ronald de Rooy,  zaterdag 1 juni 2019

Woningen zonsondergang Toscane 

Het starten van de zoektocht naar het droomhuis, doorgaans een leuke bezigheid, brengt voor de toekomstige koper een hoop huiswerk met zich mee. Uren worden besteed aan het afzoeken van het internet, het opstellen van de wensen en het uitvoeren van diverse berekeningen. Maar na al dit oriënteren volgt het echte werk. En dat moet plaatsvinden in Italië. Het bezichtigen van huizen die binnen het profiel passen is een belangrijke stap om echt te zien en te voelen hoe de gevonden objecten er in werkelijkheid uitzien en of ze om verdere stappen vragen. Samen met de makelaar moet ook hier de nodige tijd aan worden besteed. Het vergt een goede voorbereiding om ervoor te zorgen dat de tijd van zowel de aspirant koper als die van ons en onze partners zinvol wordt besteed. Het reizen naar Italië door de aspirant koper en ook het reizen van het ItaliaCasa team in Italië vergt tijd, moeite en energie.

Last-minute bezichtigingen

Juist in deze tijd van het jaar worden wij veel benaderd door geïnteresseerde huizenkopers die ons 'last-minute' vragen om tijdens hun vakantie een of meerdere woningen te bezichtigen. 'Wij zijn nu in Italië en kunnen we morgen huizen bekijken?' Deze vraag krijgen wij in deze periode vaak per email of telefonisch gesteld. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij hier altijd een haat-liefde verhouding mee hebben. Aan de ene kant is het belangrijk om de klant in staat te stellen een volgende stap te zetten in het zoekproces, maar aan de andere kant ontneemt het ons de mogelijkheid om samen met de klant het bezoek grondig voor te bereiden. En daarnaast legt het een grote druk op onze doorgaans toch al zeer gevulde agenda met bezichtigingen in een periode die zeker niet de beste is om huizen te bekijken. Vooral niet als in grote delen van Italië de warmste tijd van het jaar is aangebroken. Bezichtigen in augustus

Het bezichtigen in augustus brengt nog een aantal extra uitdagingen met zich mee. Deze maand is traditiegetrouw voor het grootste deel van Italië de collectieve vakantiemaand. Dit betekent dat ook veel van onze lokale partners en huiseigenaren in deze periode met vakantie zijn. En dat veel huizen die door de eigenaren worden verhuurd op de vakantiemarkt bezet zijn met huurders waardoor bezichtigingen niet gepland kunnen worden. En wat te denken van de verdere omstandigheden zoals de temperatuur... Er is daarom veel te zeggen voor het goed plannen van bezichtigingen. Het voor- en najaar is een prima periode. Vaak is een lang weekend al ruim voldoende om een eerste indruk van de woningen te krijgen. Daarnaast zijn de steden en dorpen weer 'normaal' zonder grote groepen toeristen en kan er weer volop worden genoten van het dagelijkse Italiaanse leven.

Ronald de Rooy Italiacasa
Ronald de Rooy - ItaliaCasa

 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Landschap in de regio San Quirico D’orcia, Pienza, Toscane Als je een tweede huis of vakantiewoning in Italië koopt dan betaal je 10% overdrachtsbelasting. Als je daarentegen naar Italië verhuist en daar permanent gaat wonen is de overdrachtsbelasting maar 3%. Als je de woning binnen 5 jaar weer verkoopt loop je de kans de 7% alsnog te moeten betalen. 
More articles