Woning opknappen in Frankrijk? Zo pak je het aan

Jos Deuling,  zaterdag 21 januari 2017

Bij een renovatie kun je een aardige verzameling hang- en sluitwerk tegenkomen 

Het uitvoeren van een renovatieproject in Frankrijk

Lokale aannemers en ambachtslieden

De meeste mensen die een opknapper kopen in Frankrijk draaien hun hand niet om voor een kleine verbouwing. Een complete renovatie of restauratie kun je het beste uitbesteden aan een lokale aannemer of een lokaal klusbedrijf. Controleer vooraf of de aannemer officieel geregistreerd staat. Dat biedt een aantal voordelen. Zo zal een officieel geregistreerde aannemer, schilder, elektricien, loodgieter, timmerman of metselaar altijd garantie geven op zijn werk. Dat is hij wettelijk verplicht. Bij een grotere renovatie of restauratie heb je ook een goede architect of aannemer nodig. Zij kunnen onderzoeken of er verborgen verbreken zijn en kunnen je hiervoor waarschuwen. Zij kunnen je ook adviseren hoe je een grote renovatie moet aanpakken. Ze schrijven een stappenplan en kunnen je helpen met het aanvragen van de juiste vergunningen.

Zorg er dus voor dat de architect, aannemer of vakman officieel geregistreerd staat. Je kunt namelijk geen beroep doen op het Franse rechtssysteem, als je iemand in dienst neemt zonder papieren of als je gebruik maakt van mensen die zwart werken. Zorg ervoor dat je alle werkzaamheden vooraf schriftelijk vastlegt. Zo gedetailleerd mogelijk. Vraag op basis hiervan een offerte aan bij een aantal lokale aannemers.

Vraag altijd om het volgende:

  • Het Siret-nummer. Dit wordt uitgegeven door de Kamer van Koophandel. Het Siret nummer bestaat uit 14 cijfers. De eerste 9 posities bevatten het zogenaamde Siren nummer. Dit is het BTW nummer van het bedrijf.
  • L'assurance décennale. Afhankelijk van het soort werk kun je tot 10 jaar garantie krijgen op de uitgevoerde werkzaamheden. Vraag naar deze garantie.
  • Responsabilite civile (). Het bedrijf dat je inhuurt kan per ongeluk schade veroorzaaken. De meeste bedrijven zijn hiervoor verzekerd. Vraag naar deze verzekering.
De renovatie

Van alle werkzaamheden die je laat uitvoeren moet je de facturen bewaren. Dit is echt belangrijk. Als je bij een eventuele verkoop van de woning winst maakt, dan gaat de Franse belastingdienst een deel van deze winst opeisen via de . Als je met nota’s kunt aantonen dat je geld geinvesteerd heb in een renovatie, dan kun je deze onkosten verrekenen met de vermogenswinstbelasting. Bewaar dus alle bonnetjes. De bonnetjes zijn daarnaast ook nodig om aan te tonen dat er BTW betaald is.

Als je een renovatie laat uitvoeren door een aannemer, dan moet je zelf een aparte schade- en ongevallen verzekering afsluiten, de zogenaamde Dommage et Ouvrage Assurance. Het is een aanvullende verzekering naast Responsabilite civile verzekering van de aannemer zelf. Deze Dommage et Ouvrage Assurance is erg belangrijk. De verzekering dekt de schade als de aannemer of één van zijn medewerkers een ongeluk krijgt op jouw bouwplaats. Deze verzekering dekt daarnaast ook de schade van een slecht uitgevoerde renovatie.

Zorg ervoor dat je vooraf een offerte krijgt van de te verrichten werkzaamheden. Zo gedetailleerd mogelijk. De offerte moet een planning bevatten en een overzicht van het materiaal dat gebruikt gaat worden, inclusief materiaalkosten en BTW. Als je zelf weinig ervaring hebt met renoveren dan is het wellicht verstandig zijn om een derde partij in te huren. Bedrijven die een bouwkundig onderzoek uitvoeren kunnen je bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een stappenplan. Zij kunnen ook de offerte van de aannemer beoordelen. Ik heb in de kolom hiernaast 2 links opgenomen naar bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Beide partijen zijn al enkele jaren werkzaam in Frankrijk en hebben een goede reputatie. Men spreekt er Nederlands.

Als je akkoord gaat met de offerte van de aannemer dan moet je een handtekening zetten. Als binnen 3 maanden wordt gestart met de werkzaamheden dan wordt het werk uitgevoerd tegen de prijs zoals die in de offerte is overeengekomen.

Vergeet ook niet dat je voor sommige veranderingen aan de woning toestemming nodig hebt van de lokale overheden (Ook in Frankrijk heb je een welstandscommissie).

Respecteer lokale tradities. Ga je huis niet roze verf als de huizen in de directe omgeving allemaal wit zijn. Zeker niet in een plattelandsdorp.

Ga tijdens de renovatie regelmatig kijken. Om de vinger aan de pols te houden. Als het een grote en langdurige renovatie is, maak dan vooraf een afspraak met de aannemer of architect. Zij kunnen dan aanwezig zijn bij de inspectie en de voortgang toelichten.

Let ook op dat je in het Compromis de Vente, het voorlopig koopcontract, een clausule opneemt dat de koop alleen doorgaat als je van de overheid toestemming krijgt om te renoveren. De overheid moet een Permis de Construire en een Certificaat d'urbanisme afgeven voor de voorgestelde wijzigingen.

Het grote voordeel van renoveren is dat je de woning helemaal kunt aanpassen naar eigen ideeen. Als je je netjes aan het budget houdt loop je geen financiele risico’s. En als je structurele verbeteringen hebt aangebracht dan wordt het huis meer waard. Een nieuwe dak is bijvoorbeeld een goede investering.

Een nadeel van een renovatie is het lange wachten op de oplevering. En je moet tijdens de renovatie voortdurend controleren of het werk naar behoren wordt uitgevoerd. Dat kan weleens lastig zijn als je zelf in Nederland woont. Maar ook dit kun je weer uitbesteden aan een onafhankelijke partij.  


Panorama foto van een stad op het Franse platteland
Opknappers en renovatieobjecten te koop in Frankrijk. Oude boerderijen in de Dordogne, Auvergne, Bourgondië, Bretagne, Midden-Frankrijk, Aude, Gard, Correze en Creuse 

Mooi dorp in de Auvergne Bent u van plan een huis te kopen in Frankrijk en wilt u meer weten over hypotheken? Dit artikel geeft een overzicht van de voorwaarden, rentetarieven en regels die van toepassing zijn op hypotheekaanvragen in Frankrijk eind 2015. 
Meer artikelen






























































































































































Links