Laura de Rooy-Dekker,  maandag 5 januari 2015

Toscaanse platteland in de lente 

Als het huis gevonden is en er prijsovereenstemming bereikt is met de verkoper, volgt het opstellen van het koopcontract en het bezoek aan de notaris voor de officiële overdracht. Dit is voor onze klanten de afsluiting van het zoek- en aankooptraject en een feestelijk hoogtepunt met een glaasje Italiaanse bubbels na afloop. De verschillende notarissen die ik inmiddels heb meegemaakt werken allemaal anders en elke keer is er wel weer een verrassend element tijdens een overdracht. Een van de meest bijzondere aktes die ik heb meegemaakt was die waar het te verkopen huis bezit was van 12 broers en zussen die, op enkele reeds gestorvenen na, allen bij de akte aanwezig waren om hun handtekening te zetten. De keurige kamer van de notaris puilde uit en er werd hier en daar een traantje weggepinkt.

Als kopers de Italiaanse taal machtig zijn dan tekenen zij zelf, anders wordt een volmacht, procura, opgesteld voor een Italiaans sprekende vertrouwenspersoon om namens de kopers te tekenen. Iets dat iedere notaris vervolgens doet is het voorlezen van de akte. De een doet dit letterlijk woord voor woord, de ander vliegt murmelend door de tekst, slechts stoppend voor duidelijkere taal bij de belangrijke passages. In sommige gevallen moet ook een hypotheek, die de verkoper op het huis had, worden afgelost en geannuleerd. In Italië is een hypotheek verbonden aan een huis en niet aan een persoon. Daarom wordt er van tevoren goed gecontroleerd of er geen hypotheek op het aan te kopen huis rust, zodat de aankoop van een pand met schuld wordt voorkomen. De duur van de bijeenkomst bij de notaris valt vooruit niet te voorspellen. Het kan zijn dat je na een uurtje weer buiten staat, maar een zitting van enkele uren - soms wel oplopend tot een uur of vier - behoort zeker ook tot de mogelijkheden. Zorg dat je vooruit je benodigde espresso of cappuccino gedronken hebt, want de notaris die zijn klanten iets te drinken aanbiedt is een zeldzaamheid. Koffie drinkt men in Italië immers in de bar en niet op kantoor. Zo kon het gebeuren dat we onlangs in Piëmonte een ware beproeving doorstonden toen we, door een angstig avontuur met een bijna auto-ongeluk op weg naar de notaris, te laat kwamen bij de notariële akte waardoor de vooraf ingeplande koffie er bij inschoot en we enkele uren op een droogje zaten. Na afloop werd er gedronken op het huis, én op het engeltje op de schouder! Salute!

Ciao, Laural

Laura de Rooy-Dekker Italiacasa
Laura de Rooy-Dekker - ItaliaCasa

 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Typisch Toscaans landschap in de regio Lucca Italië is in de tweede helft van de vorige eeuw bij Nederlanders in trek geraakt als vakantieland en sedertdien is de interesse voor het land jaarlijks toegenomen. Veel buitenlanders kochten er een tweede huis, in het begin in het noorden aan de meren (Como, Garda en Lago Maggiore), de Costa Azurra en Toscane, in de jaren negentig gevolgd door regio’s zoals Umbria en Marche en later ook Lazio, Piemonte en Zuid Italie. 
More articles