Nieuwbouw kopen in Frankrijk of kiezen voor een authentiek huis ?

Jos Deuling,  dinsdag 11 januari 2011

oude 
huisdeuren in frankrijk 

Als je naar de Franse huizenmarkt kijkt dan valt op dat de Fransen zelf bijna altijd voor een nieuwbouwwoning kiezen. Of ze kopen een compleet gerenoveerde woning die van alle moderne gemakken is voorzien. Uitgewoonde boerderijen en renovatie objecten laten ze over aan buitenlanders.

Alhoewel er voorbeelden genoeg zijn van mooi gerestaureerde authentieke huizen, tonen Fransen eigenlijk nauwelijks interesse in hun 'culturele erfgoed'. In het algemeen kun je zeggen dat de Fransen en de buitenlanders in een verschillend marktsegment zoeken. Een buitenlander is op zoek naar een authentieke woning op een bijzondere lokatie, een Fransman is meer geinteresseerd in elegantie en gemak. Er is in Frankrijk gewoon veel vraag naar nieuwbouw. Dat komt ook tot uiting in de huizenprijzen. Nieuwbouw in Frankrijk is gemiddeld 40% duurder. Je moet je dus realiseren dat een investering in een renovatieobject moeilijk terug te verdienen is. Tenzij je de woning weer kunt doorverkopen aan een andere buitenlander.

Alle voordelen op een rij :

Voordelen van een oude woning

1. De woning heeft een authentieke uitstraling en charme.
2. Er zit waarschijnlijk veel grond bij.
3. Er zit een ruime tuin bij.
4. Het uitzicht is waarschijnlijk mooier dan bij een nieuwbouw woning.
5. Authentieke details zijn bewaard gebleven. Oude deuren bijvoorbeeld of een mooie schouw of open haard.
6. Beter verhuurbaar aan vakantiegangers.

Voordelen van nieuwbouw

1. Er zit een garage bij en er zijn voldoende parkeerplaatsen.
2. Moderne keuken.
3. Electra en waterleiding zijn nieuw en hoeven dus niet vervangen te worden.
4. 10 jaar garantie vanaf de constructie.
5. Je kunt de woning naar eigen smaak laten bouwen.
6. Efficiënte verwarming en goed geïsoleerd.
8. Gemeenschappelijke voorzieningen beschikbaar. Bv. sport faciliteiten.
9. Goedkoper in onderhoud.
10. Betere beveiliging.

Alhoewel buitenlanders traditiegetrouw bijna altijd gaan voor een authentieke woning ergens op het platteland is deze trend de laatste jaren wel wat aan het veranderen. Vooral het kopen van een huis of appartement in een project is in opkomst. Voor mensen die hun geld willen investeren in onroerend goed of voor degenen die hun buitenlandse woning alleen maar willen gebruiken om lekker een paar weken op vakantie te gaan, biedt nieuwbouw in een project veel voordelen : goedkoper in onderhoud, goede beveiliging bij afwezigheid en er zijn vaak extra faciliteiten. En voor pensionados is zo'n woning veel gemakkelijker om in te leven. Niet iedereen wil klussen of tuinieren.

Belangrijke vraag voor buitenlandse kopers is : Wil ik mijn woning verhuren ?

Als je in Frankrijk een bestaan wil opbouwen met een dan ben je eigenlijk verplicht om een mooie authentieke woning ergens op het platteland te kopen. Een inkomen verdienen met de verhuur van betekent vaak ook dat je ergens op het platteland 'iets ouds' en 'iets groots' moet kopen. Je hebt meer speelruimte als je gewoon een vakantiehuisje wil hebben ergens in Frankrijk om enkele weken per jaar op vakantie te gaan. Alle inkomsten uit de verhuur zijn dan mooi meegenomen. Een pittoresk huisje op het platteland kun je onderbrengen bij een verhuurorganisatie. Maar je kunt bv. ook kiezen voor een nieuwbouw appartement of een standaard vakantiebungalow. Ergens aan zee of in de skigebieden. Verhuur is dan meestal geen probleem.

Ik heb een aantal jaren geleden een leuke uitzending van de VPRO gezien over het kopen van een woning in een project in Frankrijk. Die uitzending is nog integraal te zien op YouTube. Duurt wel wat lang (36 minuten) maar is erg leuk. En informatief.

 


Etalage van lokale bakker in dorpje in Frankrijk
Oude boerderijen, authentieke maisons, gites en chambres d'hotes te koop in Frankrijk. Van particulieren en makelaars. Veel redelijk geprijsde opknappers in Bourgondië bijvoorbeeld.  

Vervuilde rivier Frankrijk kampt met drinkwaterproblemen door klimaatverandering, urbanisatie en langdurig pesticidengebruik. Een derde van de bevolking krijgt onvoldoende kraanwater. Er is nood aan een duurzame aanpak, inclusief groene infrastructuur en publieke bewustwording, om de waterkwaliteit te verbeteren. 
Meer artikelen






























































































































































Links