Woning in Frankrijk? Zo maakt u het klaar voor de winter

Jos Deuling,  vrijdag 17 februari 2017

Koperen leidingen in 
huis 

Veel eigenaren van een tweede huis in Frankrijk zorgen ervoor dat hun woning de wintermaanden goed kan doorstaan, ze maken hun woning ‘winterklaar’. Gedurende de winter is men zelden aanwezig en vanaf de herdst tot aan het voorjaar staat de woning vaak leeg. In sommige gebieden in Frankrijk kan het echter goed koud worden.

In dit artikel vind je wat tips & tricks over het winterklaar maken van je Franse woning. Deze tips kunnen je een hoop kosten en ellende besparen.

Isoleren leidingen

Het isoleren van leidingen is op zich een goed idee maar heeft weinig zin in een onverwarmd huis in de winter. Als de temperatuur onder het vriespunt komt dan vertraagt de isolatie het bevriezen. Als het echt koud wordt dan bevriezen ook de geisoleerde leidingen.

Afsluiten en aftappen waterleiding

Je moet altijd het water afsluiten en aftappen. Dit geldt voor de waterleiding maar ook voor water in boilers, centrale verwarming en in het waterreservoir van toiletten.

Anti-vries

Is het verstandig om anti-vries in het toilet te gooien? Nee. Anti-vries doodt namelijk de bacterien in een septic tank of beerput. Niet doen dus. Gebruik in plaats daarvan gewoon keukenzout. Per wc pot ongeveer een halve kilo. Als je een centrale verwarming hebt die je moeilijk kunt aftappen dan kun je hier ook eventueel antivries in doen dat bescherm tot 20 graden onder nul.

Verwarming en vorstbewakers

Zet de verwarming uit en gebruik geen vorstbewakers. Een vorstbewaker is een elektrische verwarming die zichzelf inschakelt als de temperatuur onder een vooraf ingesteld minimum komt. Als je toch wil verwarmen kost je dat al gauw een paar honderd euro. Controleer dan ook direct even je verzekeringspolis of je de electriciteit aan mag laten staan als de woning niet bewoond wordt.

Afspraak met buren

Spreek met je buren af dat ze regelmatig even komen controleren of alles nog in orde is.

Luchten tegen condensvorming en schimmel

Laat in een regio met een gematigd klimaat de ramen een stukje open. Alleen als ze zijn voorzien van een inbraakbeveiliging. En doe de luiken dicht. Als je de woning helemaal afsluit en er is nog warme vochtige lucht aanwezig dan kan er namelijk condens ontstaan. Bijvoorbeeld op de binnenmuren. Maak ook je koelkast leeg en laat de deur openstaan. Zet een bakje met soda in de koelkast om geuren en schimmels te voorkomen.

Winterstorm

Bescherm de electrische installatie tegen blikseminslag tijdens winteronweer.

Gas- en electriciteitsmeters

Isoleer de meters van gas en licht. Als ze bevriezen en kapot gaan zijn de onkosten voor jou. Net als bij het isoleren van leidingen geldt ook hier dat je maar tot op zekere hoogte kunt isoleren. Als het echt koud wordt dan helpt isoleren niet. Anders dan bij leidingen is het wel zo dat de meters zich meestal in een afgesloten omgeving bevinden waar het niet tocht. Isolatie heeft hier dus meer kans van slagen.

Verzekeringspolis

Sommige verzekeringsmaatschappijen schrijven een minimumtemperatuur voor. Controleer daarom je polis.

Vochtvangers

Plaats vochtvangers in de woning tegen schimmelvorming.

Kleren en beddegoed

Doe kleren en beddegoed in ademende zakken.

Muizenvallen

Plaats muizenvallen. Muizen vinden altijd een manier om de woning binnen te komen en het is niet fijn om in het voorjaar terug te keren en overal hun ‘visitekaartjes’ aan te treffen.

Meubilair

Gebruik oude beddelakens voor het afdekken van de meubels. Zet zitbanken en sofa’s op houten klossen zodat de lucht er goed onderdoor kan.

Als het erg koud wordt dan is de lucht ook meestal erg droog. Dit is dan wel weer een voordeel. Mocht je zelf ook nog handige tips hebben plaats dan een reactie hieronder. Alvast bedankt!  


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Strand in Frankrijk Natuurlijk is het mooi om aan een zacht ruisend riviertje te wonen, zeker in de zomer. De verleiding is groot, want er zijn voor weinig geld prachtige huizen of molens aan het water te koop. Maar weet dat het klimaat in de wereld verandert, ook in Frankrijk. Bedenk dat het lieflijke “stroomgebied” dat je in de zomervakantie hebt gezien er in de wintermaanden wel eens heel anders uit kan zien. En dat staat er niet altijd bij. 
More articles